Prebúdzajúca jarná príroda, čarujúce leto, pestrofarebná jeseň, biela zima, oddych na lone krásnej prírody?  V tradičnej drevenici, v súkromí a v luxuse?  Myslíte si, že to všetko nájdete len niekde v zahraničí? Nuž, ak prídete do Chalúpkova a strávite tu čo len jeden deň, Vaša odpoveď bude určite: NIE!  Štýlové drevenice v Chalúpkove s tradičnými prvkami a krbom Vám ponúkajú nadštandardné ubytovanie v prekrásnom prostredí Liptova a Nízkych Tatier. Chalúpky poskytujú idylku, akú inde len tak neokúsite.

 

V chotári obce Liptovská Štiavnica…

 

Chalúpkovo nájdete na konci obce Liptovská Štiavnica, ktorá leží v juhozápadnej časti Liptovskej kotliny, v doline potoka Selmec, asi 3 kilometre východne od Ružomberka. Nadmorská výška v strede obce je 560 m, v chotári 520–1630 m.  V blízkosti rekreačného zariadenia Chalúpkovo (asi 100 m),  na úpätí Nízkych Tatier sa nachádza kyselka, minerálny prameň Nižnanský medokýš. Vyviera z betónovej hrádze s dvoma prelivovými rúrkami, ku ktorým je prístup po schodíkoch. Minerálna voda sa využíva na pitie najmä miestnymi obyvateľmi.

 

 hirdetes_810x300  

 

Obec v tomto roku oslavuje čarovné výročie 717 rokov jeho prvej zmienky z roku 1300 (ako Sceunicha).  V roku 1920 obec je spomínaný ako Štiavnica, v roku 1927 už ako Liptovská Štiavnica,  maďarsky Nagyselmec. Patrila zemianskej rodine Štiavnickovcov, od 16. storočia prevažne Rakovskovcom, časť iným rodinám.

 

Obec dodnes zachovala poľnohospodársky charakter, a spolu s tým aj prírodné krásy svojho okolia, do ktorých zapadajú aj chalupy Chalúpkova.  Chalupy, ktoré v sebe spájajú romantiku tradičnej slovenskej dediny s pohodlím, ktoré k dovolenke neodmysliteľne patria.

 

Chalúpkovské dreveničky

 

Chalúpkovské dreveničky boli postavené so zreteľom na tradičné prvky liptovskej architektúry. Poskytujú luxusné ubytovanie, ktoré uspokojí aj náročnejších zákazníkov.  Sú to dvojpodlažné chaty, ktoré boli vystavané tradičným spôsobom, teda systémom zrubových domov.

 

 

Na prízemí sa nachádza veľká obývacia miestnosť s krbom, pričom drevo si doň môžete sami narúbať.

 

Na druhom podlaží sa nachádzajú (v niektorých chatách dve až tri samostatné) spálne a ďalšie potrebné príslušenstvo, ktoré poskytujú dostatok súkromia. Každá spálňa je zariadená pohodlnými posteľami, nočnými stolíkmi, skriňami a ďalším nábytkom, vhodným na odkladanie vecí a oblečenia. Kúrenie v chatách je riešené elektrickými konvektormi a podlahovým vykurovaním v kúpeľniach a toaletách. Neoddeliteľným zdrojom tepla, ale aj romantiky  a to v každom období, prípadne  pochmúrnom počasí môže byť oheň v kamennom kozube alebo v keramickej kozubovej peci.

 

Kuchyňa je vybavená  modernou kuchynskou linkou so zabudovaným elektrickým sporákom aj rúrou. Nájdete tu aj  mikrovlnnú rúru, chladničku s mrazničkou, ale aj rýchlovarnú kanvicu.

V obývačke dominujú dve pohodlné sedačky pre šesť osôb, dva stoly. Samozrejme pre prípad nepriaznivého počasia, pre zábavu detí nechýba tu  ani televízor a DVD prehrávač.

 

Forrás: menucka.sk

Zemianska kúria

 

Chcete si spojiť užitočné s príjemným?  Na Chalúpkove aj na to máte možnosť!  Zemianska kúria bola  otvorená v júni 2016, kedy uviedli do prevádzky štýlovú reštauráciu, vináreň a školiace priestory, ktoré s kapacitou až 150 ľudí poslúžia na semináre, konferencie, teambuildingy, oslavy, svadby či oddych. Súčasťou služieb je aj detský kútik.  Na rozlohe 1500 m2 majú klienti možnosť maximálneho pohodlia s gastronomickými špecialitami a širokou ponukou  vína tých najlepších značiek.

 

 

V suteréne je nočný bar s biliardovým stolom. Súčasťou  wellness služieb (v podzemí budovy) je parná a fínska sauna, zážitkové sprchy, bazén s protiprúdom, relaxačné lehátka, masérska miestnosť i fitnescentrum, ktoré doslova a do písmena ponúkajú oázu pokoja.

 

Vonkajšie priestory ponúkajú možnosť zábavy tak pre deti, ako aj pre dospelých. Nájdete tu priestrannú terasu s výhľadom na prírodu, jazierko, veľký detský areál, nafukovací hrad, basketbalové mini ihrisko, stolný tenis a pod. K dispozícii je aj požičovňa štvorkoliek a bicyklov, či jazda na Segway.

 

Forrás: menucka.sk

 

Na firemných stretnutiach a teambuildingoch účastníci budú môcť pracovať počnúc od odborných stretnutí cez prednášky, diskusií, testov až po množstvo vonkajších aktivít, vrátane tréningu na lanách.

 

Okolie s atrakciami

 

Chalúpky sú centrom najnavštevovanejšieho regiónu Liptov s množstvom jedinečnými turistickými atrakciami v okolí. Mestská časť Ružomberka, skanzen Vlkolínec je chránenou pamiatkou UNESCO (od 1993), ponúka prechádzku historickej obce drevenej architektúry horského a podhorského typu severného stredného Slovenska.

 

Nadšenci prírody majú možnosť spoznať napr. Národný park Nízke Tatry, okolité kopce Choč, Ostrô, Salatín,  Prosieckú a Kvačianskú dolinu.   V blízkosti (8 km) je termálny park Bešeňová (GINO PARADISE) so siedmimi celoročne otvorenými vonkajšími bazénmi s geotermálnou vodou od 28°C do 40°C.  Celoročne ponúka svoje služby aj Aquapark Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši s termálnou vodou, prúdiaci z viac ako 2500 m hĺbky s teplotou 60,7 °C.

 

 

V zimných mesiacoch Vás čakajú možnosti lyžovania lyžiarskych stredísk Malinô Brdo,  Skipark Ružomberok, Skipark Jasná, Liptovské Revúce alebo  Donovaly.

 

Na záver…

 

Myslíte si, že v predchádzajúcich riadkoch sme Vám všetko prezradili? Veru, že nie! Ak prídete čakajú Vás ďalšie a ďalšie príjemné prekvapenia, na ktoré si budete dlho spomínať. Chalúpkovo splní sny aj najnáročnejších návštevníkov. Pre niektorých to bude dovolenka, oddych, zábava a relax, pre druhých vzdelávanie, besedy a prijímanie nových informácií v prekrásnom prostredí.

 

(x)

 

Fotky: chalupkovo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!