Augusztus 26-án negyedik alkalommal került megrendezésre a Csicsói Bornap. A családias hangulatú esemény szervezői ma is vallják: Szükség van a generációk összehangolására.

 

Évről évre nagyobb az érdeklődés a Csicsói Bornap iránt. Habár fiatalok szervezik, nem céljuk a fesztiválhangulat megteremtése, sokkal inkább a generációk találkozóhelyének kialakítása.

 

A külvilág számára a Csicsói Holtágról, és a rengeteg fából készült szoborról és kopjafáról elhíresült községben létezik egy összetartó 8-10 fős baráti társaság, akik 2013-ban útjára indították a Bornapot.

 

 hirdetes_400x285  

Habár a község jellemzően nem tartozik a felkapott borvidékek közé, a szőlőtermesztésnek és a borászatnak nagy hagyománya van. A helyiek csak „Szőlősnek” nevezik azt a területet, ahol maga a Bornap is évről évre helyet kap.

 

fotó: Körkép.sk

 

A rendezvény szervezői úgy érezték, hogy községükben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a generációs összehangolódásra.

 

„A bor és a borászat szeretetének elültetése a fiatalabb generációban lehetne az első lépés”

 

Nyilatkozza portálunknak Barthalos Péter, aki a Bornap egyik szervezője.

 

„Úgy érezzük, több lehetőséget kellene teremteni arra, hogy az idősebb és a fiatalabb generáció találkozhasson, leülhessen és beszélgessen. Négy éve ezt nagyon hiányoltuk a község életéből, ezért is szerveztük meg az első Bornapot.”

 

fotó: facebook.com/Csicsói Bornap

 

Megtudtuk, hogy a szervezők főleg a helyieket szeretnék megszólítani a rendezvénnyel, de minden évben szívesen látják a környékről érkezőket is, akik évről évre többen vannak.

 

„Ez a nap számunkra arról szól, hogy helyet biztosítsunk a generációk találkozásának. Családias, barátságos környezetben. Nem célunk, hogy egyfajta fesztivállá növeljük a rendezvényt, mert akkor elveszne az alapgondolat. Szeretnénk, ha az emberek azért jönnek ki ide, hogy leüljenek, beszélgessenek, miközben megisznak egy-két pohár bort.”

 

fotó: Körkép.sk

 

A rendezvény teljesen nonprofit, mivel magánszemélyek szervezik, nem jön szóba pályázati támogatás sem.

 

„Minden évben megszólítjuk a helyi és környékbeli borászokat, akik lehetőségeikhez mérten néhány liter borral támogatják a rendezvényt. Ezen kívül a helyi vadászszervezet révén jutunk hozzá a padokhoz és asztalokhoz, a sátrakat szintén baráti alapon kapjuk kölcsön.”

 

És mivel a bor velejáróra a nóta, a tánc és a szórakozás, a szervezők évről évre más és más zenészeket kérnek fel a hajnalig tartó jó hangulat biztosítására.

 

fotó: facebook.com/ Csicsói Bornap

 

A rendezvény különlegessége a finom borok kóstolásán túl mégis az, hogy nem a szórakozásra helyezi a hangsúlyt, hanem a személyes kapcsolatok ápolására, ami mai rohanó világunkban igencsak különleges és hiánypótló kezdeményezés a csicsói fiatalok részéről.

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!