Szeptember 10-én ünnepi Istentiszteletre érkeztek a hívek a szapi református templomba, ugyanis Németh Dezső felajánlásából egy faragott emléktáblát avattak fel Isten házában.

 

A Reformáció 500. évfordulója alkalmából Európa-szerte különböző rendezvényeket szerveznek a református gyülekezetek. A Szap-Nyáradi gyülekezet idén tavasszal már részt vett egy kelet-magyarországi túrán, mikor is több református templomot is meglátogattak, majd közös ünnepi Istentiszteleten vettek részt a szatmárcsekei gyülekezettel.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Később, a nyári szünidő elején gyerektáboruk is a reformáció jegyében telt, így a táborozókkal ellátogattak Somorjára, ahol megtekintették a református templomot, majd Szencre, ahol városi múzeumban tettek látogatást, végül pedig egy pozsonyi exkurzió is belefért a programba.

 hirdetes_400x285  

 

Szeptember második hétvégéjén rendhagyó Istentiszteletet tartott a Szap-Nyáradi gyülekezet, ugyanis Németh Dezső, jelenleg Nagymadban élő fafaragó ajándékozott a közösségnek egy faragott emléktáblát.

 

Az alkotó, Németh Dezső (b) és Csicsay Miklós gondnok (j) az alkotás leleplezése után

 

Az emléktábla leleplezésére az Istentisztelet végén került sor az alkotó és Csicsay Miklós gondnok közreműködésével. Németh úrnak először Nt. Borsiczky Judit lelkipásztor mondott köszönetet az alkotásért, majd Csicsay Miklós is kifejezte a gyülekezet háláját az alkotónak. Felszólalt még id. Bábics Pál egykori gondnok is, aki kiemelte, hogy a szapi templomot sok lelkész a legszebbek között tartja számon, hiszen a szószékről a Dunára látni.

 

Ezután Nt. Borsiczky Judit bemutatta az alkotást a jelenlévőknek, kiemelve az egyes szimbólumok jelentését is.

 

Nt. Borsiczky Judit méltatja az alkotást

 

„A kemény fa, melybe az üzenetet faragták, jelképezi a kereszténység és a hit tartósságát, a kinyitott Szentírás a bejegyzéssel utal az évfordulóra, és bíztat a Biblia olvasására. A búzakalász a testi táplálékra mutat rá, a mindennapi verejtékes munkára, amit a kenyér megszerzéséért végzünk (…) A lúdtoll utal az írásokra, melyek a Bibliában vannak, a Reformáció által elterjedt könyvnyomtatásra, arra, hogy mindenki a saját anyanyelvén jusson hozzá Isten igéjéhez. Az úrvacsorai kehely Jézus érettünk kiontatott vére, mindazért, amit elérünk Istené a köszönet.”

 

Az alkotás

 

Méltán emelte a rendezvény fényét Német Dezső feleségének, Németh Márta-Leának egyik felolvasott verse, melyet kimondottan a Reformáció 500. évfordulója ihletett.

 

 

Az Istentisztelet ezután a Magyar Himnusz közös eléneklésével és szeretetvendégséggel ért véget.

 

Németh Márta-Leának Csicsay Miklós gondnok mond köszönetet a versért

 

A gyülekezet néhány tagja az alkotással az Istentisztelet után

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!