Besztercebánya és Kassa megye 3-3 MKP-s járási szervezete szeptember 27-én aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy az R2-es gyorsforgalmi út Zólyom – Kassa szakasza teljes profilban, mielőbb megépülhessen. Nem értenek egyet azzal, hogy Losonc-Kassa szakaszon az R2-es csak félprofilban épüljön meg. A kezdeményezők mindezt gazdasági és létbiztonsági okokkal indokolják.

 

Nem vagyunk „B“ kategóriás állampolgárok

 

Cziprusz Zoltán (MKP), az aláírásgyűjtés egyik szervezője emlékeztetett a szlovák kormány 2007-es határozatára, miszerint a Zólyom – Kassa R2-es gyorsforgalmi út 2012-re teljes szakaszban megépül.

 

  hirdetes_300x300   

 

„2017-re ennek az egyharmada sem valósult meg. Tavaly júniusban, miután kiderült, hogy nemhogy építkezés, de még tervdokumentáció szintjén sincs lefedve  a teljes szakasz, újabb kormányhatározatban arra tettek ígéretet, hogy  2019-re legalább a teljes  tervdokumentáció elkészül“

 

– mondta Cziprusz.

 

Időközben Érsek Árpád (Most-Híd) építésügyi minisztertől és a Nemzeti Autópálya-kezelő Vállalattól sem érkeztek jó hírek. Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Losonc – Kassa szakasz, tehát a magyarok által is lakott területeken csak félprofilban épüljön meg az R2-es szakasza. Mindez a gyér forgalomra és gazdasági okokra hivatkozva.

 

Cziprusz Zoltán szerint egyik érv sem állja meg a helyét.

 

„A fél profil az nem fél ár. Alig 20-25 százalékkal kevesebb, mint a teljes profil. Egy négyzetméterre számítva a félprofil sokkal drágábbra jön ki, mint teljes profilban”

 

– mutatott rá.

 

 

A félprofil az nem fél ár

 

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői hangsúlyozták, hogy egy autópályát nem a mának, hanem a holnapnak építenek. Amennyiben az R2-es megépülne akár fél, akár teljes profilban, forgalomnövekedésre lehetne számítani. Ezt a szakaszt használnák ugyanis azok az autósok is, akik Kassáról Pozsonyba most Magyarországon keresztük haladnak, illetve a Pozsonyból kelet felé tartók, akik közül sokan az északi nyomvonalat használják.

 

A petíciót kezdeményező MKP járási szervezetei azt szeretnék elérni, hogy a régióba befektetések érkezzenek, ami csak tovább növelné a már most is sűrű forgalmat.

 

„Ezért felszólítjuk a szlovák kormányt, valamint Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert, hogy haladéktalanul cselekedjen. Az MKP nem kritizálta a tárcavezetőt akkor sem, amikor saját kormánya ellen tüntetett Szoroskőnél, odaálltunk mellé. Most sem szeretnék támadni őt, hanem segíteni neki abban, hogy az összegyűlt több ezer aláírással erősíthessen a kormányban a tárgyalási pozícióját az R2-es teljes profiljának mielőbbi megépítése érdekében“

 

– fogalmazott Cziprusz.

 

 

Adó és járulékterheink nem kevesebbek

 

Az MKP szervezeteinek képviselői szerint a tervezet Zólyomtól Losoncig kétsávos variációval számol, ami a nyelvhatár. Losonctól Kassáig a vegyes területeket érintve viszont a kormány szerint már elég a félprofil is.

 

„Pedig az adó és járulékterheink nem kevesebbek, mint más régiójának az országban”

 

– emelte ki Cziprusz Zoltán.

 

Marcinkó Zoltán, az MKP losonci járási szervezetéből elmondta, hogy nem elhanyagolható tény az sem, hogy hetente súlyos, gyakran halálos balesetek vannak a kérdéses szakaszon. Az R2-es megépítése így nemcsak gazdasági, hanem létbiztonsági okokból is fontos.

 

„A négysávos utat nemcsak pénzben lehet mérni, hanem emberéletekben is. Aki ezen az útszakaszon közlekedik esőben, sötétben, tudja jól, hogy milyen nehéz a haladás. A négysávosra nemcsak azért van szükség, hogy a régió fejlődjön, hanem azért is, hogy ne haljon meg annyi ember az utakon”

 

– fogalmazott.

 

 

Az MKP az aláírásgyűjtés során más pártok és civil szervezetek segítségére is számít. Az aláírási íveket a párt járási irodáiban lehet aláírni, de aktivista hálózatukkal a régió lakosait személyesen is felkeresik.

 

A sajtótájékoztató videófelvétele kattintással nagyítható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!