A Nivy autóbusz-állomás megszolgálta idejét: 35 éven keresztül működött Pozsony buszpályaudvaraként. Nem is gondolnánk, de a régi Nivy állomáson olyan értékes anyagok találhatók, amelyeket az RTVS-ben és a Cvernovkában (Cérnagyár) fognak felhasználni.

 

A Nivy pályaudvar három évtizeden keresztül nemcsak a buszoknak, de az idejétmúlt büféknek és a hajléktalanoknak is otthont adott. Mára azonban egy adag romhalmazzá, betonná, valamint gránittá és a mészkővé vált. A régi Nivy autóbusz-állomás azonban nem válik semmissé.

 

Ma már nem úgy működik az egész, mint egykoron, hogy jött a markológép és egy golyóval mindent a földdel tett egyenlővé. Az épületet darabonként szedik szét a markológépek, az egyes anyagokat pedig osztályozzuk” – magyarázza a HB Reavis szóvivője, Martina Jamrichová.

 

 hirdetes_400x285  

Éppen a HB Reavis volt az a befektető, aki magára vállalta az új autóbusz-állomás felépítését. Az új állomáson az utasok számára kialakított modern helyiségeken kívül új iroda- és üzlethelyiségeket is kínál.

 

A régi Nivy főépületének padlóján palettákon állnak az összerakott gránitlapok. A köveket az új művészeti és kulturális centrum, a Cvernovka építkezéséhez használják fel. A Cvernovka körül kialakult egyesület a mészkő iránt is érdeklődését fejezte ki, ám azt az RTVS-nek előbb sikerült „lenyúlnia”.

 

„A felszállóhelyekből származó betont az épület körül kialakított járdák építéséhez használjuk majd fel. Lényegében az összes olyan anyagot, mint a kő vagy a vas, felhasználunk” – tette hozzá Jamrichová.

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!