A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható” – vallotta a magyar zeneművészet egyik nagy, ha nem a legnagyobb alakja, Kodály Zoltán. Minden bizonnyal e gondolat vezérelte a zselízi pedagógus és karmester Horváth Gézát is.

 

A Csemadok Zselízi Alapszervezete aktív tagjaként, s a helyi kultúrélet szervezőjeként 1982-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Franz Schubert Vegyeskar, melyet azóta a legnívósabb szakmai berkekben is jegyeznek Kárpát-medence- , és tán világszerte. A zselízi karnagyról köztudott, hogy mind a művészetek, mind a tudományok elkötelezett híve, és a tettek, a gyarapítás, az alkotás embere.

 

 

 hirdetes_300x300  

E cél által vezérelve irányította és építette a neves osztrák zeneszerző, Franz Schubert nevét viselő zselízi énekkart. A névválasztás persze nem véletlen, hiszen Schubert erős szálakkal kötődik a Garam menti kisvároshoz, tekintettel arra, hogy élete során két nyarat (5 hónapot) töltött itt az Esterházy család vendégeként, zenetanári minősítésben. Horváth Géza pedig a zene iránti elkötelezettsége mellett helytörténettel is foglalkozik, és Schubert itteni tartózkodásáról könyvet is írt.

 

Harmincöt év sok idő, egy emberöltőnyi, egy szervezet, egyesület vagy éppen egy énekkar életében pedig talán még többet jelent, hiszen egyfajta állandó fluktuálódás mindenhol tapasztalható, így még nagyobb elismerés illeti a Franz Schubert Vegyeskar kitartását, hogy a mai napig aktívan tevékenykednek és kultúrát közvetítenek, a sokszor nem könnyű viszonyok ellenére.

 

 

Ezekből az okokból kifolyólag a születésnapi koncert sem hazudtolhatta meg magát, és valóban egy muzikális különlegességgel örvendeztették meg a teljesen megtelt zselízi művelődési házat. Természetesen, ahogy ilyen alkalommal illik, az énekkarral együtt ünnepeltek más énekkarok is, például a gálát megelőzően éppen a Franz Schubert Vegyeskar úgymond alsó tagozata nyitotta meg az estet, a zselízi magyar tanítási nyelvű alapiskola azonos nevet viselő gyermekkórusa, illetve az ugyancsak Schubert nevét viselő művészeti alapiskola kamarazenekara.

 

Jelen volt továbbá a farnadi Csengő Hangok Énekkar, a tornaljai Andante Vegyeskar, s a koloni Zobor Hangja Vegyeskar. Előadásával ugyancsak jelentősen emelte az est színvonalát Híves Mária és Horváth Diana szopránénekes, illetve Szűcs Dániel zongoraművész is Budapestről.

 

 

A megnyitót követően Horváth Géza konferálta az estet és mondott köszönetet mindazoknak, aki az elmúlt 35 évben hozzájárultak az énekkar működéséhez, majd Juhász András polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntötte az énekkart és a vendégeket, köszönetet mondva azért, hogy tevékenyen részt vettek a zselízi kulturális élet fellendítésében.

 

Csonka Ákos

Képek: Raj Róbert

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!