A kiállításon arról is meggyőződhettünk, hogy bármely korban megszólíthat a múzsa

 

„Az alkotás ajándék. Ezt az ajándékot adja át Önöknek az a 11 alkotó, akiknek volt bátorságuk megosztani másokkal munkáikat, melybe beleszőtték örömüket, bánatukat, hogy gyönyörködtessenek, elgondolkoztassanak” – mondta el  kiállítás megnyitójában Zsok Gizella történész, a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás elnöke.

 

A társulás célja a Bátorkeszi történelmével kapcsolatos tárgyi, írásbeli emlékek gyűjtése és a tájház életre hívása, de emellett a közösségépítés és az értékek felkarolása is céljaik közt szerepel. Ezért gondoltak egy nagyot, és kiállítást szerveztek a bátorkeszi vagy bátorkeszi kötődésű alkotók munkáiból.

 

 hirdetes_810x300  

Labancz Roland polgármester elmondta, Bátorkeszi nem csak történelmében gazdag, de alkotó emberekben is. „Tele van a szívem büszkeséggel amiatt, hogy ebben a közösségben ilyen sok művészi tehetséggel megáldott ember él, és sikerült őket egy közös kiállítás keretén belül bemutatni az érdeklődőknek„.

 

Balról jobbra: Sipos Anita, Farkas Katalin, Pintér Erzsébet , Miriákné Fazekas Ilona, Szabó Mária, Varga Júlia, Mácsodi Zsanett, Fehér Kürthy Erzsébet, Pecena Dezső, Hacskó Róbert – alkotók, Zsok Gizella, a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás elnöke,  Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere, előttük Nátek Eszter, ezüstsávos énekes.

 

Varga Juli egy hónapja mutatkozott be első kiállításával Szőgyénben. Bár a képzőművészet gyerekkorától sokat jelentett neki, intenzíven csak három éve műveli a festészetet -„diazepan helyett” – mondja mosolyogva. Munka közben gyakran ül mellé a párja, lányai csak kontárkodnak, de az unokák maguk is ecsetet ragadnak és festik a képeket a nagyi útmutatása szerint.

 

Varga Juli bátorkeszi születésű, Köbölkúton élő alkotó művésztársával, Győrik Istvánnal.

 

Tele van energiával, ötletekkel, érdeklődik az új festészeti technikák iránt.  Imádja a virágokat – a hatalmas napraforgók, pipacsok színnel és élettel telik, de tájképein és emberábrázolásain is rajta felejtjük a szemünket. Éppen azért, mert a nyugdíjaskor küszöbén mélyedt el a festészet gyönyörűségében, adta első kiállításának a „Sosem késő” címet. „Arra próbálom biztatni az embereket, hogy merjenek valami újba, másba, meghökkentőbe belevágni érettebb korban is”  – lelkesedik, és máris tovább kínálja a puncsot a megnyitó résztvevőinek, mert nemcsak mint kiállító, de mint szervező is tevékenyen részt vállalt a kiállítás körüli munkából.

 

Szabó Mária munkái.

 

Szabó Mária pedagógus régebben tankönyveket és egyéb segédeszközöket illusztrált, mostanában megpróbálkozott a textilfestéssel, de ballagási tablókat is szívesen készít.

 

Pecena Dezső és Miriákné Fazekas Ilonka.

 

Pecena Dezső és Miriákné Fazekas Ilonka tehetséges és sokoldalú alkotók mindketten. Dezső vallja, „ecset és ceruza élet adta ajándék„. Vannak gyűjtői, akik felvásárolják a képeit. Jelenleg egy monumentális képen dolgozik, amirő annyit elárult, 10 ezer évet átölelő időutazás lesz látható a képen.

 

 

Ilonka középiskolás évei alatt tusrajzokat készített, később tányérokat festett. A festészettel komolyabban nyugdíjas korában kezdett foglalkozni. Csollár Nelli esztergomi művésznél sajátította el a különféle festészeti technikákat. Jómagam nagyon elcsodálkoztam festményei láttán – hagyományos, modern, extravagáns, olaj és akvarell – mintha mindet különböző művész alkotta volna.

 

Az asztalon Sipos Anita, Fehér Kürthy Erzsébet , Mácsody Zsanett, Pintér Erika és Pintér Erzsébet alkotásai.

 

Mit keresnék én a képzőművészek között?… Ehhez inkább kézügyesség kell – mondták többen a kézművesek közül Zsok Gizikének a kiállítás főszervezőjének. „Azt válaszoltam nekik, hogy egyáltalán nincs így, egy díszdoboz, szalagcsokor, ékszer kivitelezéséhez is nagy adag kreativitás és szépérzék szükséges.”

 

Farkas Katalin alkotásai.

 

Farkas Katalin 1976-ban első díjat nyert egy portréval az országos szaktanintézeti rajzversenyen. 1983-ban kezdett olajjal festeni és autodidakta módon képezte magát. Művei már több galéria kiállításain is szerepeltek.

 

Hacskó Róbert

 

Sokat tanulmányoztam a régi olasz és magyar festők munkáit, és úgy gondolom, tanultam is ezekből. Harminc éves korom körül kezdtem komolyabban foglalkozni a festészettel, amely akkoriban kis megélhetést is nyújtott” – mesél a kezdetekről Hacskó Róbert. Mikor arról kérdezem, vannak-e kiállításai, csak mosolyog.

 

 

„Természetesen több kiállításon is láthatóak voltak már a képeim, de az az igazság, hogy én annak örülök, ha eladom vagy elajándékozom őket, így sosem marad nálam elégséges mennyiségű festmény egy önálló kiállításra. Ha valaki kiteszi a képem az otthona falára és abban gyönyörködik, nekem az többet jelent, mint egy kiállítás.”

 

Bokor Klára

Fotók: a szerző felvételei

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!