Mondhatni hagyományosan, ismét gazdag évet hagy maga mögött a Füleki Vármúzeum. A Bebek-toronyban megújult és kibővült a kiállítása, a vár területén folytatódtak a régészeti feltárások, nagy érdeklődés kísérte a Múzeumok éjszakája és a többi, a várban megtartott rendezvényt. Folyamatosan növekszik a látogatók száma, amely az idén elérte a 28 ezret.

 

Múzeumok éjszakája. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei év eseményeiről és a jövőbeni terveiről Titton Viktóriával, régésszel, a Vármúzeum igazgatójával beszélgettem.

 

Titton Viktória. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

Milyen is volt az idei év?

 

Szezonnyitóra, március 14-én nyílt meg az intézmény megalakulásának 10. évfordulója alkalmából kibővített és korszerűsített állandó kiállításunk. Az addigi három szintből négy lett. A vitrinekbe bekerültek az elmúlt 10 év ásatásainak legértékesebb tárgyai, a 4. szinten egy pihenősarkot rendeztünk be, ülőkkel, TV-kel, melyeken a rendezvényeinkről készült fényképek és a vár történetét bemutató film láthatóak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az idén is nagy érdeklődés kísérte a Múzeumok és Galériák Éjszakáját, melyen a kísérő programok mellett nyílt meg a középkori élet mindennapjait bemutató ,,Középkor Expedíció“ c. interaktív kiállítás. Júniusban, hagyományos időpontban, ez évben már a rendezésünkben valósultak meg a XVIII. Füleki Történelmi Várjátékok. Ennek programja keretében bemutatásra került a középkor és koraújkor történelme, a látogatókat bábjáték, lovagi torna, pásztor- és vadászkutya bemutató, akadálypálya is várta. Az esemény része volt a 11. alkalommal megrendezett Nemzetközi Történelmi Íjászverseny, melynek versenyzői a „Nógrád Íjásza“ cím és a „Füleki Vár Védője“ rang megszerzéséért mérték össze erejüket.

 

A nyári szünetben a várudvar 3. alkalommal adott otthont a Táncszínházi Workshopnak, amelynek része volt a „Babák Viseletben“ c. kiállítás megnyitása is. Az idei turistaidényt a várban az „Emlékeim Zambiáról” c. tárlat zárta.

 

Táncszínház… Felvétel: Puntigán József.

 

Számos érdekes kiállításnak és rendezvénynek adott helyet a Városi Honismereti Múzeum is. Februárban Vaš Adél helyi festőművész mutatkozott be, a Múzeumok és Galériák Éjszakája keretén belül nyílt meg a kassai Kelet-szlovákiai múzeumból kölcsönzött „Ásványok nagyító alatt” c. tárlat. A látogatók megtekinthették a füleki templom toronyórájának egyik számlapját is, amelyet a római katolikus egyház füleki plébániájától kaptuk meg.

 

Az évad egyik legsikeresebb kiállítása a Palóc Napok és Füleki Városnapok keretében megnyílt „Áttört bútor a Palócföld szlovákiai részén“ c. tematikus kiállítás volt. Ezt a Seres László füleki származású absztrakt művész festményeiből összeállított tárlat követte. Az évet Strapková Nikoleta fiatal fotográfus egyéni kiállítása zárta, amely 2018 január közepéig lesz látogatható.

 

Filmrészlet. Felvétel: Puntigán József.

 

Eseménydús volt a Városi Könyvtár éves programja is, ahol „A könyvtárba, nemcsak a tudásért!“ című gyermek és ifjúsági rendezvénysorozat keretében könyvbemutatókra, előadásokra került sor.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Folytatódtak a régészeti ásatások is. Milyen eredményekkel?

 

Igen, folytatódtak, melyek ezúttal is a vár területén zajló felújítási munkálatokkal függtek össze. Folyamatban van a középső vár vízelvezetésének megoldása, ezért itt további ellenőrzőszelvényeket kellett megnyitni. Az alsó várban, a zwingerben, az egyik kutatóárok egész szélességében átvágta az udvart. A Perényi-toronyban az eredeti vízelvezető rendszer sziklába vájt árkának folytatását is kutattuk, amely a torony előtti farkasverembe vezette az esővizet.

 

Leletek. Felvétel: Puntigán József.

 

Ami a leleteket illeti, több érdekes tárgyat találtunk. Említhetem a 16.- 17. századi ezüst dénárokat, festett üvegpoharak töredékeit, kerámiaedények maradványait, pipákat, kulcsokat, késeket, díszes vereteket, de más fémleleteket is. A legérdekesebb talán az a 14. századi főzőedény, amit sikerült csaknem teljes szépségében rekonstruálnunk. Emellett egy 16. – 17. századi kis mázas korsót is sikerült összerakni, amely a Perényi toronyból került elő

 

Középkori kerámia, 14. század. Felvétel: Puntigán József.

 

A város egyik sikeres pályázata érinti a vár és környezete területét is. Hogyan?

 

Ha minden igaz, jövőre elindul egy kétéves interreges pályázat kivitelezése. Ennek részeként a vár alatt létrehoznak egy parkolót és felújítják a régi városfal megmaradt bástyáját is, de az alsóvárban is tetőszerkezetet kap az egyik kisbástya. Megújul a vár főbejárata, mely egy művészi kivitelezésű kaput, az innen induló feljárati sétány pedig új kövezetet kap. Az alsó vár udvarán, a borház felé egy régészeti tanösvény lesz kialakítva a 17. századi védelmi rendszer részeként funkcionáló palánkszerkezet rekonstrukciójával.

 

Mázas korsó, 16.-17. század. Felvétel: Puntigán József.

 

Teljesen megújul a borház, amely ezentúl kézműves házként várja majd a látogatókat. A beltérben kialakított kiállítás mellett helyet kap itt egy szabadtéri pavilon lócákkal, de kemence, őrlőkő és más érdekességek is.

 

Kulcsok. Felvétel: Puntigán József.

 

A város további pályázatokat is beadott, amelyek sikeressége esetén a támogatásból megújul a már említett vízelvezető rendszer, megvalósul az alsó vár kisbástyájának állagmegóvása – visszafalazás – és belterének felújítása, de a vár további szakaszainak felújítása is.

 

Vár alatti folyosó. Felvétel Marián Mesiarik.

 

Az elmúlt hetekben sokak érdeklődését felkeltette a Várdomb alatti két befalazott folyosó, pince megnyitása. Mit tudhatunk ezekről?

 

Az ötletet Mesiarik Marian kollégánk vetette fel. Mi lenne, ha a vár bejáratához lévő két legközelebbi pincét, melyek eddig be voltak falazva, valamikor kibontanánk és a látogatók számára is elérhetővé tennénk. Mivel mindannyian kíváncsiak voltunk, mi van a falak mögött – milyen hosszúak és szélesek a folyosók, találkoznak-e valahol, biztonságos lenne-e a megnyitásuk -, ezért szeptemberben kibontottuk őket.

 

Kiderült, hogy a folyosók tele vannak szeméttel. Még a Kovosmalt nemzeti vállalat fennállása idején festéket, hulladékot tároltak bennük. A befalazásuk előtt a környékbeliek telehordták szeméttel és a városlakók elmondása szerint hajléktalanok is gyakran éjszakáztak itt.

 

Vár alatti folyósó. Felvétel: Marián Mesiarik.

 

Az elmúlt hetekben kipucoltattuk, s ezután láthatóvá vált, hogy az egyik 25, a másik pedig 65 m hosszú. Jelenleg is gyűjtjük a járatok keletkezésére vonatkozó adatokat és információkat. A várhegy alatt körben 14 ismert pince, folyosó van. Mostani ismereteink alapján úgy tűnik, hogy közülük több a 2. világháború ideje alatt készült. Nem mindegyik folyosó volt a légvédelmi rendszer része, többet közülük csak pinceként használtak.

 

Tehát még tart a nyomozás! Márciusig várjuk a „bunkeres“ szakértőket, hogy nézzék meg és véleményezzék, a barlangászokat, hogy pontosan bemérjék, illetve a statikai véleményt.

 

Leletek. Felvétel: Puntigán József.

 

Ami az elképzeléseinket illeti, a hosszabb folyosón egy helyi vonatkozású 2. világháborús kiállítást, installációt készülünk megnyitni. Az adatokat gyűjtögetve különböző korabeli iratokra támaszkodunk, pl. a ferencesek, a Kovosmalt nemzeti vállalat, a szlovák vasúti társaság krónikái, stb. Gyűjteményi tárgyak, fotó- és dokumentumnagyítások, korabeli egyenruha rekonstrukciók és a helyi visszaemlékezésekből, naplórészletekből összeállított anyag alkotja majd a tárlatot.

 

Ami talán még ezektől is különlegesebb lesz, ezt itt Önöknek mondjuk el először. A folyosó végén egy zsidó emlékhely lesz kialakítva, a fülekről deportált zsidók emléke előtt tisztelegve egy emlékfallal, amely az áldozatok neveit és adatait is tartalmazni fogja.

 

Leletek. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!