Nagy érdeklődés közepette, mintegy kétszáz résztvevő mellett zajlott hétfőn Csallóköznádasdon a helyi kultúrházban a fertőzött csallóközi vízről szóló lakossági fórum.

 

Mészáros Krisztina és Gašpar Mária helyi aktivisták, valamint a jelenlévő polgárok kérdéseire Sebő László, Nyugatszlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi részlegének igazgatója, Krascsenits Zoltán független szakértő és Paxián Erik, fenntartható mezőgazdasággal és permakultúrával foglalkozó vállakozó válaszoltak a kérdésekre.

 

A Solymos László (Most-Híd) vezette környezetvédelmi minisztérium képviselője valamint a közegészségügyi hivatal igazgatónője nem vettek részt az ülésen.

 

 hirdetes_810x300  

A több mint két órás fórumon elhangzott legfontosabb információ, hogy az elmúlt hetek atrazin mérgezésének ellenére a mai naptól (hivatalosan kedd, január 9-től) Bakán, Csallóköznádasdon és Dercsikán immár iható a víz.

 

 

Az érintett települések vezetői, helyi polgárok, politikusok és a média képviselői első kézből értesülhettek az elmúlt hetek történéseiről. Sebő László ismertette az atrazinmérgezés körülményeit és az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, Krascsenits Zoltán a növényvédőszerek, gyógyszerek és hormontabletták kockázatairól adott tájékoztatést, Paxián Erik pedig a lehetséges megoldások egyikét, a fenntartható mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket vázolta.

 

A helyi lakosok több konkrét kérdést intéztek a jelenlévőkhoz. A jól szervezett, hasznos, a végére viszont már talán feleslegesen hosszúra nyúlt fórum végeztével talán még több kérdés maradt tisztázatlanul az érdeklődők számára, mint kezdetben.

 

 

A lakossági fórumról kedden bővebb tudósítással jelentkezünk a Körképen.

 

Lassan újra iható a csallóközi víz, de a helyiekben maradtak még kérdések – Lakossági fórumon jártunk

 

Király Zsolt

Képek: Laky Erzsébet

További ajánlott írások:

 

Vízfogyasztási tilalom a Csallóközben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!