A megyei önkormányzatoknak, a régiók és városok vezetőinek nagy szerepük van a különböző fejlesztések területén. Az ezzel kapcsolatos lehetőségekről tárgyaltak január 11-én a megyeelnökök  Vazil Hudákkal, az Európai Beruházás Bank (EBB) elnökhelyettesével.

 

A megyeelnökök eperjesi (Prešov) munkamegbeszélésén Erika Jurinová Zsolna megye, Ján Lunter Besztercebánya megye, Rastislav Trnka Kassa megye és Jozef Viskupič Nagyszombat megye vezetői voltak jelen.

 

A beszélgetésen érintették a megyék közti együttműködés lehetőségeit, a prioritások összehangolását, valamint az EBB ténykedését a régiókban és az ezzel kapcsolatos finanszírozás lehetségeket.

 

Fejlesztési támogatások

 

Vazil Hudák a találkozó után elmondta, hogy az új megyeelnökök keresik az együttműködési lehetőségeket és új  finanszírozási formákat. A megyei önkormányzatok hitelfelvételénél lényeges feltétel az adósságfék. Mindez meghatározza, hogy mekkora összegű kölcsönt tudnak felvenni az EBB-tól, hiszen az összeget az adott megye pénzügyi helyzete határozza meg. Az EBB számára fontos a régió és megyék fejlesztési stratégiájának egyértelmű meghatározása, a konkrét prioritások megfogalmazása, valamint a megyék törlesztőképessége.

 

 hirdetes_810x300  
Az Európai Beruházási Bank uniós pénzügyi intézmény, amelynek részvényesei az unió tagállamai. Hosszútávú hitelfeltételeket nyúlt különböző jelentős, az Unió politikai céljait szolgáló beruházásokhoz. Szlovákiából jelenleg három megyei önkormányzattal dolgozik együtt, az eperjesivel, a pozsonyival és a kassaival.

 

Smart városok, smart régiók

 

Az EBB elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy örömmel látna az országban olyan változásokat az innovatív megoldások területén, melyek Szlovákia versenyképességét segítenék elő. A megbeszélésen ezért is kerültek szóba a megyeelnökök között a smart városok és smart régiók, és az ezzel kapcsolatos ún. intelligens megoldások. Az elnökhelyettes beszélt arról is, hogy a megyéknek és a városoknak óriási lehetőségeik vannak a fejlesztések elősegítése terén, s ezek finanszírozásában illetve a tanácsadásban jó partnerük lehet az EBB.

 

A megyeelnökök érintették a megyei önkormányzatok szövetségének, az SK8-nak az újraindítását is.

 

Forrás: Nagyszombat megye, sajtóhír/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!