Újabb esélyt kap az MKP Nyitra megye önkormányzatában arra, hogy vezető pozíciót töltsön be a megye irányításában. Erről számolt be a SITA hírügynökség. Csakhogy a koalíciós ajánlat most a másik oldalról érkezett a párthoz.

 

Történt ugyanis, hogy a jobboldali Szlovák Demokrata Koalíció, amelyet a SAS, OľaNO, KDH, Šanca, OKS, NOVA valamint Peter Oremus korábbi megyeelnök-jelölt köré csoportosuló független képviselők alkotnak, megkeresték az MKP-t, hogy közösen, egyfajta „programkoalíciót” alkotva többséget szerezzenek az 54 tagú megyei képviselőtestületben.

 

Az MKP komoly tényezője lenne a saját 11 megyei képviselőjével ebben a szövetségben. Ez egyúttal azt jelentené, hogy a kormánykoalíció tükörképeként együtt induló Smer-SNS-Most-Híd szövetség ellenzékbe szorulna. Az új tömörülés célja, hogy átlátható és szakmailag hiteles politizálással pozitív változást hozzanak a regionális politikába.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép.sk beszámolt arról, hogy az MKP zsigárdi kerületi tanácsülésén úgy határozott, hogy nem fog együtt kormányozni Nyitra megyében a Smer-SNS-Most-Híd koalícióval annak ellenére, hogy érkezett a párthoz ilyen jellegű ajánlat.

 

A döntés tehát újra az MKP kezében van!

 

Farkas Iván megyei képviselő, aki az MKP megye-elnökjelöltje volt a választásokon, azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy

 

„Egyelőre még minden ködös, és nem jutottunk el a szerződéshez. Addig még nem is akarok véleményt mondani a lehetőségről, minden kombináció nyitott még az együttműködésre.”

 

Daniel Balko, a Szlovák Demokrata Koalíció tárgyalóbizottságának tagja szerint az MKP attól tart, hogy Milan Belicával, aki a Smer-SNS-.Most-Híd támogatásával nyert a megye-elnök választásokon, a „programkoalíciónak” nem lenne konfliktusmentes az együttműködése a megyei parlamentben.

 

Tény az, hogy hasonló helyzet egyszer már előfordult Nyitra megyében! Az első megyei választásokon, 2001-ben az MKP még elsöprő győzelmet aratott a megyében, 31 képviselőhelyet szerzett meg az 54 tagú testületben, de a választási időszakban nehezen tudott együttműködni Milan Belicával, aki már akkor is a megye elnöke volt. Most viszont az újraválasztott megyeelnök olyan értelemben nyilatkozott, hogy el tudja képzelni az együttműködést a jobboldali többséggel. Igaz, mi mást is mondhatna?

 

Daniel Balko, a Šanca párt alelnöke nem lát semmilyen politikai okot arra vonatkozóan, hogy az MKP ne legyen a „programkoalíció” tagja, és kifejezte reményét, hogy az MKP hamarosan pozitív döntést hoz az együttműködésre vonatkozóan. Ebben az esetben Nyitra megye képviselőtestületében 30 képviselője lenne a kormányzó koalíciónak, az ellenzéket pedig 24 képviselő – a Smer-SD, SNS, Most-Híd 17 képviselője, hat független és egy Kotleba párti képviselő – alkotná.

 

Farkas Iván decemberben a Körképnek nyilatkozva a párt megyei mozgásterével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy tudják, mit szeretnének.

 

„Azt, hogy mindkét térféllel ellenzéki tömörülésként eseti jelleggel együttműködni. Az Utak, iskolahálózat megtartása érdekében, Valamilyen szinten jó lenne, ha legalább az iskolaügyet érintően ott tudnánk lenni a döntéshozatalnál, hogy ne rajtunk kívül történjenek az események. Hasonlóképpen a közútfejlesztés és egy sor más beruházás, ami a megyei intézmények infrastruktúráját illeti. Megtaláljuk azt a pozíciót, hogy eseti döntéseknél az MKP-t ne kerüljék meg.”

 

Az MKP Farkas Iván elmondása szerint szeretné elérni, hogy egy, esetleg két bizottsági elnökük legyen. „Olyan bizottságokra gondolunk, amik számunkra kulcskérdés. Nem a tisztség a fontos, az a fontos, hogy azon az emberen keresztül a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni az öt év folyamán” – nyilatkozta decemberben a Körképnek.

 

Száraz Dénes, Király Zsolt

Nyitókép: nitraden.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!