Könnyű elveszni a budapesti programajánlók sűrűjében, ezért segítünk: a heti kínálatból szemeltük ki azokat, amelyekre érdemes odafigyelni. 

 

Sírkerti séta a haza nagyjai között a magyar kultúra napján – január 22. 

 

A magyar kultúra napján számos programmal várják a színházak, könyvtárak, kulturális intézetek a kultúra iránt fogékonyakat, amelyek közül nem mindennapi jellegével kitűnnek a tematikusan szervezett séták a Fiumei úti sírkertben. Ebben a festői szépségű temetőben nyugszanak ugyanis a legnagyobb számban a haza nagyjai, megfelelő színhely ahhoz, hogy Ady, Babits, Kosztolányi vagy Jókai végső nyughelyénél rójuk le tiszteletünket a magyar kultúra iránt.

 

 hirdetes_400x285  

Hétfőn három darab szervezett séta indul idegenvezetővel: 10-kor a Művészparcella, 12-kor az irodalmi nagyságok, 14 órakor pedig a női művészek lesznek a túra központjában. A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, amit itt lehet megtenni.

 

Jókai Mór síremléke (Fotó: Wikipédia)

 

Henrik Ibsen: Hedda Gabler – közvetítés a londoni Nathional Theatre-ből – január 23. 

 

Az Uránia mozi már több londoni előadást is közvetített a Nathional Theatre Live elnevezésű program keretein belül, saját tapasztalat alapján pedig igenis megállja a helyét a vászonról nézett előadás – az Uránia díszes moziterme tökéletes helyszín ehhez. Most Ibsen drámájának modern feldolgozása lesz látható, aminek magyar vonatkozása is van: az egyik szerepben Magyar Éva színésznő dobbant nagyot a londoni deszkákon Berte szerepében. Jegyek elővételben itt.

 

 

Metál az A38-on: Fates Warning (USA) – január 25.

 

Alig egy éve, hogy minden igényt kielégítő bulit csapott a Fates Warning Budapesten, ismét erre turnézik a progresszív metál egyik fontos alapköve. Az amerikai banda 1982-ben alakult, azóta is változatlanul ott vannak a műfaj művelői közt, az A38-ra például már negyedjére térnek vissza, ráadásul egy best of-programmal, ahova volt honnan válogatni dalokat: 12 album és több mint 35 zenéléssel töltött év van a hátuk mögött. Előzenekaruk ezúttal az olasz Methodica, jegyet itt lehet venni.

 

 

Cseh Tamás Emlékest, nyilvános főpróba – január 25. 

 

Január 21-én lett volna 75 éves minden idők egyik legtehetségesebb dalszerző énekese. Cseh Tamás 2009 óta nincs köztünk, abban az évben is a Gödör Klubban tisztelegtek előtte művésztársai, és ez idén sem lesz másként. A hivatalos, január 26-i előadásra már nincsenek jegyek, de a főpróbára igen, itt lehet megvásárolni őket.

 

 

10 éves a LavaLava – január 26. 

 

Azok számára is akad a héten program, akik elektronikus zenére szeretnék kiadni magukból egy kiadós táncolással a feszültséget. A magyar formáció immáron tíz éve tartja izgalmas lázban az elektronikus zene kedvelőit, olyan neveket hoztak már el a közönségnek, mint Axel Boman, Kink, Max Cooper vagy Max Graef. A tizedik születésnapra 10 előadóval, 10 órányi zenével készülnek, ráadásul a résztvevők közül kisorsolnak egy hétvégi utat Berlinbe. Jegyelővétel és a fellépők listája itt.

 

Bëlga lemezbemutató – január 26. 

 

Még december elején jött ki a magyar hip-hop formáció új lemeze, a Csumpa, ezt fogják pénteken az Akváriumban személyesen is népszerűsíteni. Az új dalokra két évet kellett várni, de hozta a megszokott minőséget, ahogy azt a zenekar tagjai is előrebocsátották:

 

„A Csumpa egy klasszikus Bëlga lemez, ami azt jelenti, hogy nem tematikai, vagy zenei koncepciólemez, hanem sokféle műfaj és téma jellemzi. A rendszerváltás krónikája, a Tértivevény szó etimológiája utáni égő vágy megzenésítése, a palacsintakészítés liturgiája, a gagyi esztétikája, a piálás „piadesztára” emelése, a csip-csup ügyek dramatizálása mind-mind olyan témák, amiket csak itt, csak most, csak mi érthetünk igazán az egész világon, és amik miatt a Csumpa hallgatása közben szinte végig különlegesnek és egyedülállónak érezhetjük magunkat.”

 

Gospel-punk a Hajón: Algiers (USA) – január 29. 

 

Amerikából érkeznek az A38 hajóra a kísérleti rockot játszó négytagú formáció, akik a post-punkot, a gospel punkot vegyítik többek közt a pszichedelikus soullal és a punk-bluessal. Most a Depeche Mode nélkül – turnéztak már együtt – érkeznek, leginkább a második, tavaly megjelent albumukat, a The Underside of Powert népszerűsítik, de cím nélküli első albumukról is előkerülnek majd a slágerek.

 

 

Összeállította: Polák Zsóka

(Főkép: Wikipédia)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!