Mindenki dőlt a nevetéstől. Olyan pörgő műsort sikerült összehozniuk a foglalkoztató lakóinak és az ott dolgozóknak, hogy akármelyik YouTube csatornán könnyen összeszedne ezer lájkot. Rajtuk kívül felléptek a születésnapi ünnepségen a helyi magyar és szlovák iskolák diákjai, valamint a naszvadi testvér foglalkoztató tagjai.

 

 

Raj Erzsike egy napot se hiányzott. Jól érzi itt magát, hiszen mindene a kézimunka, szeret olvasni, kedveli a társasjátékot. A közös verselés és éneklés is mindennapos a foglalkoztatóban. „Itt ebédelünk, olcsón kapjuk az ételt a nagyölvedi iskolából. Ízletes, de diétás, hozzá kellett szoknunk – meséli jókedvűen. 50-60-an vagyunk itt napközben, aki nem  bír eljönni, azért elmennek autóval és haza is viszik.

 

 hirdetes_300x300  

Az igazság az, hogy többen is lehetnénk, de van, aki nehezen mozdul ki otthonról. Van egészségügyi nővérünk is,  Kiss Reni, aki arról gondoskodik, hogy ne csak szellemileg, de testileg is fittebbek legyünk, ezért gyakran van gyógytorna, vérnyomás és pulzus mérés.”

 

Pap Etelka ebben az épületben tanított hosszú éveken keresztül, mint óvónő. „Sosem gondoltam volna, hogy nyugdíjas napjaimat is itt töltöm majd – tornával, játékkal, hasonlóan, mint az óvodában annak idején” – mondja nevetve.

 

 

Jakubov František a nappali foglalkoztató igazgatója és Csomor Vlasta polgármester gyújtották meg a gyertyákat a szülinapi tortán.

 

Működésükről az igazgató elmondta:

 

Olyan a helyzet, hogy azok az emberek, akik a háború utáni államot építették, azoknak van a legalacsonyabb nyugdíja, és őnáluk a legalacsonyabb a szociális ellátottság szintje. Nagyon sok ember él magányosan a négy fal között, nem foglalkozhatnak velük kellőképpen a hozzátartozóik se, hiszen dolgozniuk kell, hogy el tudják tartani a saját családjaikat.

 

Ezek voltak azok az alapvető okok, amelyek miatt létrehoztuk ezt a nappali foglalkoztatót. Megszólítottuk a község polgármester asszonyát, aki az első perctől kezdve támogatott. Megkaptuk a volt óvoda épületét, melyet kicsit átépítettünk – főleg a központi fűtést és a konyhát, hogy megfeleljen a higiéniai előírásoknak. Elkezdődött itt a komoly és minőségi munka. Rendben is volt minden egészen a múlt év november 27-ig, amikor a SzK  Nemzeti Tanácsa radikális módon megváltoztatta többek közt a nappali foglalkoztatók finanszírozását.

 

Jelenleg olyan a helyzet, hogy a helyi önkormányzat jóakaratán múlik a túlélésünk.

 

Problémáinkat szórakoztató kultúrösszeállítás formában tervezzük elküldeni A SMER, az SNS és a MOST-HÍD pártok elnökeinek – figyelemfelkeltés gyanánt – hogy maguk is lássák milyen mértékben károsították meg azokat a polgárokat, akik igazán rá vannak szorulva úgy az egészségügyi, mind a szociális ellátásra.

 

Nagyon sok rendezvénnyel büszkélkedhetünk – voltunk a Besztercebányai múzeumban, ahol magyar tárlatvezetést tartottak nekünk, Márianosztrán, Visegrádon, tartjuk a kapcsolatot a naszvadi testvér foglalkoztatóval, vannak előadásaink.

 

Eldicsekedhetek azzal, hogy volt olyan kliensünk, aki nem tudta felemelni a kezét, de az itt folyó rehabilitációs gyakorlatoknak köszönhetően, a későbbiekben gond nélkül használta, de olyan falubeliekről is tudok, akik húsz éve nem találkoztak, csak itt a foglalkoztatóban.” 

 

 

„Egyik társunk hozta nekünk a fejünk felett látható Szűzanya szobrot medjugorjei zarándokútjáról. Azóta fontunk fölé virágkoszorút és minden délelőtt itt imádkozunk – elsősorban a betegekért, de ugyanúgy a bűnösükért, az öregotthon nyugdíjas lakóiért, minden népért és nemzetért és a világbékéért –  mondja a 77. életévében járó Bánovszky Iza néni. „Azt hiszem, a többiek nevében is mondhatom, meg vagyunk elégedve, minden nap foglalkoznak velünk, a vérnyomásunkat mérik, segítenek a gyógyszerek beszerzésében. Nagyok az unokáim, van öt dédunokám, akiknek a nevelésébe eddig besegítettem, de már óvodába és iskolába járnak, így szívesen töltöm itt a napjaimat.”

 

Volf Annamária – az álló sorban balról a második

 

„Foglalkoztatónkat Salgó Péter belgyógyász érsekújvári nonprofit szervezete működteti – felesége Andrea Salgóová és František Jakubov társbefektetők. Az idősek nevében is mondom, szerencse, hogy létesült községünkben ilyen szociális intézmény. Fontos ez testi és szellemi képességeiknek frissen tartása érdekében. Az ő elégedettségük örömmel tölt el engem is”

 

– teszi hozzá az eddig elmondottakhoz Volf Annamária a foglalkoztató fiatal vezetője.

 

Mi lehet ez asszonyok? Sebtapasz?

 

Laiszner Marika azokat a tárgyakat mutatja, amelyeket karácsonyra készítettek, de hétfőtől már a farsangra és húsvétra készülnek a kézműves termékek.  

 

Tetőre hág a hangulat

 

Marika a férjével jár a foglalkoztatóba

 

a férfiak se szeretnének kimaradni az éneklésből

 

 

Bokor Klára

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!