A pozsonyi Kyjev Hotel mintegy 50 év után teljesen új külsőt kap. A befektető a jövő évtől tervezi a Kő téri (Kamenné námestie) egykori hotel felújítását, sőt, azt is megígérte, hogy egy olyan modern komplexummá alakítja az épületet, ami egy igazi európai fővároshoz illik.

 

Azt, hogy a magas építményt ismét hotelnek szánják-e, egyelőre nem tudni. Az épületben az eddigi információk szerint lakásokat és irodahelyiségeket szeretnének kialakítani.

 

A jelenlegi épülethez újabb irodákat építenek a meglévő parkoló területén, míg az új, 500 férőhelyes parkolót a föld alatt alakítják majd ki.

 

 hirdetes_810x300  
A tervek szerint így fok kinézni a Kő tér. Fotó: Lordship

 

Az egykori Kyjev Hotel épülete 2004-től a brit Lordship vállalat tulajdonában áll. A vállalat összesen mintegy 80–100 millió eurót szán az épület felújítására. A projektben az épületfelújítás mellett egy új tér létrehozása is szerepel, mégpedig a Temető utca (Cintorínska) és a Rajská utca között.

 

Az újjáépítéssel és a revitalizációval kapcsolatos terveink jóval szélesebb körűek voltak. A mellettünk lévő boltot és a Kő teret beleszámítva mi egy teljes egységgel számoltunk, ám a telektulajdonosokkal, a Tescoval és a várossal sem sikerült megegyeznünk. Ezért a jelenlegi terveink csupán a saját telkeinkre és létesítményeinkre korlátozódnak. Örülni fogunk, ha 2019-ben elkezdhetjük a felújítási munkálatokat“ – mondta Rastislav Novák vezérigazgató.

 

A tervek szerint így fok kinézni a Kő tér. Fotó: Lordship

 

15 évnyi vita és megbeszélés után végre eljutottunk odáig, hogy valóban jobbá tehetjük és felélénkíthetjük a városközpontot. Ezzel a felújítással egy új és modern kinézetet fog kapni. Azt még nem tudjuk, hogy az épület hotelként szolgál-e majd, de valószínű, hogy lakások és irodahelyiségek lesznek benne. Az üzletek minden bizonnyal az alsó emeleteken kapnak helyet” – árulta el Branislav Kaliský építész.

 

Egy felmérés során fényt derítettek arra, hogy mi jut az eszébe az embereknek akkor, ha azt a szót hallják, hogy Kyjev Hotel. Nos, az eredmény így hangzott: vekszlákok, hajléktalanok, szenny, mocsok, elhagyatott környék, kevés zöld.

 

Napjainkban így fest a Kyjev Hotel belseje. Fotó: Lordship

 

Napjainkban így fest a Kyjev Hotel belseje. Fotó: Lordship

 

A 65 méter magas, 19 emeletes Hotel Kyjevet 1973-ban építették. Abban az időben építészeti remekműnek tartották, és a pozsonyi Óváros legmagasabb épületeként tornyosult a járókelők fölé.

 

Forrás: teraz.sk/HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Lordship

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!