Ha tél, akkor iskolai sítábor. Az alap- és középiskolák egy-egy osztályt elvisznek a Tátrába, és igyekeznek megismertetni és megszerettetni ezt a sportot a diákokkal. Az állam minden évben támogatja a nebulók sítúrákra való elmenetelét.

 

A támogatás örvendetes, ám a nagymegyeri Magán Szakközépiskolában az elmúlt években azt tapasztalták, hogy túl sok baleset éri a diákokat a sítáborban. Ettől függetlenül az iskola vezetősége nem szerette volna megszakítani a kirándulás hagyományát, így idén változtattak az egy hétnyi kirándulásra szánt idő megtöltésén.

 

Tavaly decemberben egy autóbusznyi középiskolás diák, és az őket kísérő tanárok elindultak Nagymegyerről az Alacsony-Tátrába. Az öt napos kirándulást Mgr. Kiss Andrea, az iskola pedagógusa szervezte, és igyekezett azt minél színesebb programokkal megtölteni. Őt kérdeztük a kirándulásról.

 

 hirdetes_300x300  

Évente mennyi diák kirándulását támogatja az állam?

 

Szerencsénkre, az állam minden évben anyagilag támogatja az alap- és középiskolai sítúrákat. A támogatott diákok létszáma függ az iskola által igényelt létszámtól, amit évente minden iskola a minisztériumnak nyújt be. Az igényelt támogatást ez idáig meg is kapta az iskola.

 

Mennyi diák vett részt ezen a kiránduláson?

 

Az idei tanévben 35 tanuló vehetett részt ezen a turisztikai kurzuson. Meglepően ebben a tanévben magasabb volt a jelentkezők száma, mint az elmúlt években.

 

Tanárként hogy értékeli, sikeresebb/jobb a túrázás a sítábornál?

 

Mind a turisztikai kurzusnak, mind a sítúrának megvan a maga varázsa. A lényeg, hogy a tanulók jól érezzék magukat és felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak. Ezen felül a csallóközi gyerekekben mindenképpen leírhatatlan érzéseket kelt az Alacsony Tátra szépsége, a friss hegyi levegő érzése és a nagy mennyiségű hó látványa.

 

forrás: facebook

 

A tanárnőtől megtudtuk, a kis csapat bázisa a breznóbányai járásban, Sebesér (Bystrá) községben volt. Gyönyörű táj fogadta a kirándulókat, ennek örömére a csomagok letétele után részt is vettek egy erdei túravezetésen.

 

Másnap egy kissé megerőltetőbb túrázás volt napirenden. A Chopok déli oldalán Srdiečko-Kosodrevina útvonalon 1111 méterről indulva 1480 méternél fejezték be a hegyi gyalogtúrát.

 

forrás: facebook

 

A fáradalmak kipihenésére tökéletesnek bizonyult egy kis délutáni wellneszezés az egyik közeli hotelben.

 

A kirándulás harmadik napján a lelkes diáksereg Breznóbányára látogatott, ahol korcsolyázással és a helyi nevezetességek megtekintésével töltötték az időt. Természetesen nem maradtak el az esti programok sem. A közös filmnézések, vetélkedők mind jobban összekovácsolták a táborozókat.

 

forrás: facebook

 

A hazaindulás előtti napon is túrázás és wellneszezés volt a program, amit kiegészített a temérdeknyi hóban való játék. Így alakult, hogy rögtönzött hóemberépítő versenyt rendeztek a tanárok a diákoknak.

 

forrás: facebook

 

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy ha a szép táj a jó hangulattal és a tiszta levegővel párosul, akkor egy kirándulás sem lehet rossz. Ráadásul síelés nélkül is lehet élvezni a havat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő képek a kiránduláson résztvevő egyik diák, Horváth István fotói

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Papucsban is fel lehet menni, de minek – ilyen egy Chopok-túra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!