Tehetségek bemutatása, képességek ismertetése, a hasonló érdeklődéssel rendelkező egyének megismerése. Járási versenyektől kezdően egészen az országos fordulóig.

 

Nagyszombat Megye Önkormányzata a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központtal karöltve járási versenyeket hirdetett különböző területeken. Az egyes megmérettetéseknek a Dunaszerdahelyi járás települései adnak otthont más-más időpontokban. Idén a következő megmérettetések kerültek meghirdetésre:

 

A 2018. évi VIII. ARANYKAPU-ra a gyermeknépzenészek, tehát a népi hangszereket alkalmazó együttesek, népdalénekesek és –körök, valamint népi hangszerszólisták jelentkezését várják. A felső korhatár 16 év.

 hirdetes_810x300  

 

A ŠAFFA SARKANTYÚJA 2018 a népi szólótáncosok megmérettetése. A kiírás szerint négy kategóriában lehet jelentkezni, méghozzá a hagyományőrzők szerinti, a régiók tánca, a 10 és 16 éves közötti gyermekek tánca, valamint a hagyományőrzők tánca. Ez utóbbi versenyen kívüli kategória.

 

 

Hagyományápolók versenyén belül a hagyományápoló egyesületek kapnak teret munkásságuk ismertetésére. A verseny megnevezése is tartalmazza a megmérettetés célját, azaz a hagyományápolás varázsának felidézését.

 

 

Mindemellett az ügyeskezű, kreatív egyéneknek is lehetőségük van műveik nagyközönség elé tárására. A XXI. Képzőművészeti Spektrum 2018-ra benevezett legértékesebb alkotások a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében lesznek megtekinthetőek.

 

 

Az egyes versenyeket a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Népművelési Központ hirdeti meg, ők töltik be a szakmai felelős szerepét is. Kultúrszervezők alatt értelemszerűen a kerületi és regionális népművelési, illetve kulturális központok, valamint kulturális szubjektok értendőek.

 

Ha ismer a környezetében olyat, aki az említett területeken jártas, aktív szerepet tölt be, kérjük, tájékoztassa őt a fenti lehetőségről. Legyen ez egy ablak a jövőre, a népi kultúra éltetésére!

 

A versenyekről részletes információ ezen a linken található.

 

Laky Erzsébet

 

Forrás: osvetads.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!