A friss Prima Primissima díjas,  a határon túli magyarság körében is méltán közkedvelt Hazajáró című műsort a Körképről is jól ismerhetjük. A nívós elismerés kapcsán a felvidéki médiumok közül elsőként a műsor rendező-írójával, Moys Zoltánnal is beszélgettünk.

 

Egyik alapemberük, a műsor szerkesztője és szereplője, Kenyeres Oszkár az elmúlt hónapokban saját útibeszámolóival jelentkezett olvasóinknak a Kaukázusból, vagy éppen skandináviai kalandozásairól. A műsorból szintén jól ismert Jakab Sándor ráadásul felvidéki. Szülőfaluja és lakhelye az Ipolyság melletti palóc kis község, Tesmag.

 

A Hazajáró kéthetente, friss epizódokkal jelentkező turisztikai magazinműsorának következő része szombaton lesz látható az M5-ön 15.15 órától. Végtelen útjuk során ezúttal a sokak számára ismeretlen erdélyi vidék ékes dombvidéke, varázslatos élővilága, gazdag néprajzi értékeit tárják fel előttünk.

 

 hirdetes_400x285  

 

Bárhogy lapozgatjuk az erdélyi útikönyveket, csak nem találunk semmit a Maros és a Kis-Küküllő zugában fekvő dombvidékről, Kutasföldéről. Alsó-Fehér vármegyében, a Küküllőmentén járunk, azon a kistájon, amit Hegymegett néven is emlegetnek. Elfeledte a turizmus, a néprajzosokon kívül nem sok idegen fordul meg kicsiny településein. De elfeledték, elkerülték a nagyobb vízfolyások is a vidéket, így a vizet évszázadokon át az ásott kutak biztosították, amiről a kistáj a nevét is kapta. A magyar élet forrásait a Bánffy és a Kemény családok öröksége, a református templomok és a régi főúri kastélyok jelentik.

 

 

 

A méltatlanul elfeledett vidéket az egykori tájleírások „Loire-menti kastélyvidék”-ként is említik. A műsor által bepillantást nyerhetünk a mintegy 15 falut magába foglaló tájegységbe, mely a Forrói patak, a Szárazvám patak és az Ózdi patak által keretezett völgyben található.

 

Adás: február 10. 15:15 M5

Ismétlés:  február.11. 19:25 Duna World

február.13. 13:45 Duna World

február.17. 07:20 Duna

 

 

Körkép.sk/Duna médiaszolgáltató

Képek: Archív

További ajánlott írások:

Értékteremtés mesterfokon. A Prima Primissima díjas Hazajárók rendezőjével beszélgettünk (Interjú)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!