Kíváncsi egy fantasztikus operára vagy balettre a Magyar Állami Operaház előadásában? A szerelmesek napján meglepné kedvesét egy színházjeggyel a Sissi című előadásra? Csokorba gyűjtöttük a Pozsonyi járás legjobb programjait.

 

2018. február 12. (hétfő) – Erkel Ferenc: HUNYADI LÁSZLÓ – opera

2018. február 13. (kedd) – Lehár Ferenc: A VÍG ÖZVEGY – balett

 

A Magyar Állami Operaház 2018 februárjában folytatja nagyszabású határon túli turnéját. A csaknem 400 fős karaván ezúttal Szlovákia városait keresi fel, és Erkel Hunyadi László című operáját, valamint Lehár A víg özvegy balett változatát adja elő. A pozsonyi előadásokra 2018. február 12-én és 13-án kerül sor 19.00 órátol az Incheba Expo Arénában (Bécsi út/Viedenská cesta 2996/3).

  hirdetes_300x300   

 

Fotó: opera.hu

Hunyadi László – opera

 

Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára, a nándorfehérvári diadalt követő napokra koncentrál. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János vagy a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László.

 

A víg özvegy – balett

 

Talán furcsának hathat, hogy Lehár Ferenc A víg özvegy című darabját a Magyar Nemzeti Balett előadásában tekintheti meg a közönség. A népszerű operettből Ronald Hynd brit koreográfus készített fantasztikus balettet 1975-ben, ami újdonságnak számított, ugyanis korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni.
A történet 1905-be, Pontevedro fiktív városába repít minket, ahol a párizsi nagykövetségen áll a bál: a várost fenyegető államcsőd borzolja a diplomaták idegeit.  Egyetlen reményük maradt, hogy tőkéhez jussanak: egy dúsgazdag özvegyet összeházasítani korábbi szerelmével.

 

A Kárpát-Haza OperaTúra előző állomásain készült videók, interjúk és fotók itt tekinthetők meg.

További információk itt. Jegyár: 10 euró.

 

 

Három felvidéki városban (is) vendégszerepel a budapesti Operaház

 

2018. február 12. (hétfő) – Koszorúzás a Csalogányvölgyi temetőben

 

A Pozsonyi Casino Választmánya hétfőn, azaz február 12-én 16.00 órától szervezi meg az 1919. február 12-ei pozsonyi sortűz áldozatainak emlékére rendezett koszorúzást a pozsonyi Csalogányvölgyi temetőben.

 

A pozsonyi Vásárcsarnok előtti békés tüntetőkre 1919. február 12-én  tüzet nyitó csehszlovák légionáriusok 7 embert agyonlőttek, 23-at súlyosan, több mint százat könnyebben megsebesítettek. Az ő sírjukra helyezik el az emlékezés koszorúját.

 

Fotó: Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM)

 

2018. február 13. (kedd) – Előadás a Pálffyakról a Pozsonyi Casinóban

 

Fundárek Anna a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa a Pálffy családról tart előadást a Pozsonyi Casinóban (Klarissza utca/Klariská 7) február 13-án, kedden 18.00 órától. Műsorfelelős: Mészáros Mária, háznagy: Papánek János.

 

Bővebb információ itt.

 

2018. február 14. (szerda) – Sissi (úteky Alžbety Rakúskej)

 

A gyönyörű osztrák császárnő élettörténetét Viliam Klimáček drámaíró a Szlovák Nemzeti Színház megrendelésére dolgozta fel egy olyan modern történelmi drámában, amelyből nem hiányozhatnak a királyi játékok jellegzetességei: a téma attraktivitása, a szenvedély, a humor, a feszültség, a szerelem és a halál.

 

 

A színdarabot a Szlovák Nemzeti Színház február 14-én és március 7-én tűzi műsorra 19.00 órától. A rendező: Novák Eszter, szereposztás: Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Anna Javorková / Emília Vášáryová, Daniel Fischer, Monika Potokárová, Ľubomír Paulovič / Richard Autner, Petra Vajdová, Tamás Gál, Gabriela Dzuríková, Matej Marušin. Az előadás háromórás, jegyek 5 eurótól 20 euróig kaphatóak.

 

 

Bővebb információ itt.

 

2018. február 15. (csütörtök) – Psota Irén: Roncsderby (vetítés)

 

A Pozsonyi Casinóban február 15-én, csütörtökön 17.00 órától Psota Irén Roncsderby – „magányos musical 2 részben” című zenés előadását vetítik felvételről. Műsorfelelős: Nagy Ildikó, háznagy: Schill István.

 

Bővebb információ itt.

 

Összeállította: Takács Henrietta

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!