A magyar kormány támogatásából két ütemben, összesen mintegy 1,6 milliárd forintból (5,12 millió euró) teljesen megújul II. Rákóczi Ferenc szülőháza, a Szlovákiában található borsi kastély (Tőketerebesi járás) – jelentette be Latorcai Csaba, a magyar kormányhivatal helyettes államtitkára.

 

A magyar kormány 800 millió forintot biztosít az építkezés első ütemére, amely még az idén megvalósulhat. Reményeik szerint ebből az összegből a külső homlokzati rekonstrukciót, a tető felújítását, valamint a nyílászárók beépítését tudják elvégezni – közölte.  A második ütemben az épület teljes belső megújítása várható.

 

Latorcai Csaba emlékeztetett arra, hogy évtizedekkel ezelőtt, valamint a második világháborút megelőző időszakban történtek olyan fejlesztések is az ingatlanon, amelyek nem voltak részei az eredeti kastélynak, de mégis értékesek olyan szempontból, hogy idegenforgalmi hasznosítással elősegíthetik a borsi Rákóczi-kastély önfenntartó működését.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Újságírói kérdésre válaszolva Latorcai Csaba elmondta: a második ütemre ugyancsak 800 millió forint körüli összeget tervez a magyar kormány, de a részletes tervek után derül ki, ez a támogatás valójában mennyi lesz, szükség esetén akár nőhet is.

 

Varga Anna Tünde, Borsi polgármestere a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet alakuló ülését szerdán tartották meg, amelynek elnöke az eseményen szintén részt vevő Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója lett. Hozzátette: úgy tervezik, hogy a későbbi működtetést is a nonprofit szervezet végzi majd. Reményeik szerint a beruházás eredményeként legalább 15 munkahelyet tudnak teremteni Borsiban.

 

MTI

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!