Tegnap a kormány kihelyezett ülésén Nyústyán jóváhagyta az új Büntetés Végrehajtási Intézet megépítését Rimaszombatban. Erről Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter és Milan Ivan ezredes a Büntetés Végrehajtási Intézetek vezérigazgatója tájékoztatta a polgárokat Rimaszombatban a kultúrházban hétfőn este. A beszélgetést a Mi Rimaszombatunk polgári társulás (Naša Sobota o.z.) szervezte.

 

A jelenlevők kérdéseire a vendégek elmondták, hogy a beruházás úgynevezett „PPP projekt” formájában fog megvalósulni, ami azt jelenti, hogy az államnak később kell kifizetnie a beruházás árát. Tehát tulajdonképpen többe fog kerülni, ám az elkészült pénzügyi tanulmányok kimutatták, hogy a beruházás így is előnyös lesz az állam számára.

 

A kormány a döntésével meg szeretné növelni a büntetés végrehajtó intézetek kapacitását az országban. Hogy ezt miért éppen Rimaszombatban teszi? Íme az indokok:

 

 hirdetes_300x300  

– Rimaszombatban már működik ilyen intézet Szabópusztán, ezt fogják bővíteni.

– A bővítést meg tudják oldani egy areálban, a földterület a minisztérium tulajdonában van, nem kell felvásárolni.

– A beruházás segít Rimaszombat és környéke gazdasági és szociális helyzetén.

 

Elmondták, hogy nem utolsó szempont az sem, hogy a kerület déli részén nagy szükség van egy ilyen intézetre.

 

 

Az új intézet kapacitása 832 elitélt elhelyezésére lesz elegendő. Működését 340 alkalmazott fogja biztosítani, ebből 42 civil alkalmazott lesz. Ez stabil, jó munkalehetőséget fog biztosítani, főleg a városban és annak környékén élő munkavállalóknak.

 

Érdeklődni, jelentkezni már most lehet, a feltételek szerint. Ezek:  min. 21 éves kor, büntetlenség, teljes fokú középiskolai végzettség, jó fizikai és pszichikai állapot. A felvétel és a kiképzés Rimaszombatban fog történni.

 

 

Mindamellett a kezdést saját, tapasztalt emberekkel fogják megindítani, az újak alkalmazására fokozatosan fognak áttérni.

 

A vendégek elmondták, hogy a város és környéke számolhat több, az építkezéssel és a működtetéssel összefüggő szolgáltatással, vagy termeléssel. Tulajdonképpen az intézet egész épülete átépül, ez nagyon sok munkát jelent az építkezési vállalkozók számára. A kenyeret is külső termelőktől fogják vásárolni, de például a konyhát már saját alkalmazottakkal fogják működtetni. Úgy gondolják viszont, hogy a város és környéke mindenképpen jól jár.

 

Szó esett az elítéltek foglalkoztatásáról is. Ez teljes mértékben az intézeten belül fog történni, a tervezett épületek között több termelésre szolgáló épület lesz, ahol az elítéltek fognak dolgozni.

 

 

A biztonság kérdésében a vendégek igyekeztek eloszlatni a polgárok félelmét. Arra hivatkoztak, hogy a meglévő intézetek tulajdonképpen mindenütt a városok központjában vannak, mégsem tudnak olyan esetről, amiért a polgároknak nyugtalankodniuk kellene. Az épület itt a városon kívülre esik, körül lesz kerítve magas fallal, fel lesz szerelve a biztonság legmodernebb módszereivel és technológiájával. A város általános közbiztonsága szempontjából nagyon fontos tényező, hogy a szolgálattevőknek esküjük szerint kötelességük vigyázni a közbiztonságra a városban is. Tapasztalatuk szerint azokban a városokban, ahol intézet működik, nagyobb a közbiztonság is.

 

Zárszóként elmondták, kérik a lakosság megértését a kezdetek esetleges problémáiért. Azt kérik, hogy bízzanak az intézet vezetésének tapasztalatában és profeszionalitásában.

 

Mede Géza   

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!