2018 februárjában újabb két települést ivóvízét érintette az atrazinnel való szennyezés, Béke és Nagypaka. Ez utóbbi polgármestere, Ivan Seňan február 14-én közleményben értesítette a polgárokat arról, hogy a felső-csallóközi vízproblémák után a község kivizsgáltatta a ivóvizét.

 

Az említett növényvédő szer 119 ng/l mértéket mutatott, ami az újabb vizsgálatok során már csökkenő tendenciát mutatott. Az ivóvíz tehát iható. A település szorosan együttműködik a Regionális Közegészségügyi Hivatallal (RKH), amely egy határozatot is kiadott. A tényekre való tekintettel készítettek egy vizsgálatot, mely felmérte az ívóvíz egészségre való ártalmasságát.

 

A határozat szerint „rendkívüli kivétel” van érvényben a település közvízhálózatára vonatkozóan. Megállapítja, hogy a 802 lelket számláló községben határértéken felül van a víz atrazin-tartalma. Ezért a határozat szerint

 

 hirdetes_300x300  

„a rendkívüli kivétel ideje alatt a vizet várandós nőknek tilos fogyasztani, és tilos 1 évnél fiatalabb gyermekeknek szánt ételek készítéséhez használni”

 

A határozat azt is kiköti, hogy ez idő alatt a szolgáltató köteles havonta egyszer megmérni  a vízhálózatban jelen lévő atrazin mennyiségét.

 

Lassan újra iható a csallóközi víz, de a helyiekben maradtak még kérdések – Lakossági fórumon jártunk

 

Folyamatosan figyelik a víz minőségét

 

Janikovics Katalin, Béke község polgármestere a Körkép.sk-nak megerősítette, hogy az ivóvízben lévő atrazin szintje csökkenő tendenciát mutat, s a békei önkormányzat is együttműködik a RKH-val. Az ivóvíz Nagypakához hasonlóan Béke községben is iható, viszont fogyasztása a csecsemőknek és kismamáknak nem ajánlott. Mindkét önkormányzat a közeljövőben is fokozott figyelemmel kíséri a víz állapotát.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberében néhány felső-csallóközi település – Baka, Csallóköznádasd, Dercsika, Egyházgelle, Lúcs és Sárosfa – ivóvízhálózatában határértéken felüli atrazin-szintet mutattak ki. Ennek következtében a Regionális Közegészségügyi Hivatal megtiltotta az ivóvíz fogyasztását, s így az érintett községek polgárainak lajtoskocsikkal biztosították az ivóvízellátást. A víztisztítás érdekében a Nyugat-szlovákiai Vízművek munkatársai szűrőberendezéseket telepítettek az adott víztározókba. Eközben a szlovák környezetvédelmi inspekció munkatársai vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hogy a potenciális szennyező anyagok használata során az alkalmazott az előírásoknak megfelelően jártak-e el.

 

A szűrőberendezések felszerelései után a víz ihatóvá vált, így az érintett községben fokozatosan feloldották az ivóvíztilalmat. A Nyugat-szlovákiai Vízművek 500 eurós (!) pénzbüntetést kapott, ugyanis a szennyeződésről csak hetek múltán értesítették a lakosságot.

 

Laky Erzsébet

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!