Március elsején újra rendkívüli ülésre gyűltek össze az önkormányzati képviselők és pontról pontra ugyanaz volt a menete, mint az ezt megelőzőnek. Most sem  kerültek ülés programjába azok a programpontok, amelyeket a képviselők előre írásban kértek. Most is próbálkoztak a napirend módosításával, de a polgármester nem szavaztatta le.

 

 

Akkor is, most is azzal érvelt Molnár Péter, hogy a kétyi képviselőtestület még a választási időszak kezdetén jóváhagyta a tanácskozási rendet, amelynek értelmében a rendkívüli ülés programpontjai nem módosíthatóak. (Csak zárójelben: nem is kellett volna módosítani, ha belekerültek volna a képviselők által kért programpontok, amelyeket egyszerűen ignorált a polgármester.) De maga az erre való hivatkozás se állja meg a helyét.

 

 hirdetes_810x300  

A februári ülésen részt vett Vladimír Špánik, a Szlovákiai Városok és Falvak Polgárai Szövetségének (ZOMOS) elnöke és kifejtette, „a 369/1990-es törvény nem tesz különbséget a soros és soron kívüli ülések között, ez a törvény a községi rendeletek felett áll. Azzal, hogy a polgármester nem hagy szavazni a napirend módosításáról, elveszti  az ülés vezetésének jogát.”

 

 

Ez történt a március elsejei ülésen is, mintha megakadt volna a film. Miután a képviselők nem szavazták meg a polgármester által beterjesztett a napirendi pontokat, de módosítást követeltek, Molnár Péter az ülést befejezettnek nyilvánította, a mikrofonokat kikapcsolta, elhagyta a termet és erre szólította fel a jelenlévőket is. Vele elment az alpolgármester és egy képviselő. Szerencsére rendőröket nem hívott, mint februárban.

 

 

Az ülés szünetében Farkas Attila helyi MKP elnökkel beszélgetek, aki felkérésre magára vállalta a jegyzőkönyvvezető szerepét.

 

Ezen az ülésen a képviselők több határozatot is megerősítettek, amiket a polgármester az előző ülés után megvétózott. Például azt a vagyongazdálkodásról szóló határozatot, amely felhatalmazta a polgármestert arra, hogy az egy évre szóló bérleti szerződésekről egymaga döntsön. Erre azért volt szükség, mert visszaélt ezzel a jogával – például a kis rakodógépet (honkát) 2015-től folyamatosan bérli saját magától évi 6000 euró bérleti díj ellenében.

 

Meg lett hosszabbítva az egyházi iskola bérleti szerződése és a sportklubé is. Hihetetlen és rendkívül szomorú, hogy a mai napig nincs a községnek elfogadott költségvetése, mert hiába kérvényezi a testület az egyes tételek szétírását, ezt mind a mai napig nem kapta kézhez. Több pályázati lehetőségtől esik így el a község.

 

Április 21-e lesz az a nap, amikor véget vehetnek a község lakosai a Kétyen uralkodó áldatlan állapotoknak.

 

Mivel a községben már régóta nem működik az önkormányzatiság és Molnár Péter polgármester folyamatosan nem hajtja végre, sőt semmibe veszi a testület határozatait, a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek a leváltása érdekében. A petíciós íveket  még január végén személyesen szerették volna átadni a polgármesternek, aki azonban szabadságon volt, munkatársainak pedig megtiltotta ezek átvételét.

 

Ezért a petíciós bizottság január 31-én postán küldte az íveket a hivatalba, amelyek február elsején meg is érkeztek. Február 18-án Molnár levelet küldött a petíciós bizottság elnökének azzal, hogy nem tudja figyelembe venni  a petíciót, mert csak másolatokat kapott.

 

 

Ennek kapcsán Mikus Irén képviselőasszony elmondta az ülésen jelenlévőknek, „a hiteles másolat éppen olyan hivatalos irat, mint az eredeti. A polgármesternek nem is lett volna joga felbontani a képviselőtestületnek címzett borítékot. Mivel Molnár a mai napig nem adta át a petíciós íveket a képviselőknek, törvény adta jogunk továbblépni.”

 

 

Miután az ülésen felállították a petíciós bizottságot, amely ellenőrizte is az íveket, a testület egyhangúlag elfogadta a népszavazás időpontját, amely 2018. április 21-e. A petíciót 220 személy írta alá, melyből 218 érvényes.

 

A megosztottság az ülésrenden is látszik. A helyiek olyanokrók is tudnak, akik középre húzták a székeiket

 

 

A témában íródott további cikkeink itt olvashatóak

 

Bokor Klára

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!