„Az óvodák és bölcsődék építése a jövőről szól, de a mának is üzen, azt, hogy összefogva, közösen mindent el tudunk érni a Kárpát-medencében” – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, a felvidéki Buzitán pénteken.

 

A kormánybiztos erről az új helyi magyar óvoda leendő épületének alapkőletételén beszélt. A kelet-szlovákiai, részben magyarok lakta településen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épül új óvoda, amelyet a mintegy ezerkétszáz lakosú település mellett a környékbeli falvak lakosait is szolgálja majd.

 

forrás: MKP

 

A kormánybiztos elmondta: annak köszönhetően, hogy az anyaország egyre inkább gyarapszik gazdasági erőben és lélekben egyaránt, egyre több forrás jut a határon túli közösségeknek is. Rámutatott: Magyarország polgári kormánya az elmúlt nyolc évben világos programot vázolt fel a 21. századra a kárpát-medencei magyarságnak. Hozzátette: reméli, hogy április nyolcadika után lesz erő és lehetőség ennek kiteljesítésére, mivel ez az óvoda már azokat fogja szolgálni, akik száz évvel Trianon után egy új Magyarország, egy új magyar nemzeti rendszer kiépítéséért tesznek majd.

 hirdetes_400x285  

 

forrás: MKP

 

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence szerte.

 

forrás: MKP

 

A program első szakaszának 17,2 milliárdos teljes keretéből a Felvidékre 6,3 milliárd forint kerül, ami egy főre vetítve, a legmagasabb összeg a külhoni magyar közösségek vonatkozásában.

 

forrás: MKP

 

A program első felvidéki szakaszát tavaly szeptemberben indították el, annak keretében a Bethlen Gábor alap közvetítésével 58 felvidéki település jut támogatáshoz, hogy egy szakmai elbírálás alapján összeállított meghívásos pályázati rendszer keretében ebből fejlesszék magyar óvodáikat. A program első szakaszában rendelkezésre álló összeget elsősorban óvoda és bölcsőde felújításra illetve építésre fordítják, részben pedig humánerőforrás fejlesztést is megvalósítanak belőle. A program első szakasza az idei év végén, második szakasza – amelyből 5,4 milliárd forintos jut a Felvidékre – a tervek szerint 2019 végére fejeződhet be.

 

MTI

Nyitókép: MKP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!