A község temploma egy meredek dombon található, amely a központban emelkedik, így jól látható a faluvalamennyi pontjáról. A katolikus közösség 1928-ban kezdte el az építését, és két és fél éves rekordidő alatt fel is építette a gótikus elemekkel ellátott templomot. A közelmúltban újították fel, kívülről és belülről is nagyon szép lett. A sok szép freskót, szobrot és festményt élmény látni. Ide tartozik, hogy a 247 lakos a közelmúltban a plébániát is újjáépítette.

 

 

Mindez annak a bizonyítéka, hogy hívő katolikus közösség lakik még most is a Barkóság központjának is tartott Péterfalán. Többek között ez volt az egyik oka, hogy a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Szent László Társaság és a Szövetség a Közös Célokért rimaszombati irodája úgy döntött, hogy Péterfala templomában helyezi el a Szent korona másolatát.

 

 hirdetes_300x300  

Ennek az eseménynek voltak a tanúi azok, akik részt vettek az ünnepi szentmisén március 11-én, vasárnap Péterfalán. A Szent Koronát a Felföldi Baranta Szövetség elnöke, Kopecsni Gábor helyezte el a baranta díszruhába öltözött barátaival, akik a mise alatt a Magyar- és a Felvidéki Zászlóval álltak díszőrséget a korona mellett.

 

 

Az eseményt a hívek előtt Köböl Gyula, a község polgármestere, Czibolya Gábor, a Szent László társaság elnöke és Sipos György tiszteletes, helyi plébános méltatta.

 

Sipos György tiszteletes beszédében elmondta, hogy a Szent Korona több mint királyi érték, az a magyar nép és a magyar haza jelképe.

 

Plébánia

 

„A hagyomány szerint sok évvel ezelőtt II. Szilveszter pápának különös álma volt. Az álom szerint egyik elődje arra kérte Attilát, a hunok királyát, hogy ne vonuljanak Róma ellen, kímélje meg a várost. Kívánsága teljesült. Az álom azt jövendölte Szilveszternek, hogy el fog jönni hozzá a hunok utódja, Géza fejedelem fia István, hogy koronát kérjen a maga és a népe számára. Ők lesznek a pajzs, a kereszténység védői, akik sokat fognak szenvedni.

 

Nemsokára valóban küldöttség jött Magyarországról Asztrik püspök vezetésével, és koronát kért Géza fia, István számára. A pápa nagyon örült és szívesen teljesítette a kérést, azzal, hogy minden magyar ember maga előtt hordozhassa a keresztet.

 

Angyalok hozták haza Magyarországra a Szent Koronát, ezért hiszi a nép, hogy ha Krisztus urunk eljön az Utolsó Napon, akkor ezt a koronát fogja viselni.”

 

A plébános azt is elmondta, hogy az eredeti Szent Korona a Parlament Kupolacsarnokában van elhelyezve Budapesten. A nép méltán hiszi, hogy ezer éve segíti a magyart megmaradásában, helytállásában.

 

„És segíteni is fogja mindaddig, amíg hinni tudunk benne”

 

– mondta a plébános.

 

 

A Körkép.sk kérdésére Köböl Gyula polgármester kifejezte örömét, hogy végül Péterfalára esett a választás. Tudomása szerint így éreznek a polgárok is.

 

„Olyan emberek között lesz elhelyezve a Szent Korona másolata, akik szívükkel-lelkükkel magyarok”

 

–  mondta.

 

Köböl Gyula polgármester

 

Örül, hogy a templomban levő nagy hideg ellenére a misére nemcsak a környező községekből, de még Rimaszombatból is eljöttek.

 

A Szent Korona méltó helyen, az oltáron, a szentségtartóban lesz elhelyezve. Az érdeklődőknek, látogatóknak bármikor lehetőségük lesz az ereklye megtekintésére, elég, ha szándékukat előre jelzik.

 

„Örülni fogunk az érdeklődésnek, hiszen értékes látnivaló már magában a műemléknek nyilvánított templomunk is a festményeivel és freskóival. Van mit nézniük a látogatóknak”

 

– mondta a polgármester.

 

Czibolya Gábor, a Szent László Társulat elnöke

 

Czibolya Gábor, a Szent László társaság elnöke a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a múlt év Szent László emlékév volt. Számos rendezvény, kiállítás került országszerte lebonyolításra, amelyeken több Szent Korona másolat is elhelyezésre került.

 

„A Felvidéken olyan falut kerestünk, ahol katolikus emberek élnek, és magyar-ajkú papjuk van. Így esett a választás Gömörpéterfalára. Ezáltal a Felvidék, és ezen belül Gömör ez évben is be lesz kapcsolva Szent László királyunk emlékének méltó megünneplésébe.”

 

A koronával kapcsolatban azt is elmondta, hogy olyan szimbólum, amely a megmaradáshoz, az összetartozáshoz, a nemzeti cselekvéshez ad erőt a magyar embernek.

 

 

Mede Géza

 

Fotók: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!