Nemzeti kincseink megőrzéséhez, szellemi értékeink és identitásunk megerősítéséhez nagy szükség van a nemzetünk múltjára való megemlékezésekre. A nagy történelmi események közül az 1848/49-es szabadságharc és forradalom megünneplése terjedt el a legszélesebb körben.

 

A Körkép.sk felvidéki közszereplőket kérdezett arról, mit jelent ma számukra ez az ünnep és milyen üzenete van.

 

 

Hervay Rozália, Nagyszombat Megye Önkormányzatának képviselője:

 hirdetes_810x300  

 

„Ha egy akarat mellé a nemzet egysége társul, akkor nincs leküzdhetetlen feladat. Akkora erő van az 1848-49-es történésekben, hogy azt mindössze a többszörös túlerő tudta legyőzni, és a magyar már csak ilyen, lehet, hogy ideiglenesen elbukja a forradalmait, de a végén mégiscsak eléri, amit akar és győztesként tud visszatekinteni a szabadságharcra!

 

Március 15-e a tavaszi ébredést és a szabadságvágyat jelenti nekem. Lovas emberként pedig a legnemesebb katonai hagyományokat, a huszárságot. És mindazt, ami a huszárt jellemezte.

 

Lehet, hogy rongyos a felszerelés, lehet, hogy a zsold is akadozva érkezik, de a tarsolyban ott a szabadságvágy, a leleményesség, a virtus és ezzel a túlerőben lévő ellen is meglephető.

 

Az elmúlt években, sokszor nem a megfelelő módon tudtuk ünnepelni. A felvidéki magyarságnak sem adatik meg a teljes ünneplés, mégis sok magyarnak ez a legszentebb ünnepe.  Somorján egy gyönyörű emlékhelyen, a Pipagyújtónál szoktam a környék magyarságával együtt összejönni. Bár itt csak egy kisebb ütközet történt, ennek emlékére mégis egy hősi ligetté vált a felső csallóközieknek.”

 

Győri Béla, a nemeshodosi Magmaradásunkért kultúrcsoport tagja:

 

„Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy soha ne feledjük, összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek! Ezt viszont az óvodában kezdjük a jövő korosztály emlékezetébe vésni. Nekem ez a magyar történelem legnagyobb ünnepe, hiszen március 15-e ünnepnapja volt a magyar szabadságharcnak. Én, mint a ,,A Megmaradásunkért” kultúrcsoport tagja, ünnepi műsor bemutatásával tisztelgek a társulat többi tagjával együtt. A műsort 8 településen mutatjuk be határainkon innen és túl.”

 

 

Szabó Marika, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium pedagógusa:

 

„Március 15-e szellemisége azt üzeni nekünk, hogy minden helyzetben fogjunk össze, tartsunk ki, fogalmazzuk meg a magunk aktuális 12 pontját, s higgyünk a változás lehetőségében! A forradalmi ifjak elszántsága, hite, lendülete legyen velünk mindennapi „csatáink” során, adjon erőt nekünk, ösztönözzön bennünket.

 

Március 15-én nemzeti színű kokárdát tűzök a ruhámra, és valami különös melegség önti el a szívemet, ha a forradalom hőseire gondolok. Magyartanárként diákjaimat is arra buzdítom, hogy ünnepeljük együtt a magyar forradalom kitörésének évfordulóját. Részt veszek a Dunaszerdahely városa által szervezett koszorúzáson, este pedig Galántán, a Magyar Közösség Pártjának ünnepségén, a Ghymes zenekar koncertjén emlékezünk meg március idusáról.”

 

Ibolya Ildikó, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója:

 

„Március 15-e a magyar szabadság szimbóluma. Azt üzeni számunkra, hogy mindig álljunk ki bátran igazunkért, tegyünk meg mindent szabadságunkért, ne fogadjuk el az elnyomást, a szolgaságot. Ezen a napon a lánglelkű, bátor ifjúságot is éltetjük. Példaértékű lelkesedésük, tetteik arra emlékeztetnek bennünket, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek. Ezen a piros betűs ünnepen minden reggel büszkén tűzöm ki a kokárdát.

 

Az ünneplés már 11 órakor kezdődik, ugyanis a Kodály Zoltán Alapiskola  diákjai  ünnepi műsort készítenek, majd délután 4 órakor a 48-as emlékműnél gyülekezünk és együtt hajtunk fejet hőseink emléke előtt.

 

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

 

 

Noszák Csaba, felvidéki származású, jelenleg Budapesten élő pénzügyi szakértő

 

„Március 15-e számomra a rendkívüli tettek összeadódó, egymásra épülő láncolatát jelenti. 1848–49 sem volt más, mint a bennünk, magyarokban rejlő képességek és tartalékok káprázatos megmutatkozása. Visszatekintve a halált megvető bátorság, a kitartás, a leleményesség és a lovagiasság nagy ívű tablója jut eszembe, ami nemcsak példaként, hanem iránytűként is támaszt nyújthat abban, hogy szembe tudjunk nézni korunk kihívásaival.

 

Idén szeretnék részt venni a Kossuth téri díszünnepségen, Budapesten, hogy a többi magyar honfitársammal méltóképpen emlékezhessünk meg a szabadságharc hős.”

 

Sátor Veronika a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya mellett működő Ifjúsági Tanács elnöke:

 

„Március 15-e üzenete számomra az, hogy a magyar összetartozás a legnehezebb körülmények közt is lehetséges és szükséges. Számomra az ünnep jelképe ennek a mai napig tartó összetartozásnak még akkor is, ha ez az összetartozás egyre kevéssé látványos a mindennapokban.

 

Nem szabad elsiklanunk afelett, hogy az anyanyelvünk mellett való “kiállás” is ennek az összetartozásnak a jele. Március 15-ét énekszóval, vagy versek felelevenítésével ünnepelem egy-egy ünnepségen, illetve sosem marad el, hogy az ünnepi hangulatban barátaimmal felelevenítsük a korabeli történelmi eseményeket igyekezvén tanulni azokból.”

 

 

Laky Erzsébet

 

Képek forrása: vilagzaszlostudio.hu/kisber.hu/wikipedia.hu/edosszie.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!