A miskolci DVTK Futball Akadémia a közelmúltban ajánlattal fordult Rimaszombat városa és a helyi futball klub (MŠK) vezetésőségéhez egy közös futball akadémia létrehozása céljából.

 

Sokunk előtt ismert a magyar kormány azon törekvése, hogy uniós források felhasználásával futball akadémiákat hozzon létre, megteremtve ezzel egyrészt a feltételeket a minőségi utánpótlás nevelés számára, másrészt emelve a futball infrastrukturális bázisának a színvonalát. Ezen szándékát a magyar kormány határon átnyúló kapcsolatok révén is igyekszik nyomatékosítani.

 

A magyarországi érdeklődők alapos felmérést végeztek a szlovákiai oldalon, melynek eredményeként Rimaszombatra esett a választás.

 

4 millió euró közvetlen befektetés

 hirdetes_810x300  

 

A magyarországi érdeklődők alapos felmérést végeztek a szlovákiai oldalon, melynek eredményeként Rimaszombatra esett a választás. El is kezdődtek a felek közti tárgyalások a lehetséges együttműködésről. Szándéknyilatkozat készült, amely szerint a magyar félnek 51 százalék, Rimaszombatnak 49 százalék részesedése lenne a megalakuló új vállalatban. A magyar fél legalább 4 millió euró befektetését vállalta magára a helyi futball-infrastruktúra fejlesztésébe, míg Rimaszombat a meglevő létesítményeit adná, amivel a város jelenlegi kiadásai tovább nem növekednének.

 

A képviselőtestület húsvét előtt foglalkozott a tervezettel, és nagy többséggel jóváhagyta azt. Álláspontjuk szerint az együttműködés előnyös, mellyel Rimaszombat csak nyerhet. Erről Miroslav Bitala helyi képviselő tájékoztatta a Körkép.sk-t, aki egyben a tervezet előkészítésével megbízott személy is a város részéről.

 

Miroslav Bitala helyi képviselő a tervezet előkészítésével megbízott személy is Rimaszombat városa részéről.

 

Rimaszombatban várják a beruházást

 

Bitala érdeklődésünkre elmondta, hogy Rimaszombatban nagy szükség van az ilyen beruházásra. A befektetés sokat jelentene nemcsak a stadionfejlesztés, hanem a stabil szakmai háttér megteremtésében is. Bár a város futball bázisa nem mondható rossznak, további fejlesztésekre van szükség, hiszen a működési feltételek évről-évre változnak, növekednek.

 

Rimaszombatban a futball nagy népszerűségnek örvend. A klubnak 250 aktív futballistája van, ebből 220 gyerek, 15 ifjúsági focista, 15 pedig felnőtt korú. Ezen kívül van 30 edző és asszisztens. Említést érdemel, hogy az U15-ös csapat a közelmúltban városi kitüntetésben részesült Tornalján, ahol a múlt év legjobb sportolóit értékelték.

 

 

„A sportklubunkban aktívan tevékenykedő személyek összlétszáma 309” – mondta a Körképnek Bitala.

 

Akadémiai háttér épülhet

 

A klub az utóbbi években 30 ezer eurót kapott fejlesztésre, amit az öltözők rendbetételére fordítottak. Ennek ellenére még legalább 800 ezer euróra lenne szükség a legégetőbb javítások elvégzésére, de erre sajnos nem lát esélyt.

 

A klub az utóbbi években 30 ezer eurót kapott fejlesztésre, amit az öltözők rendbetételére fordítottak

 

„Gyerekcsapatunk az első osztályban futballozik. Célunk az ifjúsági akadémia kiépítése, melyben az ifjúsági csapatok is részt vennének. Az A-csapatunk pedig minimum II. ligát játszana. A gyerekek meccseit jelenleg is 400 – 450 néző látogatja. Persze, ez messze elmarad a korábbi átlagos ötezres nézőszámtól, amikor még Rimaszombat a csúcson focizott.” – mondja nosztalgiázva Bitala.

 

A Körkép kérdésére, hogy lesz-e haszna a vidék focijának az akadémiai háttérből, Bitala elmondta, hogy az egyeztetéseik értelmében a vidék focijának arányos fejlesztése szerves része lesz a programnak. Beszélt arról is, hogy a nagy múlttal rendelkező Ajnácskő is szakmai és anyagi támogatásra számíthat. Lehetőségeik szerint pedig támogatni fogják az új klubok megalakítását is a környékbeli falvakban.

 

A tervezet értelmében a vidék focijának arányos fejlesztése szerves része lesz a programnak.

 

„Őszintén remélem, hogy a felek jó szerződést kötnek, melyen sok fog múlni. Véleményem szerint nem szabad az egész mögött politikai összefüggéseket keresni, hiszen ez nem erről szól. A józan gondolkodású emberek többségben vannak. Ha sport, legyen sport!”  – fogalmazott Bitala.

 

Nem akárki lesz Rimaszombat partnere:. Az új Diósgyőri Stadion látványterve. Kép: dvtk.eu

 

A Körkép.sk megkérdezte Cziprusz Zoltán (MKP) városi képviselőt is a tervezett beruházásról:

 

„A képviselőtestület jóváhagyta az iránytervezetet, elkezdhetünk dolgozni a konkrét szerződésen. Sajnos az egyik képviselő megpróbálta nemzetiségi területre terelni a kérdést, de ez nem sikerült neki. Tudni kell, hogy a környező városok sorban állnak az ilyen befektetésért, ha nekünk nem kell a kínálat – viszik mások. Azt pedig nem engedjük” – zárta Cziprusz.

 

Mede Géza  

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!