A Föld napján, április 22-én világszerte különböző rendezvényeket szerveznek, melyekkel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a Föld természeti környezetének megóvására.

 

Az országos, vagy legalábbis városi méretű rendezvények között megbújva találtunk rá egy önkéntes szerveződésre a Csilizközben. Kulcsodon nincs kimondott hagyománya a szervezett szemétgyűjtésnek, mégis szép számmal jöttek össze a tevékeny lakosok. Bognár Csabától, a község polgármesterétől megtudtuk, hogy Kulcsod már tavaly is bekapcsolódott a Környezetvédelmi Minisztérium Duna-nap projektjébe, mikor a Duna-part takarítására fektették a hangsúlyt, idén pedig új „célpontot” találtak.

 

Akkor 30-an gyűltek össze a polgármester hívó szavára, a sikeren felbuzdulva pedig idén is szemétgyűjtést hirdetett az önkormányzat. A kezdeményezéshez csatlakozott a Kultsot Polgári Társulás és a helyi vadászszervezet is.

 

 hirdetes_810x300  
A kulcsodiaknak fontos környezetük tisztántartása, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Hol kellett takarítani?

 

Kulcsodra érkezve egy tiszta, takaros, közel 400 lelket számláló, barátságos község képe tárul elénk. Sok a zöldövezet, a községet minden oldalról erdők, kanálisok és szántóföldek veszik körül. Szombaton reggel 9 órakor mintegy 30 fős társaság várta, hogy a polgármester beossza őket egy konkrét területre, ahol nekikezdhetnek a szemétgyűjtésnek. Hölgyek és urak, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt rászánták a délelőttjüket, hogy tisztábbá, élhetőbbé varázsolják a környezetüket.

 

Bognár Csabától megtudtuk, hogy a községen belül az önkormányzatnál dolgozó munkanélküliek végzik el a takarítási munkálatokat, bár a helyiek odafigyelnek arra, hogy ne szemeteljenek feleslegesen közterületen.

 

A jó idő kedvezett a szemétgyűjtésbe bekapcsolódóknak, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Sajnos nem mutatnak ilyen szép képet a község kataszteréhez tartozó, lakott területen kívüli árkok.

 

„Az árokpartok tele vannak szeméttel. Sokan kérdezik, hogy miért nem küldjük ki oda a falumunkásokat, hogy takarítsanak. Sajnos ennek több oka is van. Egyrészt, kevés az a munkanélküli, akit foglalkoztatni tud az önkormányzat, másrészt, mivel ezek a területek a Közútkezelőhöz tartoznak, mi nem küldhetjük ki oda az embereinket”

 

mondja a Körkép.sk-nak a polgármester.

 

A község kataszterébe tartozó bekötőutak mentén haladt a brigád, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Elmondása szerint többször is előfordult, hogy a Közútkezelő munkásai olyan helyen álltak járműveikkel, ahol az árok tele volt szeméttel, de nem végezték el a takarítási munkálatokat.

 

Éppen ezért a helyiek úgy döntöttek, hogy közös erővel, önkéntes alapon takarítják ki a bekötőutak árkait.

 

„Egy traktorlecskányi szemét gyűlt össze egy délelőtt alatt. Sajnos azt kell mondanom, hogy ezzel nem értünk a végére. Mivel elég magas az aljnövényzet az árkokban, sok szemétre csak azután derül majd fény, ha a Közútkezelő munkatársai lenyírják a füvet. Éppen ezért jövőre szeretnénk a brigádot korábban, már márciusban megszervezni, mikor még nem magas a fű az árkokban.” – mondta a polgármester.

 

Az önkéntes szemétgyűjtő akcióban résztvevőktől megtudtuk, hogy főleg műanyag palackokat és sörös dobozokat találtak az árkokban, amik az úton elhaladó autókból kidobva kerülhettek oda.

 

Egyszerre több helyszínen folytak a takarítási munkálatok, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Bognár Csaba örömmel osztotta meg portálunkkal, hogy a kezdeményezésnek községen kívüli támogatója is volt.

 

„A brigádnak az ebédet az önkormányzat biztosította. Még pénteken marhagulyást főztünk, ezt fogyasztottuk el a szemétgyűjtés után. Az üdítőket, valamint a kesztyűket, zsákokat és a szemét elszállítását pedig Gulázsi Olivér vállalta magára támogatásként, akinek a hulladékgazdálkodással foglalkozó cége van.”

 

zárta a polgármester, aki büszke arra, hogy hívására ennyi tevékeny kulcsodi gyűlt össze.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!