Reggel hét óra, az egyházasbásti helyi hangszóró ontja az indulókat, talán egy kicsit hangosabban is a szokásosnál.

 

„Jó reggelt kedves hallgatóim. Értesítünk minden szövetkezeti tagot, hogy az autóbusz a május elsejei felvonulásra Rimaszombatba nyolc órakor indul…”

 

Rimaszombatban a Dohánygyár előtti téren gyülekezik a nép. A szervezők az előre kijelölt helyekre irányítják az érkezőket. Iskolákat ide, üzemeket, szövetkezeteket, intézményeket oda.

 

Lassan a helyére kerül minden és mindenki. Elől a gyerekek csörgetik a csörgőiket, lengetik a zászlócskáikat, magasabbra emelkednek a transzparensek. A hangzavar elnyomja a zenét is.

 hirdetes_810x300  

 

Tíz órakor megtelik a Dohánygyár homlokzata előtti díszemelvény is a járási vezetőkkel és a vendégekkel. Kezdődik az ünnepség hivatalos része. Himnusz, majd az ünnepi beszéd szlovákul és magyarul.

 

forrás: facebook.com

 

A felvonulás is innen, a Dohánygyár elől indul, végig a kettes úton a május kertig. A menetet a nagy múltú Városi Fúvószenekar vezeti, menet közben indulókat játszanak. Utána szépen, rendezetten a felvonulók mennek. A szervezők láthatóan nagy tapasztalattal rendelkezve sorakoztatják őket. Minden olajozottan működik.

 

Az útvonal közepén van a másik díszemelvény, amely előtt elvonul minden résztvevő csoport.  A hangosbemondóban szól a zene, közben a felvonulókat bemutatja az emelvényen levőknek és a rengeteg bámészkodónak szlovákul és magyarul is.

 

Sorban jönnek. Előbb a kisiskolások, majd a nagyobbak. Táncolnak, hurráznak, sportbemutatóznak. Kis ruhácskáikat biztosan nagyon sokáig vasalták este az anyukák, nagyon jól mutatnak benne. Kapnak is sok tapsot.

 

Következnek a középiskolások. Ők már kevesebb felügyelettel, alig leplezett kamaszos szégyenkezéssel, de boldogan.

 

Forrás: Facebook

 

Az egyházasbásti és az almágyi szövetkezet női dolgozói egyforma, szép, népi ihletésű ruhákban vonulnak. Büszkén húzzák ki magukat benne. Hogyne, hiszen dolgoznak is. A hangosbemondóban meg is dicsérik őket.

 

Az egészségügyi dolgozók közül kitűnnek a nővérkék a fityulás egyenruhájukban. Nagyon mutatósak. Biztosan vasaltak ők is egész este.

 

A felvonulás hivatalos része ezzel véget is ér. Követem az elhaladt menetet a Május kertbe, ahol a Jednota fogyasztási szövetkezet sátraiban felfrissíthetik magukat a résztvevők. Gulyás, virsli és természetesen habzó sör. A közelben cigányzeneker emeli a hangulatot, de ahogy elnézem, nem nagyon kell igyekezniük. Van itt már hangulat. Az asszonyok a zöldségesnél tolonganak, ilyenkor árulja a Jednota először az évben a paprikát és paradicsomot. És azt vinni kell haza.

 

A közelben lévő szabadtéri színpadon szlovák és magyar néptánc csoportok lépnek fel.

 

 

Hazafelé az autóbuszban már emelkedett a hangulat.

– Minek kellett még eljönnünk? Még lehettünk volna. – panaszkodnak meggyőződéssel a férfiak.

– Persze. Inni, ugye! – lamentálnak az asszonyok.

 – Nyugodtan legyetek, megállunk még valahol útközben. – nyugtatja a kedélyeket a vezető.

 

Mindenki elfoglalja a helyét, kérdezgetem őket, hogy tetszett a felvonulás?

 – Hosszú volt Gézukám. Sokára kerültünk ki a májuskertbe.

 – De kikerültünk.

 

Általános vélemény, hogy tetszett a felvonulás, az idő is szép volt.

 – És még beírták a napunkat is. – mondják elégedetten.

 

Az asszonyok énekelnek, a férfinép szunyókál, amikor egyszer csak megáll az autóbusz.

 – Itthon vagyunk. – mondja a vezető

 – Nem létezik. Ilyen hamar? – kászálódik a nép kifelé az autóbuszból.

 

Mede Géza  

A videó Tokár József szerzeménye

Nyitókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.