Április végén, a Besztercebányai Megyei Közgyűlés ülésének előestéjén beszélgetünk Egyházasbáston Juhász Péter megyei képviselővel, az MKP megyei képviselőcsoportjának vezetőjével.

 

Juhász az egyik előterjesztője a megye hatáskörében működő Régiófejlesztési Ügynökség létrehozásával kapcsolatos javaslatnak.

 

Kívülről nézve mintha alakulnának a dolgok a megyén, körvonalazódni látszik a pálya, a mandinerek. Ön is igy látja?

 

 hirdetes_810x300  

Sok minden máshogy alakult, mint ahogy szerettük volna. Volt egy nagy egymásnak feszülése a Smernek és a Lunter-féle csapatnak, ahol mi békítő szándékkal léptünk fel. Jelenleg három-ötödös többség jött létre, amelynek mi is tagja vagyunk, és ami remélhetőleg öt évig kitart.

 

Így most már ott vagyunk a döntéseknél, aktívan tudjuk befolyásolni a történéseket. Reményeink szerint hatékonyabb munkát tudunk kifejteni a választók érdekében.

 

Juhász Péter, az MKP Besztercebánya megyei frakcióvezetője. Kép: Mede Géza

Milyen a kapcsolatuk a Smerrel?

 

Egyeztetjük a lépéseinket és közös érdekeinket megpróbáljuk közösen képviselni. Lunter se akar rosszat, a Smer is jó irányban halad a megyén és ez egybeesik a mi céljainkkal is.

 

A Lunter féle koncepció nem rossz, az összehozott bennünket. Minket főleg a Rimaszombatban létrehozandó regionális iroda érdekelt, ez számunkra alapvető dolog. Így jobb lehet a megye munkája a déli járásokban. Örültünk a partnerek pozitív hozzáállásának.

 

Mi a Lunter féle koncepció légyege?

 

Régiófejlesztési Ügynökséget hozunk létre. Feladata koordinálni a tevékenységet az idegenforgalom és turizmus fejlesztése terén, az infrastrukturális fejlesztéseknél, de például a kultúra terén is.

 

Tud említeni konkrét területet is?

 

Ide tartozik például a sajnálatos tény, hogy a megye a büntetéséből kifolyólag nem pályázhat uniós pénzekre. Ezen próbálunk segíteni az ügynökség megalakításával, amely majd merítheti a szükséges pénzeket.

 

Az ügynökség hatáskörébe fog tartozni a déli kirendeltség működése is, amiről az előbb beszéltünk.

 

Az embereknek most az utak rendbetétele a legfontosabb. Ondrej Lunter képviselő a miniszterelnökhöz fordult támogatásért. Mi Önnek erről a véleménye?

 

Nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb út az anyagiak bebiztosítására. Sajnos az a valóság, hogy sokkal több a rossz útszakaszunk, mint amennyi pénz a rendelkezésünkre áll. A megyerendszer megalakulása óta kevesebb pénz ment az úthálózatba, mint szükséges lett volna. Vannak olyan szakaszok, melyeket már nem lehet javítani, teljes felújítást szükséges elvégezni.

 

Most sikerült átvinnünk például a Fülek-Abafala szakasz teljes felújítását, amelynek a Fülek-Pálfala közötti szakasza kész kell, hogy legyen 2019 végére. Ez nagy segítség lenne nekünk.

 

A másod és harmadrendű utaknál most a legfontosabbnak tartjuk, hogy a középvonal felfestése minél előbb elkészüljön.

 

Juhász Péter, az MKP Besztercebánya megyei frakcióvezetője. Kép: Mede Géza

 

Közben a határátkelők kiépítését is mozgatják. Nem lenne jobb ezt a pénzt most az utak javítására fordítani?

 

Nem egy dologról beszélünk. Van egy uniós pénzcsomag, amely a határon átnyúló fejlesztésekre fordítható. Ebből épülnek a határátkelők, útjavítást nem lehet belőle finanszírozni. A két dolog tehát nem zárja ki egymást.

 

Ami a határon átnyúló együttműködést illeti, nagyon örülünk a Fidesz győzelmének Magyarországon, mert így tudjuk folytatni az elkezdett munkát. Megint kinyílt egy kapu, célunk az, hogy minél több embert át tudjunk rajta segíteni.

 

Visszatérve az utak javítására, külön keretet szeretnénk biztosítani, amely a harmadosztályú útjaink javítását helyezné előtérbe. Sajnos, vannak olyan szakaszok, ahol a javítás már égetően szükséges. Gondolok itt elsősorban a Tajtiról Péterfala felé, Rimaszécs környékén és a Naprágy felé levő szakaszokra, de sorolhatnám még nagyon hosszan őket.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Mede Géza  

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!