Az időjárás viszontagságai és az évek múlása egyaránt megmutatkoztak a pódatejedi Krisztus-kereszten. A feszületet egykor Lidér Tejedben Isten dicsőségére állíttatta Bugár Terézia – olvasható a szakrális emlékbe vésett szövegen. A település önkormányzata elhatározta, hogy a keresztet felújíttatja és az immár magántulajdonban lévő területről áthelyezteti a község területére.

A felújítási munkálatok előtti feszület

 

Csóka Sándor, Pódatejed község polgármestere a Körkép.sk-nak a felújítási munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kereszt renoválása szükségessé vált.

 

„A feszület teljesen megrongálódott, sőt, már hat darabban volt. A munkálatok 2018 januárjában kezdődtek, a feszület Hervay István királyfiakarcsai szakember keze alatt” – fogalmazott.

 

 hirdetes_810x300  

Hozzátette, hogy a renoválás után a szakrális emlék már egy új helyre került, ugyanis a telket, amelyen a Krisztus-kereszt évekig állt, egy magánszemély építési telekként felvásárolta és építkezni kezdett rajta. Pódatejed Község Önkormányzata ezért úgy határozott, hogy a feszületet a lidértejedi temetői úton helyezi el.

 

A „megviselt” kereszt

 

„A Krisztus-keresztet eredeti helyén egy kis kovácsoltvas kerítés zárta körbe, amelynek ajtaját minden évben Mindenszentek ünnepén kinyitották, hogy a polgáraink elhelyezhessék ott az emlékezés, a tiszteletadás mécseseit, virágait”

 

– mesélte a polgármester.

 

Munkálatokat megörökítő pillanat

 

A kereszt 145 évvel ezelőtt természetes anyagokból, homokkőből készült. A fekete gránitba vésett név az állíttató személy, míg a fölé írt név ahhoz a illetőhöz tartozik, aki évek múltán felújíttatta – tudtuk meg Csóka Sándortól.

 

A közeljövőben a feszület körbekerítésére is sor kerül. A kovácsoltvas kapucskát Katona Miklós karcsai szakember készíti.

 

„Az eddigi kiadások 1160 euróba kerültek. A felújítási munkálatokat teljes mértékben községünk önkormányzata finanszírozza, ugyanis hisszük, hogy óvnunk kell, amit elődeink ránk hagytak!”

 

– zárta Csóka Sándor.

 

 

A felújított Krisztus-kereszt felszentelésére az augusztus 4-i falunapi ünnepség keretén belül kerül sor.

 

A felújított és új helyén felállított Krisztus-kereszt

 

Laky Erzsébet

 

Fotók: Pódatejed Község Önkormányzata

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.