Az  elmúlt hétvégén 13. alkalommal került megrendezésre a Bátorkeszi Borfesztivál.  Már hagyománnyá vált, hogy a szőlőtőkékkel borított két dűlő évenként egymást váltogatva ad otthont e népszerű rendezvénynek. Az előző évben a Galambos nedűit kóstolgathatták végig az idelátogatók, így idén a Szentlászló pincesora fogadhatta a vendégeket.

 

A község a Duna-menti sík vidék és a Bátorkeszi dombság átmenetén fekszik, határának jelentős részét beborítja a  komáromi járás legnagyobb, mintegy 5 km átmérőjű, összefüggő erdeje. Az erdőség falu felőli részét keskeny, megművelt földnyelvek szabdalják, s ezeken találhatók a már jó hírnevet szerzett szőlő-ültetvények. A dombság nagyon jó mikroklímával rendelkezik. A napfényes déli oldalak, a dűlők kiváló fekvése, a jó minőségű termőföld, a gazdák évszázadokon alapuló szakértelme mind-mind hozzájárult, hogy komoly borkultúra alakuljon ki ezen a vidéken.

 

A község 2006-tól rendezi meg a Bátorkeszi Borfesztivált, minek köszönhetően a kiváló minőségű borok már a térség határán túl, sőt, az ország határán túl is ismertté váltak. Az e tájra látogató vendég bármikor kedvére válogathat az olyan fehér- és a vörösborok széles skálájában, mint például a Kékfrankos, az Olaszrizling, az Irsai Olivér, a Szentlőrinci, a Cabernet, a Szürkebarát, és így sorolhatnánk tovább.

 

 hirdetes_810x300  

Említést érdemel, hogy a rendezvény szervezői a finom borok kóstolgatása mellett számos, érdekesnél-érdekesebb programmal is várták az érdeklődőket.

 

A kulturális rendezvények két színpad köré összpontosultak. A Főszínpad, melyet a viszonyítás miatt kisszínpadnak is neveztek, a pincesor középtáján, egy tágasabb téren kapott helyet. Ezen váltották egymást napközben az előadók, mint például a Kéméndi Bokréta Néptánc-csoport, a Balatone Díkor, a Perbetei Mazsorettcsoport. Így a fel-alá sétáló érdeklődők minden bizonnyal találtak kedvükre való, hangulatos időtöltést.

 

A szombat délutáni programokból külön említést érdemel a Borlovagok felvonulása, melyet Mgr. Labancz Roland polgármester köszöntője követett.

 

A Nagyszínpad a szent-lászlói pincesor végén, a dűlők hajlatában az egyik domboldalt foglalta el, melyen az esti nagy sztárvendégek, pénteken a Neoton Família, szombaton Péter Szabó Szilvia rajongói élvezhették a nagyszerű koncerteket. Ez a színpad méretében, szerkezetében, fölszereltségében nem maradt el a környezetünkben ismert legnagyobb szabadtéri zenei fesztiválok színpadaitól.

 

 

A fesztivál egyik kísérő rendezvénye a községben nagy múltra visszatekintő sakkverseny, valamint  a Bátorkeszi Lánglovagok címet viselő kiállítás volt, amely a helyi  Önkéntes Tűzoltó Egyesület  135 esztendejének történetét mutatta be. A tűzoltóknak itt a szőlőkhöz közeli erdőségben bizony időnként akadt munkája.

 

E történeti anyaghoz jelentősen hozzájárult saját gyűjteményével a Muzeum Parkan nonprofit szervezet. A kiállítás érdekessége, hogy két borospince előterében talált otthonra. Az egyik, Bóna Zoltán régi pincéje a 19. századból származik, mely már magában is figyelmet érdemel, kapujának homlokzatán római számokkal az 1848-as szám látható.

 

A fesztivál egyik fő attrakciója a Szőlőhegyi Futóverseny volt, melyre nemcsak a régióból, de az északi és keleti országrészekből is sokan neveztek. A versenyzők 12 kategóriába sorolva mérhették össze képességeiket, az egyes korosztályoknak és nemeknek megfelelő távokon. A megadott határidőig nevezett résztvevők a rendezvény logójával díszített mezt kaptak. E sportesemény külön érdekessége volt, hogy a serdülő és felnőtt résztvevők kb. 100 méter távot egy borospincén, hordók mellett futhattak keresztül, melyet az építmény két bejárata tesz lehetővé. A pince Bohos Péter szőlősgazda tulajdona, aki a birtokában lévő, egymáshoz közel eső pincéjét alagúttal kötötte össze, amely így egy komoly, szóra érdemes egységet alkot. A pincehát egyik részét, most, e májusi napokban szemet gyönyörködtető pipacs-tenger borítja.

 

A Szentlászló pincesorán szép számmal akadnak villának beillő nyaralók, megtalálhatóak a szerényebb hétvégi házak, de akadnak még a múlt század első felének emlékét őrző borházak is, melyek elsősorban nem a kikapcsolódást, hanem a mindennapi tevékenységet, a munka, az ember alapvető szükségleteit szolgálták.

 

Jó lenne, ha valaki ezeket a házikókat eredeti állapotuknak megfelelően helyreállítaná, hogy felidézhessék az utókornak elődeink mindennapjait. Mert a múlt érték, amire a jövő épül.

 

Túl a pincesoron és a nagyszínpadon, már a következő dűlő, a  Gurgyal dombjainak irányába, a részben megműveletlen földterületeket visszafoglalta a szabad természet. Aki e tájon csöndes kikapcsolódásra vágyik, egy rövid sétával a térhódító bozótosokból felröppenő fácánok, fűben futkározó fürjek, a mező felett hullámosan szárnyaló pacsirták hangjában gyönyörködhet.

 

Persze a fesztivál idején valójában a jó bor volt a főszereplő, a vendégek közel harminc helyi borász nedűjét kóstolhatták meg, de szép számmal érkeztek vendégborászok a környező településekről, sőt a Duna túloldaláról is. És természetesen vendégváró asztal is akadt bőven, nem egy borospince előtt főtt az illatozó bográcsgulyás, valamint a község nyitott sátrában is  hatalmas kondérokban keverték a vendégváró ebédet. Vásári árusok is kínálgatták csemegéiket, a gofrit, a kürtöskalácsot, a kemencés-lepényt, és sorolhatnánk.

 

Természetesen a bor mellett az italok választékában sem volt hiány, a vendégeknek nem kellett sokáig keresgélniük, ha egy ízes mohítóval, vagy egy jó sörrel akarták oltani szomjukat.

 

A pincesorok előtt ügyeskezű kézművesek gyönyörködtettek szebbnél-szebb portékáikkal, a hazai árusok mellett bőven akadt magyarországi, sőt erdélyi árus is.  Az időjárás szintén kedvező volt, a ragyogó napsütés közben csupán egy-két rövid zápor frissítette föl a levegőt.

 

Az esti sztárvendégek programjain, pénteken a Neoton Famílián, szombaton Péter Szabó Szilvia, de ugyanígy az Anna and the Barbies műsorán néhány ezres tömegben, fergeteges buliban tombolt a közönség. Jó borban, jó hangulatban nem volt hiány.  

 

A rendezvény fő szervezője Bátorkeszi község önkormányzata és a SZEGAB Polgári Társulás volt.

 

Buday Mária

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!