Előadásokon vagy kiállításokon venne részt? Zeneszerzők vagy történelmi személyiségek életével ismerkedne meg? Netalántán az irodalom vagy a múzeumok éjszakája érdekli? A Pozsonyi és a Szenci járásban egyik eseményről sem fog lemaradni. Tekintse meg e heti programajánlónkat!

 

Május 15. (kedd) – Bőd Titanilla előadása a Pozsonyi Casinóban

 

Az Új Szó sportriportere, Bőd Titanilla május 15-én, kedden 18.00 órától lesz a Pozsonyi Casino vendége. A riporternő ezúttal a 2018-as phjongcsangi téli olimpia kulisszatitkairól, valamint az eredmények hátteréről fog beszélgetni a szervezőkkel. Műsorfelelős: Nagy Ildikó, háznagy: Flórián László.

 

 hirdetes_810x300  
Bőd Titanilla (Fotó: www.fcdac1904.com)

 

Május 16. (szerda) – Az irodalom éjszakája Pozsonyban

 

Az évek óta nagy sikernek örvendő rendezvény keretén belül a főváros és tizenhét vidéki város látványos és eldugott helyszínein olvasnak fel neves színészek a világirodalom szlovák nyelvre lefordított remekeiből.

 

Az idei évben Szerb Antal: Utas és holdvilág című, a Zelený Kocúr kiadónál Gabriela Magová fordításában frissen megjelent kötetéből Martin Meľo színművész olvas fel részletet. A felolvasásra május 16-án, szerdán 18.00 és 22.00 óra között kerül sor a Stefánia úti (Štefánikova 16.) Foajéban.

 

Bővebb infó itt és itt.

 

Fotó: literama.sk

 

Május 16. (szerda) – A pozsonyi csalogány című előadás

 

A Csemadok Pozsonyligetfalui Alapszervezete május 16-án, szerdán 17.00 órától szervezi meg Dunajszky Géza, tanár, közíró A pozsonyi csalogány – Házy Erzsébet operaénekes című könyvbemutatóval egybekötött előadását a Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő nagytermében.

 

 

Május 16. (szerda) – Szalatnai Rezső és hagyatéka – emlékkiállítás

 

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma minden érdeklődőt szeretettel vár a május 16-án, szerdán 17.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő Szalatnai Rezső és hagyatéka című emlékkiállítás megnyitójára a pozsonyi Brämer-kúriában (Žižkova 18.).

 

A kiállítást megnyitja Duba Gyula, József Attila-díjas érdemes művész. A kiállítás kurátora Dr. Húshegyi János.

 

 

Május 17. (csütörtök) – Európáról közép-európaiként

 

A Fórum Kisebbségkutató Intézet, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Pozsonyi Magyar Intézet közös szervezésében 2018. május 17-én, csütörtökön 10.00-től 14.00 óráig Petrogalli Oszkár és a csehszlovákiai magyar kisebbségi lét kezdeti időszaka címen történelmi szimpóziumot rendez a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út/Štefánikova 1.).

 

A csehszlovákiai magyar politikai élet jelentős szervezője, Petrogalli Oszkár emlékezetének ajánlott szimpóziumon jeles történészek előadásait hallgathatják meg a múlt század elejének történései iránt érdeklődők. Résztvevők: Simon Attila, Popély Gyula, Filep Tamás Gusztáv, Balassa Zoltán, Mgr. Eva Furdíková, PhDr. Kubička Kucsera Klára. Moderátor: Gaucsík István.

 

Május 17. (csütörtök) – „Daloljunk Matus Jánossal” a Pozsonyi Casinóban

 

„Daloljunk Matus Jánossal” és ismerjük meg Mikuláš Moyzes munkásságát. Május 17-én, csütörtökön 17.00 órától a Pozsonyi Casinóban a sárosi népdalfeldolgozásairól ismert szlovák zeneszerző életpályájának egyes állomásairól tudhatunk meg többet. Műsorfelelős: Janda Magda, háznagy: Krajči Klára.

 

Mikuláš Moyzes (Fotó: SARIS.EU.SK)

 

Május 19. (szombat) – Múzeumok éjszakája a Brämmer-kúriában

 

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közösen szervezi meg május 19-én, szombaton 10.00 órai kezdettel a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatát a Brämmer-kúriában.

 

Részletes program a plakáton:

 

 

Május 19. (szombat) – Vojtek Sándor posztumusz könyvbemutatója

 

A Szenci Városi Múzeum és a Csemadok Városi Szervezete minden érdeklődőt meghív Vojtek Sándor posztumusz tanulmánykötetének bemutatójára. A könyvet Fenyő D. György, a kötet szerkesztője mutatja be 2018. május 19-én, szombaton 16.00 órától a Szenci Városi Múzeumban a Múzeumok Éjszakája rendezvény alkalmából.

 

Fotó: szenc.sk

 

Összeállította: Takács Henrietta

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!