Az V. Magyar Majális Bugár György kisbírókénti vezetésével, a barantások díszlépésben felvezetett népművészeti felvonulással indult, melyet az egyesített nagy csallóközi és zoboraljai énekkar kísért nótaszóval.

 

A sor végén magyar zászlók lobogása jelezte az esemény célját, hogy magyar a magyarral ünnepeljen!

 

A szabadidőparkban lévő Életfához érve nemzeti himnuszunk csendült fel a programok megkezdése beharangozójául.

 

 hirdetes_810x300  
Népviseleti felvonulás, énekszó és lobogó zászlók jelezték magyarok ünnepélyének kezdetét.

 

Miután a színpadon megkezdődtek Felvidék kincseinek szórakoztató műsorszámai, a műfüves pályán a YBS DAC fanklub szervezésében minifoci bajnokság zajlott.

 

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, örömére szolgál, hogy pár év kihagyás után ötödik alkalommal nyithatják meg a magyar majálist Csallóköz központjában. Rámutatott, hogy mindez a Csemadok ifjúsági tagozat lelkesedésének és Bugár György egykori ötletgazdának köszönhető. Hangsúlyozta, hogy miközben Európába özönlenek az idegenek, még jobban kell keresztény értékekeink, magyarságunk, népszokásaink, kultúránk és hagyományaink megőrzésére figyelnünk.

 

„Ez az a rendezvény, amely bizonyítékul szolgál, hogy mi itt vagyunk Felvidéken! Tudjuk azt, hogy helyet kell biztosítani a fiataloknak, akik tudnak kapcsolódni akár a Csemadok, akár más civil szervezet munkájához, hisz ez teszi közösségünket erőssé.”

 

– fogalmazott a polgármester.

 

Sátor Veronika elnök (jobbról) és Bugár György ötletgazda üdvözölte elsőként a jelenlévőket

 

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya nevében Sátor Zoltán szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a szervezet másfél évvel ezelőtt két fontos feladatott tűzött ki célul: felkarolni a szórványban élő magyarságot és a felvidéki fiatalságot. „Ennek keretén belül vállaltuk, hogy ezt a rendezvényt az ifjúsággal közösen megrendezzük.” Rámutatott, hogy a felvidéki magyar összefogására és a felvidéki magyar kultúra éltetéséért tevékenykedő Csemadok immár 69 éve működik a járásban 38 alapszervezettel, 6550 taggal.

 

Hajos Zoltán polgármester ünnepi beszédet mondott

 

Sátor Veronika a tanács nevében hangsúlyozta, hogy fiatalos lendülettel és fiatalos magyar szívvel lehet mindenki a magyar majálison. „Úgy érzem, hogy elmondhatom, célunk sikerült: ifjú az örökifjúval, magyar a magyarral ünnepel ezen a napon!” – fogalmazott.

 

A programkínálat gazdagságát bizonyította, hogy a környék apraja-nagyja a kultúrműsor mellett Mikóczi Ferenc csallóközi életmódtanácsadó előadását is meghallgathatta, miután Kopecsni Gábor vezette barantabemutatót láthatott. Akinek a produkció után kedve támadt, az kipróbálhatta magát a harcművészetben.

 

Változatos programok szórakoztatták a nagyérdeműt

 

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya mellett működő Ifjúsági Tanács szervezte tavaszünnepélyre a DAC focistái is eljöttek, hogy autogramosztással is gazdagítsák a rendezvényt. Kiripolszky Péter csallóközi karcoshangú rockénekes előadásában természetesen a csapat „himnusza” is felcsendült.

 

A nap folyamán mindenkinek lehetősége volt különböző népi mesterségek kipróbálására: volt kosárfonás, horgolás is. Az érdeklődők népviseleti kiállítást is megtekinthettek. A szervezők a gyermekek szórakozásáról is gondoskodtak, akiknek arcfestéssel, csillámtetkóval és különböző kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek.

 

A gyermekek is találtak kedvükre való elfoglaltságot

 

A majális hangulatának határon innen, határon túl híre ment, s beíródott a köztudatba, hogy generációk szórakoztak együtt a hagyomány- és magyarságőrzés jegyében Dunaszerdahelyen.

 

Sátor Veronika a Csemadok dunaszerdahelyi járásbéli ifjúsági tanácsának elnöke a Körképnek rendezvényt így értékelte:

 

„A magyar majális célját teljesítettük. Úgy gondolom, hogy a program és a látogatottság is olyan volt, amire számítottunk, s amilyet szerettünk volna.”

 

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen érdemes volt megszervezni, hiszen tettrekész csapat kovácsolódott össze, és az aktivisták nagy része a továbbiakban is szeretné kivenni a részét a munkából.

 

„Május 11-én, pénteken megtartottuk a közös értékelőt, ahol mindenki pozitívan értékelte az eseményt.”

 

– mondta. Sátor Veronika pozitívan értékelte a sajtó és a városi képviselők rendezvényhez való hozzáállását. A jövőben a zoboraljaiakon kívül várhatóan a többi szórvány is megszólításra kerül.

 

Több száz érdeklődő látogatott ki a városi szabadidőparkba

 

Bugár György a Körkép.sk-nek a rendezvényhez fűzött elvárásairól összegezve elmondta, hogy az V. Magyar Majális minden várakozást teljesített, közösségépítő és -formáló eseményként beíródott a köztudatba. Elismeréssel szólt a fiatal csapat  szervezéshez való hozzáállásáról, és meglátása szerint az esemény csapatformáló erővel is bírt.

 

Bugár György egykori ötletgazda beszélt arról is, hogy a majális keretén belül zajlott magyarok asztalánál a Magyarok Országos Gyűlése eddigi szervezői közül 11 csapat képviseltette magát, akik úgy határoztak, hogy idén augusztusban újraszervezik a 2012-ben abba maradt bösztörpusztai összejövetelt.

 

 

Augusztusban Kurultáj Bugacon. Kopecsni Gábor is szervezői feladatokat kapott – Interjú

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.