Mede Géza tudósítása

 

Szombaton részt vettünk a IV. Barkósági lovastúra meghirdetett bemutatóján, két helyszínen, Dobfeneken és Jesztén. A két község a Rimaszombati járás déli részén levő Barkóság legkisebb települései közé tartozik.

 

Miből is állt a látnivaló, a szórakozás?

 

Lovasok masíroztak be a községekbe, bemutatót tartottak huszár parádé mellett a verbunkról, a betyárvirtusról és nem utolsósorban a baranta harcművészetről. A nézők közelebbről megismerhették a lovaglást, lovakat, ruhákat és fegyvereket.

 hirdetes_300x300  

 

A községek egyéb szórakozási lehetőségeket is biztosítottak, mint a Parapács zenekar, a Barkóságban jól ismert Kovács Magdolna és Lichmanegger Tibor nótaénekesek előadásai. Felléptek citerások, és volt vadász trófea kiállítás is. Jesztén a lovastúrát összekötötték az 1848-49-es szabadságharc hősei emlékére állított kopjafa leleplezésével.

 

Szóval, azok számára, akiket a jó idő idevonzott, azok számára akadt bőven látnivaló.

 

 

A lovastúra főszervezője Habodász István (Pepe) a szomszédos Détér községből. A Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy régebben az ózdi huszárokkal lovagolt. Négy éve jött az ötlet, hogy lovas rendezvényeket kellene csinálni itt nálunk is, a Barkóságban. Az ózdiaknak is tetszett az ötlet, segítettek, így az ötlet meg is valósult. Azóta minden évben megrendezik, mostanra már kicsit kibővítve. Idén a barantások is sokat segítettek a szervezésben, melyet ezúton is köszönnek nekik.

 

Fülekről Gyetvai Iván vezetésével 5 tagú lovascsapat érkezett. Ők a Rátki Lovasok. Túrákon, felvonulásokon vesznek részt a környéken.

 

A lovasbemutató a program fő része volt

 

Az ózdiak Gömöri Lovas Népi Hagyományőrző Egyesület Ózd néven már 15 éve működnek. Vannak köztük csikósok, dámalovasok, néptáncosok, tüzérek. A vezetőjük Varga Gábor büszkén mondja, hogy bizony nagyon sok rendezvényen vesznek részt. Említette, hogy például a budai várban többször álltak már lovas díszőrséget. Tavaly a Nemzeti Vágtán hat futamot az ózdi huszárok vezettek fel, ami nagy megtiszteltetés.

 

Szlovákiában díszőrséget adtak Krasznahorkán is az új harangok felszentelésekor. Beszélt még az augusztusi négy napos Gömöri túráról, amelyen 50 lovasuk fog részt venni.

 

Az ózdi huszárok a 8. Coburg-Huszárezred utódainak vallják magukat. Ez azért érdekes a számunkra, mert az ezred állományának a zömét a Felvidék területén toborozták.

 

A Coburg huszárok kapitánya díszlövést ad le az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei emlékére állított kopjafa előtt előtt

 

Most őszinte csodálatát fejezte ki, hogy ezek a kis falvak képesek ilyen viszonylag magas színvonalon megszervezni a túrát. Csak dicsérni tudta a szervezőket, köztük a polgármestereket.

 

Sipos György tiszteletes megáldja és megszenteli az 1848-49-es hősök emlékére állított kopjafát

 

Nos, következzenek a képek, amelyek arról árulkodnak, hogy a dobfeneki és a jesztei emberek a polgármestereikkel az élen szépen megszervezték a rendezvényt.

 

Képgaléria:

IV. Barkósági lovastúra

 

Mede Géza   

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!