Fotókiállítás vagy inkább egészségmegőrző előadás érdekli? Megemlékezne a nemzeti összetartozás napjáról, vagy inkább a Dévényi Lovagok rendezvényén szórakozna? Íme, a Pozsonyi és a Szenci járás e heti programkínálata.

 

Május 29. (kedd) – Könyvbemutató Arday Gézával

 

Cs. Szabó László „angol útlevéllel magyar íróként” emigrációban élte le élete nagy részét. Rendkívül gazdag munkássága főbb mérföldköveihez a Pozsonyi Casino keddi vendége, Arday Géza ad iránytűt legújabb könyvében. A könyvbemutatóra május 29-én, kedden 18.00 órakor kerül sor. Műsorfelelős: Frideczky János, háznagy: Papánek János.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Numero7

 

Május 31. (csütörtök) – Gály Yvette egészségmegőrző előadása

 

Május 31-én, csütörtökön 17.00 órától „Ép testben ép lélek” címmel a 88 éves gyógytestnevelő, Gály Yvette tart egészségmegőrző előadást. Gály Yvette előadásában a fej rendkívül fontos relaxációjáról fog beszélni, bemutatva az alkalmazható gyakorlatokat is. Műsorfelelős: Nagy Ildikó, háznagy: Fedorek Ildikó.

 

Gály Yvette (Fotó: Somogyi Tibor)

 

Június 1. (péntek) – Krüger Viktor fotókiállításának megnyitója

 

Június 1-én, pénteken 17.00 órai kezdettel kerül megrendezésre Krüger Viktor fotókiállításának a megnyitóját a Csemadok pozsonyi székházának dísztermében (Május 1. tér/Námestie 1. mája 10–12.).

 

A kiállítást megnyitja Holop Ferenc fotográfus, a Helios fotóklub elnöke. Az eseményen egyúttal bemutatják Anka László Apponyi Albert válogatott levelezése című könyvét. A szerkesztővel, összeállítóval Böröndi Lajos költő, szerkesztő beszélget.

 

 

Június 2. (szombat) – A nemzeti összetartozás napja Éberhardon

 

A nemzeti összetartozás napjának alkalmából június 2-án, szombaton 11.00 órai kezdettel Éberhardon (Malinovo) szerveznek megemlékezést.

 

A részletes program:

11.00 – Ökumenikus istentisztelet az Apponyi-kápolnában. Igét hirdet és áldást mond Zsidó János féli esperes és György András somorjai lelkész.

12.30 – Ebéd a művelődési otthonban.

13.30 – Konferencia a művelődési otthonban.

Megnyitó: Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Godó Éva, Éberhard polgármestere

 

 

Előadások:

Tringli István, történész (Budapest): Hunyadi Mátyás: család és hatalom

Csorba László, történész, egyetemi tanár (Budapest): Kiegyezés 1867 – értelmes kompromisszum vagy végzetes jogfeladás?

Kovács László, tanár, történész (Egyházgelle): Magyar önszerveződés az első köztársaságban

16.30 – Uzsonna

17.30 – A budapesti Ad Libitum zenekar koncertje

 

Június 2. (szombat) – Lovagok Dévényben (Rytieri na Devíne)

 

2018 májusától szeptemberig minden hónap első szombatján a Dévényi Lovagok rendezvény során újjászületett lovagok és bátor harcosok várják a látogatókat. A program vívással, színházzal, korabeli táncokkal és bűvészmutatványokkal viszi vissza az érdeklődőket a régmúlt korokba, 16.00 órakor pedig a program fénypontjára kerül sor, ahol a lovagok és a paripáik játsszák a főszerepet.

 

A látogatók, fiatalok, idősek és gyerekek egész nap számos szórakoztató rendezvény és időtöltés közül választhatnak: korabeli íjászlőtér, agyagkorongozás, lovagolás élő vagy akár fából vagy fémből készült lovakon, kínzókamra, kézműves standok és frissítők, valamint egy keleti teaház kényelme várják az érdeklődőket. A belépő 8 euró, az árengedményes jegy 4 euró, míg a családi belépő 13 euró.

 

Fotó: AjDnes.sk

 

Bővebb infó itt és itt.

 

Összeállította: Takács Henrietta

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!