Jön a nyár, a meleg idő, az emberek pedig a vízparton hűsölnének. A Szenci Napfényes Tavaknál uralkodó állapotok miatt ez egyre kevésbé lesz lehetséges.

 

A vízparton álló egykori kis hétvégi házak helyét óriási, helyenként háromszintes villák vették át, melyek tulajdonosai a vízparthoz vezető utat is lezárják saját ingatlanjaik javára.

 

A helyzetért nagyban Szenc városa is felelős, melynek semmilyen koncepciója, elképzelése sincs a helyzet kordában tartása érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

Ellenkezőleg, a város polgármesterének saját építkezési társasága van, mely a vízpart beépítésében és bebetonozásában lehet érdekelt. Az ingatlantulajdonosok közül többen nem tartják be a 3 méteres védettségi szakaszt sem a tópart körül, mely városi tulajdon. Beépítik azt is, a vízpartra vezető utat pedig lezárják.

 

A témára az aktuality.sk portál hívta fel a figyelmet.

 

A város, melynek polgármestere Karol Kvál, eddig egyetlen büntetést sem szabott ki, épp ellenkezőleg, a tópartról elvett területek legalizálását tervezi. Érdekesség, hogy az egyik ilyen „területfoglaló“ a szemétbizniszben érdekelt Ľuboš Klamo, aki a polgármesterrel közösen épít egy többfunkciós épületet a városban.

 

Montázs: aktuality.sk

 

A legrosszabb a helyzet a Halász utcában. A városnak, melynek képviselőtestületében több magyar képviselő is ül, nincs semmilyen, az aktuális viszonyokat rendezni képes területrendezési terve. Ennek hiánya végeredményben mindenki számára hátrányos, véli a szakértő. Végső esetben ugyanis csökken a terület, és az azon álló ingatlan értéke.

 

„A tulajdonosok mindezt nem is tudatosítják, akik ha átmennek Ausztriába, csodálkozva mondják, hogy mennyire más ott minden. Igen, más. Rendet látnak, világos szabályokat, melyet be is kell ám tartani. Mégpedig mindenkinek.  Pont azért, hogy maga a tópart, és a tóparton álló ingatlanok is védve legyenek,“

 

nyilatkozta Bohumil Kováč, a Szlovák Technikai Egyetem Építészeti Karáról az aktuality.sk-nak.

 

Több telek már a háromméteres vízparti zóna felét is kisajátította, a tulajdonosok így próbálják bővíteni saját területüket.

 

A városvezetés, a képviselőtestület, és a polgármester azonban csak a sajtó unszolására reagált a kérdésekre. A helyi viszonyok abszurditását jól jellemzi, hogy a polgármesternek, Karol Kválnak saját építkezési vállalata van. A KVALSTAV többek között azzal a Ľuboš Klamoval épít a városban több emeletes polifunkciós épületet, aki szintén területfoglaló a tóparton.

 

A polgármester összeférhetetlensége így teljesen nyilvánvaló. A városvezetéssel saját maga számára fogadtatott el építkezési engedélyt.

 

A sajtó figyelmeztetését követően, hogy a tópart illegális beépítése zajlik, Szenc szóvívője úgy reagált, hogy a város felméri az aktuális helyzetet, és szükség esetén az adott területre plusz ingatlanadót ró ki. Egyúttal ezeknek a területeknek az eladása is felmerült a területfoglalók részére.

 

Jana Turanská (független) szenci városi képviselő szerint, aki a problémát a képviselőtestületben megnyitotta, az ilyen rendezés elfogadhatatlan.

 

 

Ugyanígy vélekedik Pavel Sibyla is, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány képviseletében.

 

„Az ilyen megoldás a tisztességes emberek arcul csapása. Kinevet mindenkit, aki hiszi, hogy Szlovákia valaha is jogállam lehet. Ha egyszer valami közterület, és közérdek, hogy ez továbbra is így maradjon, akkor nem lehet az egészet privatizációval rendezni, a törvény figyelmen kívül hagyását pedig pénzzel lerendezni. Ez kizárt,“

 

reagált Sibyla a szenci helyzetre.

 

A kérdéses terület egyébként Szenc egyes számú választási körzetébe esik. Innen a helyi képviselőtestületben több magyar képviselő is ül. Név szerint:

 

Bertok Mikuláš (Most-Híd), Galambos Rudolf (MKP) és Németh Gabriella (MKP).

 

Bárdos Gyula (MKP) pedig a kettes számú körzetből került a városi képviselőtestületbe. Németh és Bárdos ráadásul a városi tanács tagja is egyben. A Körkép.sk megkérdezi a fenti helyi politikusokat, mi a véleményük a helyzetről is milyen megoldásban érdekeltek. A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!