Ez év június 2-án a komáromi Selye János Gimnázium dísztermében 14. alkalommal került sor a már hagyománnyá vált több generációs NAGYTALÁLKOZÓRA.  A jelentős történelmi múlttal rendelkező egykori Bencés Gimnázium, mely a későbbi korokban aztán különböző neveken működött, az elmúlt szombaton fél tízkor nyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A híres Alma Mater folyosói rövidesen megteltek egymásnak örvendő, mosolygó, vagy elérzékenyülten síró öregdiákokkal.

 

A nagytalálkozó gondolatát az egykori diákokból létrejött  Baráti Kör alapító tagjai álmodták meg,  és lelkesedésüknek, aktivitásuknak köszönhetően minden év júniusában meg is valósítják azt.

 

 

 hirdetes_400x285  

 

Maga az ünnepség 10.00 órakor kezdődött a gimnázium aulájában, ahol elsőként Farkasné dr. Bartakovics  Adrianna  gimnáziumi tanár köszöntötte az egybegyűltek.

 

A kultúrműsor keretében nyitó akkordként a SZÓZAT dallamai csendültek fel, melyet a Selye János Gimnázium diákjai és a Gaudium vegyes kar adott elő Stirber Lajos karnagy vezényletével. Utána  Akarsz-e játszani  címmel a gimnázium végzős diákjainak  színvonalas zenés – irodalmi összeállításában gyönyörködhetett a közönség.

 

 

A tartalmas és szép műsor után Langschadl István mérnök, a Baráti Kör elnökének ünnepi köszöntője következett, aki méltatta az Alma Mater falai között folyó mindenkori oktatást, tanáraik felkészültségét, azok példamutató magatartását, mely nemcsak magas fokú tudást, de emberi tartást is ad, adott diákjainak. Rámutatott, hogy az itt eltöltött évek sokféleképpen gazdagították, gyarapították őket. Egymás iránti tiszteletre neveltek, és ugyanakkor hűségre tanítottak. Az itt nevelkedettek számára mindig fontos volt, hogy természetes legyen a magyar szó, amely összetartja az egész nemzetet. Minden időben ez volt a Komáromi Magyar Gimnázium igazi szellemisége.

 

 

Langschadl István szavai után a Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre köszöntötte az egybegyűlteket. Méltató szavai után nagyon szép lélekemelő gesztusra került sor, Kiss Róbert, a Szent András bazilika plébánosa, katolikus püspöki helynök, és Fazekas László református püspök ökomenikus áldásban részesítette az egybegyűlteket. E szertartás nagyban fokozta, elmélyítette az ünnep hangulatát.

 

A nagytalálkozó fő programja a matúra emléklapok átadása volt.

 

 

Rubinmatúra emléklapot kaptak az 1943-ban, tehát 75 évvel ezelőtt érettségizett diákok, Gránitmatúra emléklapot az 1948-ban, tehát 70 évvel ezelőtt érettségizettek, Vasmatúrát az 1953, Gyémántmatúrát az 1958, és Aranymatúra oklevelet kaptak az 1968-ban, tehát 50 évvel ezelőtt érettségizett diákok. Természetesen ez utóbbi csoport lényegesen nagyobb létszámban tudott megjelenni az előbbieknél, tekintettel az emberi élet múlékonyságára. Az emléklapok átadásánál Oláh Imréné Vitéz Domonkos Ilona nyugalmazott gimnáziumi tanár is közreműködött.  Ezek átvételét követően néhány megemlékezést, köszönetnyilvánítást, méltatást hallhattunk az egykori diákok képviselőitől.  A színvonalas műsor a HIMNUSZ hangjaival záródott.

 

 

Az ünnepség délután az egyes osztályok érettségi találkozójával folytatódott, valamint az aktívabb öregdiákok egy tartalmas vidám sportdélután versenyeiben is részt vehettek.

 

A színes nap szervezésébe aktívan bekapcsolódott a Baráti Kör több lelkes tagja, így például Szendi Ildikó nyugalmazott magyar szakos tanár, Fehér Erzsébet, a gimnázium sokoldalú, tenni akarástól fűtött jelenlegi aktív titkárnője.

 

 

 

A rendezvény főszervezői Langschadl István mérnök, a Baráti Kör elnöke, Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója, valamint Stirber Lajos karnagy, nyugalmazott tanár voltak.

 

Buday Mária

Képek: Id. Kerekes András fb oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!