Hat év után újra személyvonatok fognak közlekedni a pozsonyi Kikötői hídon (Prístavný most). A Szlovák Állami Vasúttársaság június 10-től, azaz vasárnaptól újra üzembe helyezi a Pozsonyligetfalu (Petržalka) és Szenc között közlekedő járatát.

 

A személyvonatok a pozsonyi tömegközlekedés részét fogják képezni, az utazáshoz pedig elég lesz a klasszikus menetjegy vagy a bérlet.

 

Két tucat új vonat

 

 hirdetes_300x300  

Vasárnaptól a Pozsony-Újváros megállón egy új közlekedési központ nyitja meg kapuit. A vonatok óránként fognak közlekedni Nagyszombatból és Nagyszombatba, Szencről és Szencre, valamint Pozsonyligetfaluból és Pozsonyligetfaluba.

 

Pozsony-Újváros és Pozsonyligetfalu között óránként rendszeresen fognak közlekedni a vonatok azért, hogy az utasoknak lehetőségük legyen átszállni a Szencre vagy a Nagyszombatba tartó vonatra.

 

A Szenc–Pozsony, Nagyszombat–Pozsony közötti regionális járatok minden félórában fognak közlekedni. „Pozsony és Nagyszombat között 27 új vonatot, míg Pozsony és Szenc között 29 új vonatot helyezünk üzembe. A vonatok mintegy 300 ülőhelyet kínálnak majd az utasok számára“ – tájékoztatott a Szlovák Vasúttársaság szóvivője, Tomáš Kováč.

 

A gyakorlatban ez nemcsak Szenc, hanem Cseklész (Bernolákovo) és Pozsonyivánka (Ivanka pri Dunaji) lakosainak is plusz egy személyvonatot jelent.

 

Nem mindenki optimista

 

Az újonnan üzembe helyezett vonatok az integrált közlekedési rendszer keretén belül a városi tömegközlekedés részét fogják képzelni. Az utasoknak elég lesz a klasszikus menetjegy vagy a bérlet. A vonattal nemcsak az autóbuszos dugózást lehet majd elkerülni, de azt is, hogy különböző villamosvonalra kelljen átszállni.

 

Az Effektív és ökologikus közlekedésért kezdeményezéstől Martin Kugla azonban úgy vélekedik, hogy a városon belüli tömegközlekedésnek ezek a vonatjáratok nem sokat fognak segíteni. „A minden órában egy vonat, valamint a három megálló nem sok“ – konstatálta Kugla.

 

Mivel mindkét megálló – Újváros és Pozsonyligetfalu – a beépített zónán kívülre esik, ezért az autóbusz- és villamosjáratokra csak korlátozott számban lehet rákapcsolódni. Pozsonyligetfaluból viszont az emberek többsége éppen az Újvárosba közlekedik.

 

Rastislav Cenký közlekedésügyi elemző szerint attraktívvá kell tenni ezt az új közlekedésfajtát, máskülönben nem fognak elegendő mennyiségű utast a vonatokra csábítani. „Az eredeti vonatokról származó utasok száma el fog oszlani az új vonatokon, de azok, akik autóval utaznak, majd csak akkor fognak áttérni a vonatozásra, amikor a pozsonyi dugók a mostaninál is rosszabbak lesznek“ – mondta Cenký.

 

A Szlovák Vasúttársaság vezérigazgatója, Filip Hlubocký azonban optimista. Elmondása szerint a reggeli dugóban Szencről és Bazinból 40–90 perc alatt érnek be az emberek a fővárosba, míg vonattal Bazinból Pozsonyba 22 percig, Szencről 28 percig, míg Nagyszombatból 46 percig tart az út a fővárosba.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!