A Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság az állatokat veszélyeztető afrikai sertéspestisről értesítette a járásbélieket. A betegség miatt veszélyeztett területté nyilvánított régiókon belül elhullott sertésről a gazda köteles informálni a körzeti állatorvost, valamint a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóságot. Minderről MVDr. Csölle Szilárdot a hatóság munkatársát kérdeztük.

 

Mikortól van a Dunaszerdahelyi járás területe afrikai sertéspestis veszélyeztetett zónájává nyilvánítva?

 

Miután a betegséget érintő rendészeti intézkedések megtörténtek, 2018. június 1-től, azaz múlt hét péntektől.

 

 hirdetes_300x300  

Jelentettek-e már afrikai sertéspestist a járásban? Tudnak-e már arról, hogy valahol felütötte a fejét?

 

Jelenleg még nem.

 

Mi a teendő ilyenkor?

 

Az adott állatokból kötelesek hozzánk mintákat beküldeni, amiket mi kivizsgáltatás céljából Zólyomba továbbítunk. A járásban 51 vadászszervezet működik, közülük, akik már vadásztak, eleget tettek az előírtaknak. A mai napig 10 minta érkezett be hozzánk, amelynek a kivizsgálása negatív eredményt mutatott.

 

Mit kell tudni a fertőző betegségről? Gyógyítható-e?

 

Nem gyógyítható, sőt az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag, az ún. vakcina sem áll rendelkezésünkre. Klinikai tünete, ugyanis nagyon magas – 42, 43 fokos –  lázzal jár és tömeges az elhullás. Ha nagy létesítménybe bekerül ez a vírus, akkor a sertések 90 százaléka elhullana, de akár az összes is. A betegség rögtön érzékelhető: apró bevérzések – petechiák – láthatóak a bőrfelületeken és a belső szerveken. Az állat felboncolása után látható, hogy a lépe akár még az eredeti méretének kétszeresére is megnagyobbodik.

 

 

Tudnivalók a fertőző betegségről 

 

Az afrikai sertéspestis elsősorban a házisertéseket és vaddisznókat támadó vírus. Az állatok a fertőző vírusba többnyire belepusztulnak. Az APS vírus az emberi egészségre nincs hatással, viszont az óvintézkedések betartásának elkerülése a vírus terjedéséhez vezethet.  Ezzel szemben gazdasági hatása lehet, ugyanis a fertőzött és az azokkal érintkező állatokat kivétel nélkül le kell vágni.

 

Az állattartók elhullott állataival kapcsolatos jelentési kötelezettségét a Törvénykönyv 39/2007 sz. törvénye taglalja. Mindemellett ebben az időszakban a tervezett disznóölés időpontját és helyszínét jelenteni kell a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság felé. Amennyiben a törvényekben előírtakat megsértik, az illető büntetéssel számolhat.

 

A községi és városi hivatalok a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság kézhez kapott óvintézkedésekről a honlapok, közösségi oldalak valamint a hangosbemondó segítségével értesíti a település lakosságát.

 

Körkép.sk

 

Felhasznát források: itt és itt.

Képek:

wikipedia.org/forrasradio.hu/vadaszat.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!