Állami támogatással fejlesztenék a régiót Gömörben. Több millió euró áll rendelkezésre különböző programok megvalósítására. 

 

A kormány legutóbbi kihelyezett ülésein elhangzott, hogy a szomszédos Losonci és a Nagykürtösi járásokban a munkanélküliség mértéke az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent. Sajnos, ezt nem tudjuk elmondani a Rimaszombati járásról, ahol a munkanélküliség mértéke most is a legmagasabb az országban, 17,96 százalék. Ez 2017 végéhez képest nagyjából alig egy százalék csökkenést jelent.

 

A Rimaszombati járás gazdasági és szociális helyzetéről a Körkép.sk az utóbbi időben többször beszámolt. Megírtuk például azt is, hogy a Helyi Akciócsoportok megfelelő működésének komoly jelentősége van. Ezek a szervezetek hivatottak a kidolgozott és jóváhagyott stratégia és statútum alapján biztosítani a térség fejlődését.

 

 hirdetes_810x300  

A HACS Dél-Gömör tevékenységéről idén februárban már írtunk. Most újból megkérdeztük Marian Habovčíkot, a szervezet vezetőjét arról, hogy is állnak, mennyire haladnak előre a feladatok teljesítése terén.

 

Jó hír a Rimaszombati járás déli részéről

 

Milyenek voltak a lépéseik a kérvényük jóváhagyása után, milyen volt a tagság reakciója?

 

A központi szervek a beterjesztett kérvények alapján a múlt év végén három akciócsoportnak hagytak jóvá jelentős pénzösszeget a járás területén. A mi akciócsoportunknak, a HACS Dél-Gömörnek 2,5 millió eurós alapdotációt hagytak jóvá, de emellett előzetesen jóváhagytak 1,4 millió euró plusz támogatást is.

 

Természetesen nagyon örültünk, hogy a jóváhagyták a stratégiai tervezetünket. Ugyanakkor nagy gondban is voltunk, hogy hogyan tovább. Célunk, hogy hatékonyan fel tudjuk használni a megítélt támogatást régiónk fejlesztésére.

 

A stratégiánk jóváhagyása után megkezdődött a szervezetünk működésére vonatkozó kérvényünk kidolgozására. Ez azért is fontos, mert az elkövetkező öt évben nagyon sok fog múlni az iroda tevékenységén, annak személyi összetételén a stratégia zökkenőmentes teljesítése érdekében

 

Hol rendezték be az irodát és hány alkalmazottjuk lesz?

 

Jelenleg az irodánk működésével kapcsolatos szerződés aláírására várunk, hogy kérelmezhessük a működésre fordított jelentős összeg visszatérítését. Ez 3-4 hét múlva remélhetőleg rendeződik, a valóságban tehát még egyetlen eurót sem kaptunk.

 

Az irodánk Recske (Riečka) községben működik, ami tulajdonképpen a területünk központjában van. Két alkalmazott állandó- és három részleges munkaidőben dolgozik. Közülük egy személy nem rendelkezik főiskolai végzettséggel, de mindnyájuknak nagy tapasztalatuk van az uniós projektek felhasználása terén. Már túl vannak az iskolázásokon és a kezdeti gyűlésezéseken. Hozzájuk már most fordulhatnak információért a tagjaink, de a területileg illetékes egyéb személyek is.

 

Kapcsolatfelvétel:

Verejno-súkromné partnerstvo Južný Gemer

[email protected]

Lenka 11
980 50 Včelince

Kristián Cseh
0905 505 955

Ing. Zuzana Turisová
0905 218 580

Bővebben itt: https://www.vsp-juzny-gemer.sk/leader/

 

Az alkalmazottakat mostanáig a saját, megspórolt forrásainkból fizetjük, amely a tagsági díjakból jött össze. Áthidaló kölcsön igénylésére is szükség volt, mert saját forrásaink nagyon fogynak. Eredetileg úgy számoltunk, hogy két hónapot kell áthidalnunk, de már négy telt el, és még mindig várakozunk.

 

Elég lesz ennyi alkalmazott a megítélt támogatás tényleges merítésére?

 

Úgy véljük, egyenlőre igen. A pénzösszeg végleges jóváhagyásához még teljesítenünk kell bizonyos feltételeket. Amennyiben ez megtörténik, lesz lehetőségünk az alkalmazottak létszámának az emelésére is.

 

Mikorra várhatók az első kiírások, milyenek lesznek, és kik adhatják be az első tervezeteket?

 

Mint mondtam, stratégiánk lényege a régió átfogó fejlesztése. Negyvenkét tagunk van, ebből tizenöt község és Tornalja városa, a többi tagunk főleg vállalkozó. A községek az előttünk levő öt év alatt pénzt meríthetnek a középületek, utak, sportlétesítmények és egyéb- a község tulajdonában levő épületek felújítására. De lehetőségük lesz támogatásért folyamodni új középületek építésére is.

 

A vállalkozók kérhetnek anyagi hozzájárulást üzemek létrehozására vagy a meglevő bővítésére, de új berendezések és technológiák vásárlására is.

 

Úgy tervezzük, hogy az első kiírásokat rövidesen közzé tesszük. Nagy valószínűséggel egyszerre jelennek meg a községek és a vállalkozók részére is. Aztán meglátjuk, hogy milyen tervezetek lesznek benyújtva. Nagyon sokan érdeklődnek, nekik is üzenjük, hogy kérünk még egy kis türelmet. Alapjában véve a limitek, a feltételek már ismertek a tagok számára, a kiírások természetesen a kellő mértékben konkretizálni fogjuk.

 

Milyennek ítéli meg az együttműködést a többi akciócsoporttal?

 

Együttműködünk, rendszeresen találkozunk, kicseréljük az információinkat. Úgy vélem, hogy ez a projekt a jelenlegi stádiumában nagyon-nagyon fontos. Jónak ítélem meg az együttműködésünket a felettes szervekkel, és a Járási Akcióterv végrehajtóival is.

 

A tervezet végrehajtása már most is késik. Hogy látja, meglesznek vele időben?

 

Igen, a tervezet teljesítése késésben van, de szeretném a tagjaink nevében is biztosítani a nyilvánosságot, hogy időben meglesz. Biztos lehet benne mindenki, hogy ezért mindent megteszünk. Persze, a felettes szerveken is sok fog múlni.

 

Mede Géza  

Kép: a szerz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!