Szombaton már a kora reggeli órákban három különböző irányból harmincöt eltökélt szívű önkéntes tartott a Muzsla melletti csenkei Duna szakaszra, csatlakozva a helyi polgármester felhívásához. Azzal a céllal, hogy több kilométer hosszan megtisztítsák a nyugodt, csendes partot, melynek szépségét régóta beárnyékolta a rengeteg illegálisan lerakott szemét, építési törmelék, műanyag és gumi hulladék, mely évek óta elnyomta a háborítatlan állat- és növényvilágot.

 

A hátrahagyott hulladék mennyisége sajnos sok esetben kihelyezéskor nem tűnik jelentősnek, viszont mire elszállításra kerül, a kidobott pár zsáknyi hulladékkupac több köbméteresre duzzad.

 

Az illegális szemétlerakás a legtöbb esetben a települések perifériáján történik, így különösen veszélyes az élővilág számára. A vízbe kerülő hulladék, műanyag, vegyszerek okozta kár pedig nem csak lokális természetű, hanem visszakerül ivóvizeinkbe, így a háztartásokba. Végső soron tehát saját ivóvizünket mérgezik az illegális hulladékot hátrahagyók.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

A környezetük épségét és szépségét szívükön viselők közösen, busszal érkeztek a helyszínre, s azonnal el is kezdték az illegális hulladék összegyűjtését – rövid időn belül a régi komáromi úton tízméterenként felhalmozott zsákok várták a begyűjtést. E folyamat megkönnyítését vállalta a párkányi Garam s.r.o., mely felajánlotta, hogy pótkocsis traktorral folyamatosan szállítja el a hulladékot a kijelölt lerakóhelyre, ahol később szelektálják és a feldolgozókhoz juttatják.

 

A résztvevők nem felejtettek el köszönetet mondani Magyarország Kormányának, mely a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság révén támogatta a muzslai busz, valamint a kommunális traktor beszerzését, mely eszközök segítségével nemes és hasznos célokat tud megvalósítani egy elszánt közösség.

 

 

A hétvégén jó hangulatú közösségi összefogással a Duna újabb partszakasza került megtisztításra, így várja a természetjárókat, horgászni vágyókat, akik kellő tisztelettel és szeretettel fordulnak a természethez.

 

 

 

RR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!