Június 16-án, a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére immár másodszor került sor a Duna-part önkéntes takarítására. A szemétszedésbe Pozsony városrészeitől kezdve egészen Párkányig közel 40 település kapcsolódott be.

 

A tavalyi év gyakorlatához hasonlóan a minisztérium idén is biztosította a szemétszedés kellékeit, így a szemeteszsákokra és kesztyűkre, valamint frissítőkre nem volt gondjuk a bekapcsolódó településeknek. Az összegyűjtött szemetet egy későbbi időpontban a Vízgazdálkodási Vállalat szállította el a településekről.

 

A Körkép.sk több polgármestert is megszólított a szemétgyűjtéssel kapcsolatban. Főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen természetű szemét csúfítja a Duna-partot, valamint hogy mekkora mértékű a szemetelés.

 

 hirdetes_810x300  
A füssiek is gyűjtötték a szemetet

 

Ahogy azt megtudtuk, a legtöbb helyen idén kevesebb szemetet gyűjtöttek mint tavaly. A polgármesterek emögött leginkább azt látják, hogy most csak egy évig gyűlt, míg előtte helyenként akár több év is eltelt két takarítás között.

 

A Komáromi járásbeli Füssön egy tízfős csoport indult a Duna-part tisztítására. Farkas Károly polgármester elmondása szerint egy utánfutónyi szemét gyűlt össze, melynek többsége műanyag vagy papírhulladék volt, de találtak gumiabroncsot és egyéb autóalkatrészeket is.

 

Füssön egyébként év közben is odafigyelnek a település és a környék tisztán tartására. Ha a szükség úgy hozza, a községben működő önkéntes szervezetek és a polgárok többször is rendeznek szemétszedést.

 

„Épp néhány hete szállítottunk el a Duna ártéri erdeiből egy pótkocsira való szemetet, melyet az állami erdészet munkatársai gyűjtöttek össze a ‘természetkedvelő’ polgártársak után”

 

mondta portálunknak a füssi polgármester.

 

A kulcsodiak is szép számban jelentek meg a szemétgyűjtő akción

 

Hasonló a helyzet a Dunaszerdahelyi járásbeli Kulcsodon is, ahol húszan vágtak neki a Duna-part takarításának. A kulcsodiak 10 zsáknyi szemetet szedtek össze, főleg műanyag palackokat és üvegeket találtak, melyet rögtön szelektáltak is. Bognár Csaba polgármester szerint náluk a legtöbb szemét az útközben elhaladóktól származik, mivel a helyiek odafigyelnek környezetükre.

 

Kulcsodon egyébként épp áprilisban szerveztek szemétgyűjtést, akkor a lakott területen kívül, de még a község kataszterébe tartozó bekötőutak mentén takarítottak.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép forrása: Füss község önkormányzata

 

Kapcsolódó tartalom:

 

A Föld napja: Kulcsodon az árkokat tisztították a község lakosai

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!