A közelmúltban megyeközi egyeztetésre került sor Salgótarjánban, Nógrád megye és Besztercebánya megye között. Nógrád megyét Skuczi Nándor megyeelnök, Besztercebánya megyét Ján Lunter megyeelnök képviselte. A tárgyaláson a határon átnyúló együttműködési lehetőségeknek az egyeztetésére került sor a térség fejlesztése érdekében.

 

A találkozón részt vett Csúsz Péter (MKP) megyei megbízott is, aki a megye déli részének a fejlesztésével van megbízva Besztercebánya megye elnöke által. A Körkép.sk őt kérdezte a tárgyalás eredményéről.

 

Mi volt a célja a találkozónak?

 

  hirdetes_300x300   

A két megye közötti együttműködés kezdete a kétezres évek elejére nyúlik vissza. A megyék 2004-ben kötöttek első ízben szerződést. Célja a határ menti együttműködés előmozdítása volt, elsősorban a megyei intézmények között és a községek között. Sok község alakított ki akkor olyan partneri kapcsolatot nemzetközi szinten, amely a mai napig is tart. A szerződés konkrét eredménye volt két Ipoly-híd megépítése is, Ráróspusztán és Szécsénykovácsiban.

 

Elmondhatom, hogy az eredeti szerződés, ha nem is minden részletében, de jelentős mértékben teljesítve lett.

 

Sajnos az együttműködés Marian Kotleba előző megyefőnök idejében megszakadt. Hál´istennek a mostani vezetés érzi a megye déli része további fejlesztésének a szükségességét és azt jelentős mértékben a határon átnyúló együttműködés újraélesztésében, kibővítésében látja.

 

Mely területeken tervezik az együttműködést?

 

Elsősorban a területfejlesztés keretén belül. Nagyon fontosnak tartjuk az idegenforgalom és turizmus előmozdítását. A megyék ösztönözni fogják például az autóbusz közlekedés ilyen irányú igazítását. Másik fontos elhatározás az egyetemeket nyelvképzésre ösztönözni. A turizmusnak szüksége van a három nyelvet tudó szakemberekre a térségben. Ez a három nyelv pedig az angol, a magyar és a szlovák. Az elképzelés szerint kihelyezett tanszékek is alakulhatnak ilyen céllal, legalábbis szeretnénk ösztönözni ezek kialakítását.

 

További elképzelés, hogy a két megye segítsen a Novohrad-Nógrád Geopark társulásnak a tevékenysége fejlesztésében. Amennyiben a társulás, mint önálló szubjektum, megfogalmazza az elképzelését, a két megye segíteni fogja őt annak végrehajtásában.

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az együttműködés terén legyenek bátrak, legyenek aktívak a községek is. Így volt ez most az Ipoly-hidak esetében is.

 

Erről mit lehet tudni bővebben?

 

A magyar és a szlovák kormányzat nagyon fontosnak tartja a határon átnyúló együttműködési programot, az INTERREG V-A-t. A program keretén belül benyújtott pályázatokból a kormányok kilencet hagytak jóvá, amiből három a két megye közös határszakaszát érinti. Ezek pedig:

 

  1. Ipoly-híd építése Őrhalom és Ipolyvarbó között
  2. Ipoly-híd építése Drégelypalánk és Ipolyhídvég között
  3. Fülek városának fejlesztési tervezete.

 

Mi köze a megyének a hidakhoz?

 

Sajnos az ismert okoknál fogva Besztercebánya megye nem pályázhat EU-s pénzekre, de ezen esetben segítséget nyújt az érintett pályázó községeknek. Mivel sok pénzről van szó, a megye biztosítja a két akció előfinanszírozását a községek számára. Az alapkő letétele jövőre lesz, a hidak 2021-ben lesznek készen. Ekkor kapja vissza a megye a hitelt a községektől. Ez nagy segítség, egy konstruktív együttműködés konkrét eredménye. Én bízom az akció zökkenőmentes végrehajtásában.

 

Miről szól Fülek városának a fejlesztési programja?

 

Ez egy önálló pályázat, melyet Fülek városa nyújtott be, tehát a megyének nincs hozzá köze. Csak azért lett a találkozón megemlítve, mert végül is ez a kilenc nyertes pályázatból a harmadik, amelyik a két megyét érinti, tehát örömmel tölt el minket. A sajtótájékoztatón

 

Agócs Attila (Most-Híd), Fülek polgármestere ismertette ezt a Losonc-Hatvan közötti térség fejlesztési elképzelését, amelynek lényege az úgynevezett „barnamezős beruházás”, vagyis hogyan lehetne a volt régi ipari létesítmények – például a Kovosmalt – területén új munkahelyeket létesíteni.

 

Beszéltek az úthálózat fejlesztéséről is?

 

A tárgyalás egyik fontos témája volt a fő közlekedési útvonalak kialakítása. A magyar kormány fontosnak tartja az észak-déli autópálya kiépítését Lengyelország felé. A jelen pillanatban több útvonalról beszélünk, amelyek a két megye területét érintik.

 

A legfontosabbnak tartom, hogy a különböző álláspontok a közeljövőben egységesítve legyenek. A Losonci járás ezen kívül fontosnak tartja, hogy megoldódjon a Salgótarjánnál végződő magyar autópálya méltó összekötése térségünkkel.

 

És az R-2-es?

 

A fentiek természetesen nem fékeznék az R-2-es építését. Az folyamatban van a szlovák kormány határozatának és a végrehajtásnak az értelmében.

 

Egy kérdés a végére. Hogy áll a megyei megbízott hivatala rimaszombati irodájának az előkészítése?

 

Besztercebánya megye és a Régiófejlesztési Ügynökség közötti szerződés alapján az irodát az egyik ismert biztosítótársaság rimaszombati ingatlanjában fogjuk megnyitni. A dolgok jelenlegi állása szerint augusztus 15-én nyitunk. Az irodában egy főiskolai végzettségű személy lesz alkalmazva, aki három nyelven beszél. Az iroda fő feladata lesz a kapcsolatteremtés ösztönzése és segítése a községek és a megye között, a térség fejlesztésének hatékonyabbá tétele érdekében.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Mede Géza

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!