Július 24-én, kedden a képviselőtestület Rimaszombatban folytatta a két hete félbeszakított ülését a Futball Akadémia létrehozásáról. Az akkori ülésen a képviselők megállapították, hogy a diósgyőri DVTK-val kötendő szerződés-javaslat még nincs olyan állapotban, hogy azt jóvá tudják hagyni.

 

A tegnapi ülésen amellett, hogy ismét deklarálva lett a Futball Akadémia létrehozásának a szándéka, a képviselőtestület jóváhagyta, hogy a regisztrálást az új idényre már ne az eddigi Városi Futball Klub (MŠK), hanem az új Városi Futball Akadémia (MFA) végezze el.

 

A határozati javaslatot a jelen levő 16 képviselőből 13 támogatta.

 

 hirdetes_400x285  

 

A határozatban az is szerepel, hogy amennyiben szeptember végéig nem lesz véglegesen jóváhagyva az akadémia, a város visszavásárolja a magyar féltől az 51 százalékos részesedését, ami mintegy 2 600 eurót tesz ki.

 

Mint arról már több ízben beszámoltunk, a magyar kormány szándéka értelmében Futball Akadémia létesülhetne Rimaszombatban. Célja a modern futball utánpótlásának a nevelése a városban és annak vonzáskörzetében.

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink itt olvashatók.

 

A megbeszélések értelmében az akadémia Rimaszombat és Diósgyőr futball-sport szervezetei együttműködésével jönne létre. Közös klub alakulna, amely újjáépítené a város futball létesítményeit olyan szinten, amely megfelel a mai igényeknek. Megfelel a működő futball feltételeinek, de elsősorban a fiatal focisták nevelésének méltó körülményeit teremtené meg.

 

 

A magyar fél a beruházást 4,5 millió euróval támogatja, amiből újjáépülnének a futballhoz szükséges létesítmények. A város a meglevő, átépítésre szánt ingatlanjait fektetné be, amelyek becsült értéke 2 millió euró. Az akadémia működtetési költségeibe a magyar fél 100 ezer eurót, a város pedig 150 ezer eurót adna évente.

 

A képviselőtestület az eddigi ülésein három feltételt szabott. Feltételül szabta, hogy:

 

– a magyar fél adjon releváns bizonylatot, hogy a pénz rendelkezésére áll

– a közös klubnak legyen ügyvezetője Rimaszombatból is

– az építkezések ütemtervét dolgozzák ki úgy, hogy a városi futball működése folyamatos legyen.

 

A jelen időszakban folyik az egyeztetés a felek között. A feltételek teljesítése közül a legnehezebbnek az ügyvezető kérdése mutatkozik. A közös klubban a magyar félnek 51 százalékos részesedési aránya van, a városnak 49 százalék. A jelek szerint az egyeztetés ezen a ponton még elhúzódik. Továbbá pontosításra van szükség a működtetési költségek biztosításában is.

 

 

A két fél álláspontja szerint az egyeztetéseket szeptember végéig le kell folytatni és meg kell kötni a Megállapodási szerződést és a Társasági szerződést.

 

Ahhoz viszont, hogy a városi futball szerepelhessen az új idényben, regisztrálni kell a Szlovák Labdarúgó Szövetségnél (SFZ). Mivel a város ezt már az új klub nevén szeretné megtenni, szükséges a képviselőtestület jóváhagyása is.

 

A Körkép.sk megkérdezte Rábely Attilát, a város egyik jelen levő futballszerető polgárát, hogy mi a véleménye a dolgok jelenlegi állásáról.

 

„Az elfogadott határozat szükséges ahhoz, hogy működhessünk a következő idényben. Örülök, hogy a testület ismételten deklarálta azt is, hogy igenis kell Rimaszombatnak az akadémia. Ismét kimondta, hogy erre szükség van. Látom viszont, hogy a tárgyalások a felek között komplikálódnak. Sajnos itt is igaz, hogy az ördög a részletekben rejtőzik. Nem irigylem a vezetést. Én remélem, hogy a problémákat a felek sikeresen megoldják és így biztosítják a város futball-jövőjét. Örömet szereznek a rimaszombati ifjú focistáknak és természetesen a csemetéiknek szurkoló apukáknak.”

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!