A Komáromi Nyár 2018 eseménysorozat keretén belül idén 6. alkalommal került megrendezésre a Lehár Nyár, mely természetszerűleg a szórakoztató zenei műfajokat öleli fel.

 

A program elnevezése a  város nagy szülöttére, Lehár Ferencre utal, aki  Komáromban látta meg a napvilágot, 1870-ben. A világhírű operett-szerző tiszteletére minden év tavaszán megrendezik a Lehár Napokat, és ennek ráadásaként a Lehár Nyarat, mely a belváros hangulatát igyekszik színesíteni. A rendezvénysorozat július elejétől augusztus végéig minden vasárnap, este 19 órai kezdettel, zenés szórakoztató műsorokkal, koncertekkel  vidítja a város lakóit, és az idelátogató turistákat.  A szabadtéri műsor természetesen ingyenes, és könnyen összekapcsolható egy kellemes sétával, fagyizással. A rendezvény életre hívója és szervezője Klemen Terézia a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke.

 

A szerző felvétele

 

Július 22-én vasárnap koraeste a Klapka György téren két neves színművész, Benes Ildikó és Pőthe István szórakoztatta hangulatos műsorával a nagyérdeműt. Mindkét művész hosszú évtizedeken át a Komáromi Jókai Színház ( korábbi nevén Magyar Területi Színház ) aktív tagja volt, az utóbbi bő évtizedben pedig egy nagyszerű párost alkotva szabadúszóként tevékenykednek.

 hirdetes_810x300  

 

Nosztalgiázzunk egy kicsit című műsorukat nagy érdeklődéssel fogadta a komáromi közönség, hiszen köztudott, hogy az összecsiszolódott pár mindig igényesen összeválogatott műsorral lepi meg a közönséget. Előadásmódjuk pergő, lendületes, alaposan felépített, sehol nincsenek üres hézagok, egy pillanatig sem hagyják lankadni a figyelmet.

 

A szerző felvétele

 

Bevezető számként egy népszerű mai slágert hallhattunk, mely eredetiben Pásztor Anna nevéhez kapcsolódik, akit egy fiatalon elhunyt lány emléke késztetett e dalra.  Ennek előadása most is nagyon mély érzelmeket ébresztett a közönségben … Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni. Majd az unokáknak, mikor körbeállnak. Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak …

 

A következő, három dalból álló csokrot a franciák nemzeti ikonjává vált Édith Piaf műsorából adta elő a művésznő. A Könyörgés, a Nem bánok semmit, a Harmonikás szintén hatalmas érzelmeket hozott a felszínre, mert azok emberiek és igazak, a tragikus sorsú Piaf életének egy-egy szeletei. Benes Ildikó csodálatos hangszíne, erőteljessége döbbenetesen közelíti a sanzonkirálynő hangját. Előadásmódja lebilincselő, mozgása, gesztikulációi, arcjátéka, folyamatosan magára vonzza a közönség figyelmét.

 

A szerző felvétele

 

A művésznő a következő számokban már visszatért a hazai (magyar) popzene világába, melynek felvezetőjében fiataljainkat az itthon-maradásra ösztönözte.  A Neoton Família egykori nagy slágerét, az Édentől Keletre dalszövegét „itt élhetsz köztünk, ha akarod”, kissé átdolgozva megtűzdelték hazai helységnevekkel, mely Komárom főterén nagyon jó hatást ért el. Erre a témára ráerősített még az Országút, vigyél haza kezdetű sláger is.

 

A következő zenei blokkban jelentős szerepet kapott Pőthe István színművész is, hisz a dalok mind párosan előadott slágerek voltak, mint például a  Micsoda nő ez a férfi, vagy az Egy bolond százat csinál, mely a 2006-ban bemutatott színes film-vígjáték betétdala.

 

A szerző felvétele

 

A szabadtéren előadott popzenei műfaj repertoárjából természetesen nem hiányozhattak az egyik legdominánsabb emberi érzést, a szerelmet megéneklő dalok sem, ezt tükrözte vissza a Hajnalig még van idő és a Vetkőzés kezdetű sláger.

 

Végül a Hungária együttes sok évtizeddel ezelőtti, de manapság ismét szárnyaló slágere, az Isztambul  pezsdítette a közönséget.

 

Kép forrása: Benes Ildikó facebook-oldala

 

Búcsúdalként a Mindennap örömnap kezdetű dalt hallhattuk, melynek előadása közben a két művész megtisztelő, emberi gesztussal közelített a közönséghez. A Nyújtsd a két kezedet, kell egy kis szeretet  éneksor dallamaira  két félkörben, jobb és baloldalról elindulva a téren álló emberekkel sorra kezet fogtak.

 

Ezekben a percekben Komárom városának főterét Benes Ildikó és Pőthe István életigenlő kisugárzása által, a mosolygó közönség tükrében, valóban egy szeretetteljes hangulat töltötte el.

 

Kép forrása: Benes Ildikó facebook-oldala

 

Buday Mária

Nyitókép forrása: Benes Ildikó facebook-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!