Augusztus 2-án, csütörtökön megemlékezés zajlott a Rimaszombati járásban, a Bátka melletti Baracán. A roma holokauszt-, a Poraimos áldozataira emlékeztek kegyelettel a jelenlevők.

 

1944-ben mintegy 3000 romát végeztek ki Birkenauban a fasiszták. Erről az eseményről emlékeznek meg minden évben ezen a napon a romák.

 

 

 hirdetes_810x300  

Sajnos, nemcsak háromezer áldozatról beszélhetünk. Egész Európában a roma áldozatok száma a világháború alatt több százezerre tehető.

 

A megemlékezést már hagyományosan a Közös Erővel Gömör Fejlesztéséért egyesület szervezte az e célra felállított emléktábla előtt. A résztvevők között ott volt Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos, Aaron Singleterry, az USA nagykövetségének munkatársa és további vendégek Kelet-Szlovákiából és Magyarországról. Részt vett még több roma szervezet képviselje, a környező községek polgármesterei és a falu polgárai.

 

 

A résztvevők ünnepi beszéddel emlékeztek, melyekben kiemelték, hogy nem szabad megismétlődnie a szörnyűséges eseménynek. Nagyon résen kell lenni, hiszen az utóbbi időben egyre gyakoribbak a nyugtalanító események. Ukrajnában roma tábort gyújtottak fel, meghalt egy 24 éves magyarul beszélő roma férfi. Zsolnán két romát támadtak meg, Olaszországban is hasonló eseményekre került sor.

 

A beszédek a romák nyugtalanságát, félelmét tükrözték, miszerint növekszik az előítélet, a xenofóbia és a gyűlölet ellenük.

 

„A veszély sokkal közelebb van, mint gondolnánk. Ideje ellene fellépni az államigazgatásban, az önkormányzatokban, de külön-külön minden tisztességes embernek is. Egyedül mi vagyunk azok, akik ennek gátat tudunk vetni.”

 

– mondta Ravasz Ábel kormánybiztos.

 

Aaron Singleterry szerint faji megkülönböztetésnek vagyunk a tanúi Szlovákiában. Ez ellen többet kell tenni, kevés csak beszélni róla.

 

 

Horváth Csaba, a megemlékezés főszervezője zaklatott beszédet mondott. Szerinte baj van, és ami a rosszabb, hogy az „európai ember” nem szólal meg a cigányság védelmében. Beszéde végén Isten oltalmát kérte a cigányságra.

 

A beszédek elhangzása után a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emléktábla előtt.

 

Horváth Csaba főszervező a Körkép.sk-nak nyilatkozva így értékelte a megemlékezést:

 

„Örülök, hogy a meghívott vendégek mind eljöttek. Úgy gondolom, hogy a megemlékezés sikeres volt abból a szempontból is, hogy minden hozzászóló lépéseket sürgetett a nyugtalanítóan magas cigányellenesség megfékezése érdekében. Reméljük, hogy az illetékesek meghallgatják szavunkat.”

 

– mondta Horváth.

 

Mede Géza

Képek: szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!