Fergeteges vásári forgatagra hívják az érdeklődőket 2018. augusztus 9. és 11. között Mátyusföld központjában. Az immár harmincnegyedik alkalommal szervezendő galántai vásár ideje alatt a Nagyszombat Megye Önkormányzata által működtetett Galántai Honismereti Múzeum is megnyitja kapuit, hogy különleges programkínálattal tegye érdekesebbé a nyári napokat.

 

 

A látogatók csipkeverés mellett Gaál Joska közreműködésével a sörfőzés fortélyaiba is betekintést nyerhetnek. Természetesen, a torok nem marad szárazon, hiszen a felnőttek különféle sörökkel csillapíthatják szomjukat. Emellett Tuba Lajos az aranymosás rejtelmeit fedi fel a jelenlévőknek. Kézműves pénteken Viduval filcből ujjbábok és virágok készülnek, míg Czajlik Péter viaszöntéssel és mézes finomságokkal kedveskedik majd az érdeklődőknek.

 

 hirdetes_400x285  

 

A kísérőprogramok között szerepel a vásári mézeskalácsdíszítés, levendulás díszzsákok készítése és a lufihajtogatás is. S, akinek kedve támad, a szerencséjét is próbára teheti, hiszen népi szerencsejátékból – zsákbamacska – sem lesz hiány.

 

Szombat már a művészeté, ugyanis az érdeklődők tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatáson vehetnek részt.  Megnézhetik többek között a városi lakáskultúrát, a szakrális emlékeket, de betekinthetnek a régió hagyományos népi kultúrájába és képzőművészetébe is. Aki érdeklődik a gyógyszerészet iránt, annak ott a helyen, ugyanis egy közel 110 éves gyógyszertári berendezést is rejtenek a Galántai Honismereti Múzeum falai.

 

 

Füssy Katalin a Galántai Honismereti Múzeum tárlatvezetőjétől és idegenforgalmi referensétől megtudtuk, hogy a programszervezés fő célja a múzeum vonzóbbá tétele a vásárra kilátogatók számára. „Olyan programot találtunk ki, ami valamennyire kapcsolódik a vásárhoz, mégis valami mást nyújt, mint a városi kínálat. A programok felét a múzeumon belül oldjuk meg, mint például a vásári mézeskalács díszítést, a levendulás díszzsákocskákat, a lufihajtogatást és a zsákbamacskát.” – részletezte.

 

 

A mesterségek világába többnyire az intézménybe visszatérő „vendégként” felvidéki mesterek kalauzolják majd az érdeklődőket. „A vághosszúfalui sörfőző Gaál úr A komlótól a sörig című kiállítás kapcsán tart bemutatót. Az aranymosásra Tuba Lajossal kerül sor, aki Somorjáról érkezik hozzánk. Nagyabonyi Czajlik Péter méhész visszajáró vendégünk, mézes finomságaival a karácsonyi családi napokra szoktuk meghívni. A csipkeverést a sopornyai származású Mária Pallesichová tartja majd, Sopornyán nagy hagyománya van ennek a mesterségnek, ő is már járt nálunk többször a múzeumban. Az Újvárból érkező Vidut pedig most hívtuk meg először, ő filc technikát mutat be a látogatóknak.” – fejtegette a Körkép.sk-nak Füssy Katalin.

 

 

Az idegenvezető összegezte a kiállítások megtekintése iránti érdeklődés milyenségét is. „Az állandó kiállításokat tekintve a városi lakáskultúra láttán többnyire elismerő tekintetekkel találkozunk, a népi kultúra a színes viseletekkel és bútorokkal szintén elnyeri az emberek tetszését, és a gyógyszertár is nagy kedvence a látogatóknak. Az időszaki kiállításokat tekintve idén kimondottan a kiállítás megtekintése céljából legtöbben a régészeti kiállításra voltak kíváncsiak (Avarok és szlávok a Dunától északra).” – mondta.

 

 

Tegye különlegessé a galántai vásár változatos programjait a Galántai Honismereti Múzeumban. Ismerje meg régió kulturális örökségével, amely a helyiek múltját, jelenét és jövőjét képezi.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!