Czíz fürdő történelme 1860-ban kezdődött, amikor egy helyi lakos sós vízre bukkant kútásás közben. Az ihatatlan vizet elküldték elemezésre, s kiderült, hogy a nagy mennyiségű só mellett jódot, brómot és lítiumot találtak benne. Ezt követően befektetők további két kutat ásattak, amelyekben a víz jód- és brómtartalma még magasabb volt.

 

A csízi jódos víz világhírű lett. Díjat kapott a világkiállításon San Luis-ban, majd Brüsszelben, a Magyar Királyi Balneológiai Társaság is oklevéllel tüntette ki. Minden megvolt tehát ahhoz, hogy elinduljon a fejlődés.

 

Először a vizet helyben dolgozták fel, palackozták, különböző sókat, kozmetikát, szappant gyártottak belőle. A termékeket viszonylag széles piacon értékesítették.

 

 hirdetes_810x300  

A fürdő fejlesztése 1880-ban kezdődött. Fürdőházak épültek, épületek, amelyek a társasági életet és szórakozást biztosították. Rájuk a svájci hegyi épületek típusa a jellemző, ahol a tartó- és merevítő szerkezetek fából készült vázak voltak, melyeknek a köze téglával volt kifalazva.

 

Rimava szálló.

 

Pihenőpar.

 

A fürdőnek jó híre lett, ahol különböző betegségeket gyógyítottak. Sajnos érdemi fejlesztésre a későbbiek során nem került sor, így a második világháború után a fürdő látogatottsága rendkívül visszaesett.

 

A múlt század hetvenes éveiben aztán fordult a kocka. A fürdő egy tehetséges és ambiciózus főorvost kapott MUDr. Rudolf András személyében, aki beindította az újkori fejlesztést. Új gyógyszálló, valamint gyógykezelési- és étkezőközpont épült. A régi fürdőépületek is modernizálva lettek. A fürdő kapacitása ekkor 230 felnőtt és 60 gyerek volt. Főleg mozgásszervi megbetegedéseket gyógyítottak.

 

 

 

 

Talán el lehet mondani, hogy sok volt ekkor az egyszerű, falvakról érkező páciens, aki itt életében először ekkor részesült szakszerű fürdő-ellátásban.

 

A társadalmi változások átalakulásokat hoztak a fürdő életében is. Jött a „privatizáció” időszaka. Nem volt mindegy, hogy ki privatizálja és milyen szándékkal.

 

Éktezőközpont.

 

Igazgatóság.

 

Az új gazdák jó gazdának bizonyultak. Felelősen álltak hozzá a vagyonhoz. Az elmúlt húsz évben minden téren fejlesztettek, modernizáltak. A fejlesztés koncepciója tulajdonképpen nem változott a korábbihoz képest, bázisa továbbra is a világhírű jódos víz maradt. A kapacitás sem változott.

 

Sajnos az utóbbi időben a gazdasági és szociális viszonyok hanyatlása visszaesést generált a fürdő látogatottságában is. A vezetésnek bizony óriási igyekezetet kell kifejteni, hogy tartani tudja az elért színvonalat.

 

Községháza.

 

Kúria.

 

Katolikus templom.

 

A színvonal pedig olyan Csízben, hogy érdemes tenni érte. Elég egy nyári sétát tenni a fürdő területén, hogy ezt észrevegyük.

 

Észrevegyük azt, hogy „Gömör gyöngyszemében” vagyunk.

 

Az öreg fürdő bejárata a Neptun fürdőházzal.

 

Az öreg fürdő sétánya.

 

Udvarrészlet szökőkúttal.

 

Udvarrészlet.

 

Hygiea gyógyforrás.

 

Mária-fürdőház.

Mede Géza     

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!