Gömörben két nyári akciót kísértünk figyelemmel a hétvégén. Az egyik a már hagyományosan sikeres Serkei Falunap, a másik pedig az Ajnácskői Váraljai Fesztivál.

 

Serke község a rimaszombati járás déli részén, a Rima völgyében fekszik, a Gortva befolyásától délre. Észak-déli hosszanti elrendezését egyik oldalról a Rima a jó minőségű termőföldekkel, másik oldalról lankás, fákkal borított dombok határolják. Kevesen tudják, de Serke, terjedelmes váruradalmának köszönhetően, a XV. század első felében szolgabírói járás székhelye volt, 75 faluval.

 

A falunapot hagyományosan a község parkjában rendezték meg, immár tizenötödik alkalommal. A délelőtt folyamán főzőverseny zajlott tíz résztvevővel, a serkei fiatalok szervezésében. Serkében az ICS Váralja szervezet nagyon aktív és sokrétű tevékenységet folytat az utóbbi időben.

 

 hirdetes_810x300  
Ózdiak operett bemutatója

 

Ottlétünk alatt figyelemmel kísértük a kezdődő kultúrműsor fellépőit, amelynek kiemelkedő része az ózdi OMI operett-csoportja előadása volt.

 

A főzőversenyt a serkei asszonyok nyerték, túrós derelyét készítettek. A nagy taps azt adta tudtunkra, hogy jogos volt a bírálóbizottság döntése.

 

A főzőversenyt a serkei idősek csoportja nyerte, akik túrós derellyét főztek

 

A község parkja jó helynek bizonyult a falunap megszervezéséhez, a szombati nyári idő is kellemessé tette a jelenlevők szórakozását. Három fajta gulyást készítettek a szervezők, ami nagyon hamar elfogyott.

 

Egy fiatal serkei énekes-tehetség

 

Egy lelkes folklór csoport

 

Lichmanegger Tibor nótaénekes.

 

Serki park a kedves tavacskával

 

Ajnácskő várát a tatárjárás után építtette IV. Béla király.

 

Ajnácskő vára

 

Nézzük meg, mit ír a községről Vályi András: „AJNATSKÓ. Hajnatskő. Holott egy omlott vár is szemléltetik, elegyes magyar kisded falu Gömör Vármegyében, földes Urai különbféle Nemes Urak, lakosai katolikusok, fekszik Serkétől nem messze; e’ kis helység leg inkább az Uraságoknak majorjaibol áll, termő földgyök kevés, középszerű tulajdonságaihoz képest, második Osztálybéli.

 

Az ajnácskői szabadtéri szinpad fiatal fellépői

 

A közönség

 

Az új kenyér

 

 

Ajnácskőn a Csemadok rendezett kétnapos fesztivált a község támogatásával. A Csemadok megfiatalodott vezetése a kissé már elhanyagolt szabadtéri színpadot vette igénybe ehhez. A szervezők a műsorral figyelembe vették a középkorosztály igényeit is, de főleg a fiataloknak kedveskedtek.

 

Hunyák József polgármester a társaival.

 

Hunyák József, a község polgármestere kérésünkre elmondta, hogy már hosszú ideje nem volt rendezvény a szabadtéri színpadon. Így most nagyon elégedett, hogy a Csemadok visszatért a régi rendezvényei színhelyére.

 

A rendezvények Serkében és Ajnácskőn is kellemes nyári időben folytak. Kicsit félő volt, hogy egy-egy zápor szétkergeti a közönséget, de erre nem került sor.

 

A legkisebbek szórakoztatása

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!