A Csilizpatak partján 938 hektáron elterülő, 834 főt számláló, eseménydús múltat magáévá tudható falu idén 750 éves, amit megemlékezéssel, tánccal, szórakozással ülnek meg a csilizpatasiak.

 

A virágcsoda

 

Takács Ernő a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy ő maga is számtalan, a falu történetét feldolgozó művet lapozott fel az írásos említéssel kapcsolatban.

 

Kiállítással egybekötött kézműves vásár

 

 hirdetes_810x300  

„Községünket először 1268-ban említették, amelyről több könyvet elolvastam.”

 

A település nagy ünnepére már tavaly elkezdődtek az előkészületek:

 

„A falu 2018. évi költségvetésének összeállításánál külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezt a jeles napot egy programsorozattal tudjuk megünnepelni”

 

– részletezte a településvezető. A döntés értelmében a csilizpatasi programsorozat tavasztól őszig tart, a márciusi megemlékezéstől egészen a szeptemberi családi piknikig.

 

A gyerkőcök kedvenc figuráikat festették magukra.

 

A legnagyobb ünnepélyre augusztus 11-én, szombaton került sor az istentiszteletet követő emlékmű-leleplezéssel. „Az alkotást a több helyi megbízást is kapott egyik alistáli kőfaragó, míg a parkosítást egy másik vállalat készítette.” – tudtuk meg Takács Ernőtől. Az emlékműre választott idézet kiválasztásáról a Körkép.sk hírportálunknak emlékeit is felidézve így szólt:

 

„Az ember 40 évesen már sokmindent átél(t), rengeteg tapasztalattal gazdagodott, számtalan környéket bejárt. Az előzetes munkámból kifolyólag 16 évig Dévénytől egészen Párkányig utazgattam településről településre. De szívem mindig hazahúzott, nem élnék máshol. Ezért is szerettem volna, ha az emlékműre a szülőfaluhoz való kötődést tükröző idézet kerüljön… S karöltve a helyi testülettel így jutottunk arra a döntésre, hogy Tamási Áron ezen gondolatát választjuk, hiszen ez foglalja össze legjobban azt, amit vallok: a szülőföldhöz való szilárd kötődést…” – részletezte a polgármester.

 

Az ünnepi operettutazás

 

Miután Misák Alica tiszteletesnő megáldotta az ünneplő gyülekezetet, a vendégek átvonultak a helyi kultúrházba, ahol kiértékelték a jelentős tevékenységeket végzettek munkáját, majd az önkormányzat a csilizpatasiak és a helyi szervezetek a község nevének öregbítését és a fáradhatatlan munkáját emlékpakettel jutalmazták. Az ünnepségen Nagyszombat Megye Önkormányzatnak képviseletében Jozef Viskupič elnök és Berényi József alelnök tették tiszteletüket.

 

Az egyes műsorszámokat házigazdaként a helyi polgármester, Takács Ernő konferálta fel.

 

A délutáni programok a környék apraja nagyja számára csalogatóak voltak, felvidéki és magyarországi vendégek egyaránt szórakoztatták a nagyérdeműt. A fellépőket olyan megtiszteltetés érte, hogy maga a polgármester Takács Ernő konferálta fel műsorszámaikat. Mielőtt a csilizpatasi kikapcsolódás elkezdődött, kiválasztották a község legfinomabb édességét is.

 

Az alistáli előadóművész is együtt ünnepelt a helyiekkel.

 

Volt tánc, operettutazás, ének és miegymás. Lőrincz Roland alistáli előadóművész a nagy ünnepre és a szülőföldhöz való kötődésre való tekintettel Csézy Otthonunk c. dalával koronázta az ünnepélyt.

 

A dalolászás pillanata

 

A közönség együtt dalolászott a fellépőkkel, miközben kacagás hallatszott a kultúrház udvaráról, ugyanis a gyerkőcöknek habfürdő nyújtott igazi felfrissülést a nap perzselő sugaraiban. A falu írásos említésének 750. évfordulóját egészen vasárnap hajnalig tartó mulatozással ünnepelték a Csilizközben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!